Reklama

Reklama

V Paríži 15. storočia Jehan, zlý brat arcivojvodu, túži po cigánke Esmeralde a prikáže hrbatému Quasimodovi, aby ju chytil. Vojenský kapitán Phoebus tiež miluje Esmeraldu a zachráni ju, ale cigánke Quasimodov zjav nie je nesympatický a vytvorí sa medzi nimi nepravdepodobné puto. Keď pomstychtivý Jehan obviní Esmeraldu z pokusu o vraždu Phoeba, Quasimodove city sú vystavené skúške. Tento film bol klenotom spoločnosti Universal z roku 1923 a stal sa jej najúspešnejším nemým filmom, ktorý zarobil viac ako 3 milióny dolárov. Film bol nakrútený podľa rovnomenného románu Victora Huga z roku 1831 a vyniká veľkolepými kulisami pripomínajúcimi Paríž 15. storočia, ako aj Chaneyho výkonom v úlohe mučeníka Quasimoda. Tento film katapultoval Chaneyho, v tom čase už známeho herca, medzi hollywoodske hviezdy a pomohol tiež stanoviť štandard pre mnohé neskoršie horory, vrátane Chaneyho Fantóma opery z roku 1925. (Film Europe)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (16)

liquido26 

všetky recenzie používateľa

Zvoník je skvěle natočený film (ty kulisy, davové scény a hlavně Chaneyho vizáž) a má perfektní atmosféru, takže rád odpustím to, že se místy trochu nepříjemně vleče (hlavně první hodinu). Knižní předlohu jsem nečetl, ale myslím si, že když má film dvě hodiny tak mohl Quasi dostat daleko víc prostoru, jakožto hlavní postava a taky mohl být více vykreslen jeho vztah s Esmeraldou. No a Lon Chaney to je kapitola sama pro sebe. ()

Othello 

všetky recenzie používateľa

Z produkčního hlediska úctyhodný zástupce hédonisticky velkolepých filmů. Stovky hemžících se statistů v dobových kostýmech a maskách mezi desetimetrovými kulisami na jednu stranu působí sympaticky filmařsky marnivě, na stranu druhou se ta epická davová panoramata často opakují, aniž by k tomu byl důvod a často se nedaří příliš obrazově upozornit, na co by se měl v daném záběru divák konkrétně dívat. Výsledek je pak spíš takové to uznalé pokyvování hlavou nad relativní ukočírovaností tohoto mumraje, kdy nikdo moc nekouká do kamery a v bitevních sekvencích se také nikdo zmateně neškrábe v zadku, protože se při zkouškách zapomněl přihlásit o nepřítele. Plus k tomu samosebou patřičně vodpornej Chaneyho poskakující skřet, jehož akrobatické vlohy na stěnách katedrály se staly předlohou série Assassin's Creed. 100 minutová verze, kterou jsem viděl má navíc výborný, místy až trochu dungeon-synthový hudební doprovod od dvojice Laura Karpman - Nora Kroll-Rosenbaum. ()

Reklama

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Tiez som pocul ze Lon Chaney /Phantom Opery 1925/ pracoval na svojom hororovom make -upe sam, neviem, ci to je pravda. kazdopadne reziser Wallace Worsley /the penalty 1920/ natocil vkusny horor z Pariza 15. storocia. Kvasimodo je podany verne, vystizne, Esmeralda tiez na urovni. Zaver potom uz film katapultoval do kultovych hororovych filmov : 89 % ()

Slasher 

všetky recenzie používateľa

Tato adaptace mne mírně zklamala. Zaměřila se totiž výhradně na románek Esmeraldy a velitele hradní stráže, od kterého se následně odvíjí hlavní zápletka filmu. Quasimodo tak zůstane spíše nenávistný, oblizující se skřet v pozadí, místo aby byl zvýrazněn jako odpudivý, avšak ve skutečnosti laskavý a věrný chudák. Ale i tak všechna čest Chaneymu, jeho hrbáč je přesto neodolatelný. ()

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Veľkolepý nemý prepis slávneho bestselleru Victora Huga. Na predných priečkach adaptácií tohto románu sedí táto verzia hlavne z jedného dôvodu. Lon Chaney v úlohe hrbáča. Je tu oveľa odpudivejší a animálnejší ako jeho nasledovníci, u niektorých divákov si sympatie asi vôbec nezíska. Ale to je na tom to najlepšie. Tým je to paradoxne desivejší a napínavejší film. Má popri tom nákladnú výpravu, obsahuje masové scény. Proste spektakulárna nemá lahôdka, ktorú by ste si nemali nechať ujsť. ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (4)

Reklama

Reklama