Reklama

Reklama

Smršť

Trailer 1

Hlavným hrdinom filmového príbehu je forenzný psychológ Martin Lang (Tomáš Maštalír), ktorý prichádza spolu s manželkou Pawlou (Anna Geislerová) do kúpeľov v horách. Ďaleko od civilizácie si chcú oddýchnuť a pokúšajú sa zachrániť vzťah. Prechádzajú vážnou partnerskou krízou, ktorá pramení z hlboko ukrytej traumy, a tento pobyt je pre nich ultimátom – buď svoje problémy prekonajú, alebo sa každý vyberie vlastnou cestou. Kolobeh rutinných dní však naruší príchod tajomnej zásielky – balíka s dôkazovým materiálom z vyšetrovania tragického prípadu. Odosielateľom je Langov kolega, psychológ. Ten od neho potrebuje pomoc v prípade známom ako „jazda smrti“, na konci ktorého boli štyria mŕtvi. Lang sa spočiatku zdráha, ale postupne podľahne neznámej sile, ktorá ho k prípadu priťahuje. (Bontonfilm SK)

(viac)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (45)

Triple H 

všetky recenzie používateľa

Z Petra Bebjaka sa stáva asi prvý slovenský režisér čo si osvojuje žáner horor/thriller a nie učí sa, ale vie ako správne a presvedčivo budovať napínavú atmosféru a vyťažiť aj z minimálneho množstva rekvizít a výpravy veľmi funkčný horor/thriller podľa americkej šablóny, ktorý ale stále zostáva tuzemský. Tzn. nie je to len lacná východoeurópska hra na Ameriku, toto je cesta akou si z toho amerického vybrať to správne a dobre to napasovať na slovenské (hotel a kúpele, ktoré sú holt naše skrz naskrz, majú atmosféru a možno sa z nich vizuálne dalo vyťažiť ešte trochu viac). V tomto mi Smršť príde dokonca efektívnejšia ako nedávny Bod obnovy, pretože je formálne a technicky konzistentná a nelepí dokopy kvalitné VFX s rozpadnutými dedinskými dvormi. Dá sa ešte zlepšovať a celok lepšie vyladiť, ale toto je dobrá cesta a film, ktorý si podľa mňa ako podarený môžu dať za klobúk všetci. Maštalír a Geislerová veľmi dobrí. Kombinácia The Shining, A cure for wellness a čiastočne The Ring, ktorá by kľudne mohla mať pokračovanie. ()

ancientone 

všetky recenzie používateľa

Sila Smršte spočíva vo vizuáli. Inšpirácia slovenskou maľbou aj horrorovými klasikami, ktorá dokáže výborne abstrahovať lokálne špecifiká a genius loci kúpeľov v Sliači. Martin Rau skvelo pracuje s plánmi obrazu - rozostrenými pozadiami a druhými plánmi, odkiaľ sa vynárajú postavy, motívy a alegórie o čosi funkčnejšie než v samotnom rozprávaní. Mysteriózna thrillerovosť sa dostáva až do roviny štrukturálneho filmu v momentoch, keď cez masívne zapršané sklá auta sledujeme rozpitú asfaltku a husté tatranské lesy. Smršť dokáže opakovane prekvapiť kompozíciou a riešeniami zobrazenia. A nejako mi to stačilo. Suchoňova noc čarodejníc tiež potešila. ()

Reklama

Sludger 

všetky recenzie používateľa

Pokiaľ si sa tešil, že film bude len sfilmovaná kniha, budeš sklamaný. Tvorcovia sa rozhodli použiť knižný príbeh ako temný nástroj atmosféry. Zo začiatku filmu sa môže zdať, že film bude zachytávať dej po udalostiach z knihy. Kvázi sequel, ale pointa to poprie. Psychológ robí profil vraha a odhaľuje temné pozadie príbehu. Zároveň spolu s manželkou prechádzajú ťažkým obdobím a pomaly vyplávajú na povrch traumy a nezhody z ich života. Smrť syna, onkologické ochorenie, nefungujúci vzťah... Atmosféra vďaka prerozprávanej Karikovej knihe naberala temné pozadie, napätie stúpalo. Lenže pointa príbehu tkvela v ničom inom. Dalo by sa to označiť za takú hru s divákom, kde nám boli hádzané hádanky pred oči, mysteriózne odbočky a je na nás sa v tom zorientovať. V tomto prípade mi dielo pripomenulo Lynchovu tvorbu. A rovnako aj ako ona, aj dielo malo jasnú pointu. Aj keď si nie som istý, či všetko do seba správne zapadlo. Na jazyku mi ostal jeden veľký otáznik, ale nemôžem ho povedať nahlas, pretože by to bol veľký spoiler. Ale kludne zanechaj správu a rád sa s tebou o tom pobavím. Scéna s barmanom, tajomná izba, kde nikto nebýva, sexuálne chúťky čudných hostí a dokonca celý hotel mi pripomínal horor Shining. Mňa ako hororového fanúšika to veľmi potešilo. Taktiež musím pochváliť výbornú hudbu, dokonca sa podaril aj jeden vydarený jumpscare a dvojicu hlavných hercov, ktorí svoje role zahrali výborne. Tvorcovia novinky Smršť sa rozhodli film poňal kreatívnejšie. Vykašlali sa na presné sfilmovanie knihy, ale použili ju len ako námet, nástroj mysterióznej atmosféry a okolo nej vystavali psychologický rozbor ústrednej postavy, ktorá sa prepadá do vlastného pekla. Už bude záležať na tebe, či sa do tejto hry zapojíš. ()

peetrejr 

všetky recenzie používateľa

Už pri prvom zábere na auto som mal v hlave Shining. Film, ktorý si zobral zo Shiningu to dobré, pridal trošku Lyncha a slovenské prostredie. Skvelé. Peter Bebjak odviedol úžasnú prácu a vytvoril dokonalý thriller a dovolil by som si povedať, že miestami až horor. Maštalír je overrated, ale podľa mňa tu to pekelne dobre zahral. Fakt som bol prekvapený. No a Eva Máziková bola len čerešničkou na torte. Dokonalo sa hodila do filmu. Najlepšie bolo, že by ste už zo samotného začiatku tušili, že niečo nie je v poriadku. Ako film postupoval som sa v tom utvrdzoval. Bolo to veľmi pútavé a sedel som ako prikovaný k sedadlu. Som extrémne prekvapený a nadšený, že stále u nás vznikajú kvalitné filmy, za ktoré sa nemusím hanbiť. Len je to skôr výnimočné. Pretože vieme ako vyzerá momentálna Slovenská kinematografia. ()

BathoryMan 

všetky recenzie používateľa

Atmosféra socialistických kúpeľov bola uveritelna aj vždy skvelá Aňa potešila a svojim výkonom hravo prekonala Maštalíra.Čo my ale vadilo bola absencia deja za ktorú suplovali stále sa opakujúce flashbacky z minulosti so synom Šimonom ,video z výsluchu obvineného zo 4 násobnej smrti alebo nekonečné diskusie medzi Maštalírom a Geislerovou. A záverečné rozuzlenie tomu tiež veľmi nepomohlo.Bebjak to dokáže aj  inak a lepšie ako my už neraz dokázal (Tieňohra,Jozef Mak..) ()

Galéria (73)

Reklama

Reklama