Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kreslený velkofilm světoznámého studia Walta Disneye, inspirován prastarou pařížskou legendou a slavným románem Victora Huga. Dojemný příběh zvoníka Quasimoda (se znetvořeným zevnějškem, ale srdcem z ryzího zlata) začal jedné zimní noci, kdy se do Paříže pokusili tajně proniknout mladí manželé s nemluvnětem. Obávaný soudce Frolo a jeho biřici však byli ve střehu a žena s dítětem v náručí marně hledá útočiště v slavné pařížské katedrále Notre Dame. Frolo pak pozdě pochopil, že v uzlíčku na její hrudi nebyl lup, ale znetvořené nemluvně. Dříve než soudce stačil čerstvého sirotka utopit, zasáhla prozřetelnost v podobě chrámového kněze. Soudce se z obavy před božím trestem zavázal, že dítě vychová, ale vymínil si, že chlapec nikdy neopustí katedrálu. Uplynulo dvacet let. Quasimodo se stal u Matky boží zvoníkem. Na náměstí se koná každoroční festival bláznů a tři oživlé sochy (jediní Quasimodovi přátelé) ho přemluví, aby se konečně vzepřel vůli svého poručníka a šel poprvé v životě mezi lidi. Pařížané nejprve obdivují Quasimodovu znetvořenou tvář jako dokonalou masku, ale když odhalí pravdu, stane se překvapený zvoník snadným terčem jejich krutého posměchu. zastane se ho pouze krásná cikánka Esmeralda a je za svou troufalost stíhána Frolovými nohsledy. Nalezne útočiště v katedrále a s Quasimodovou pomocí se jí pod rouškou noci podaří uprchnout. Zlolajný Frolo nyní touží po pomstě stejně intenzivně, jako po Esmeraldině kráse a přikáže ji vypátrat za každou cenu. Statečný, čestný a do Esmeraldy zamilovaný kapitán pařížské gardy Phoebus se vzepře jeho rozkazům a stává se psancem. Pokud má láska a přátelství zvítězit nad bezcitným zlem, musí Quasimodo společně se svými přáteli Phoebusem a Esmeraldou zbavit Paříž ďábelského Frola... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (121)

Derek 

všetky recenzie používateľa

mam dost zmiesane pocity... mne sa film dost pacil, ale zaujimalo by ma ako by sa citili male deti vo veku okolo 8 rokov ak by to zhliadli, pretoze miestami ide o dost temny animovany film (milostny 4uholnik - quasimodo, frolo, phoebus a esmeralda, tuzba zabit co najviac ciganov, podpalenie domu...). hugov roman je tu maximalne okliesteny a upraveny pre americke publikum, ale v tom ziadny problem nevidim pretoze ak si niekto chce pozriet vernu adaptaciu tak nech siahne po inych filmovych verziach ale nech necaka temnu a depresivnu atmosferu od kresleneho filmu studia disney... uplne najlepsia je tu hudba, ktora je epicka a majestatna (piesne su ok i ked okrem hellfire ma ani jedna nijak extra neuputala) a hodi sa dokonale ku krasnej animacii. skoda ze aby sa film zapacil malym divakom skace z vaznych momentov (kedykolvek je na platne frolo, pre mna jednoznacne jedna z najlepsich zapornych postav aku som kedy videl a to nielen v animovanom filme) k cistej groteske (kedykolvek sa objavia chrlice, quasimodovy jedini kamarati). na najlepsie pixarovky to nema ale stale ide o vynikajucu pracu (osobne sa mi to zdalo lepsie ako beauty and beast)... ()

Sosak 

všetky recenzie používateľa

Disneyho klopýtnutí vedle - zvoník je jako podle šablony, akorát že hlavní hrdina je hrozná držka. Jinak je tam samozřejmě rajda Esmeralda, pár připitomnělých, ale vtipných vedlejších postav a smrtelně vážný záporák. Prince Jasoně tam místo Quasimoda zastupuje ten kapitán Už-nevim-jak-se-jmenuje. Ne, že by to byl špatný film (to animované celovečeráky nejsou téměř nikdy), ale prostě mu něco chybí...asi ozvláštnění. Takhle je to tak na jedno zkouknutí. ()

Reklama

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Tento animovaný film ničím neprekvapí, je poňatý ako rozprávka, ničím extra ani nezaujme, pre deti možno celkom fajn, ale inak ozaj kvalitnú rozprávku si predstavujem inak. Samotný príbeh možno nie je predurčený k sláve, spadá do priemeru, ale má mnoho psychologických bodov, pre ktoré stojí za to si to aspoň raz pozrieť a podľa ľubovôle usúdiť, či to dať aj deťom. ()

Macejko 

všetky recenzie používateľa

Zvonár síce nedosahuje kvalít Levieho kráľa, Tarzana alebo Herkula, stále je to však vynikajúca, a dovolím si povedať, že aj najdospelejšia disneyovka. Niektoré motívy (vražda, rasizmus, mučenie, sexuálna posadnutosť) by som v animovanom filme pre celú rodinu naozaj nečakal a týmto vzdávam hold tvorcom, že mali odvahu niečo takéto do filmu zakomponovať. ()

Torgal 

všetky recenzie používateľa

Na disneyho pomery veľmi seriózny animák. Samozrejme je to zásluhou predlohy od Victora Huga (pochopiteľne silno modifikovanej, aby z toho deti nemali traumu). Svoj diel na tom má aj (výborná) gotická hudba podfarbujúca celý film osudovou atmosférou. Spievané pasáže (a že ich nie je málo) sú tiež vydarené a patria k najlepším okamihom filmu. Nanešťastie sa tvorcovia rozhodli priblížiť film deťom použitím vtipných kamenných chrličov, no v tomto prípade to má skôr kontraproduktívny efekt, lebo to narúša konzistentnosť snímku. A to je hlavný dôvod prečo zaokrúhľujem hodnotenie smerom nadol - nie je to ani ryba, ani rak. 7/10 ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (6)

  • Animátoři se na pár týdnů vydali do Francie, jelikož chtěli věrohodně zachytit architekturu středověké Paříže a především pak katedrály Notre-Dame. (fiLLthe3DD)
  • Snímek obdržel nominaci na Zlatou malinu v kategorii Nejhůře napsaný film s výdělkem přesahujícím 100 milionů amerických dolarů. (Coldrex)
  • Autor knižnej predlohy sa volá Victor Hugo, rovnaké mená nesú aj dva kamenné chrliče, s ktorými sa Quasimodo zhovára. (slavo_held)

Súvisiace novinky

Reklama

Reklama