Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Komédia
  • Animovaný
  • Akčný
  • Krimi
  • Dráma

Recenzie (378)

plagát

Django (1966) 

Klasika Django nesklamala. Nie Sergio Leone ale Sergio Corbucci - muž, od ktorého sa inšpiroval Tarantino, muž ktorý spolu s Leonem založil zámer Spaghetti western. Skvelé... Franco Nero sa extrémne podobá na Terenca Hilla čo mu len prospieva. Dej je veľmi nudný, aké toto nie je o deji. Tu ide o tú krutosť, ktorú Corbucci priniesol do vtedajšej spoločnosti. Krutosť, ktorú by ste len ťažko našli v amerických westernovkách. Presne preto je toto dielo výnimočné a tak populárne. Istotne scéna kde Django vytiahne svoj guľomet a pekne s ním pokosí všetko živé je na nezaplatenie. Síce je to trošku divné a nereálne, pretože nepoznám ľudskú bytosť, ktorá by bola schopná udržať v holých rukách guľomet... Celkovo v pohode film, ale nemá na Leoneho westerny.

plagát

Smršť (2024) 

Už pri prvom zábere na auto som mal v hlave Shining. Film, ktorý si zobral zo Shiningu to dobré, pridal trošku Lyncha a slovenské prostredie. Skvelé. Peter Bebjak odviedol úžasnú prácu a vytvoril dokonalý thriller a dovolil by som si povedať, že miestami až horor. Maštalír je overrated, ale podľa mňa tu to pekelne dobre zahral. Fakt som bol prekvapený. No a Eva Máziková bola len čerešničkou na torte. Dokonalo sa hodila do filmu. Najlepšie bolo, že by ste už zo samotného začiatku tušili, že niečo nie je v poriadku. Ako film postupoval som sa v tom utvrdzoval. Bolo to veľmi pútavé a sedel som ako prikovaný k sedadlu. Som extrémne prekvapený a nadšený, že stále u nás vznikajú kvalitné filmy, za ktoré sa nemusím hanbiť. Len je to skôr výnimočné. Pretože vieme ako vyzerá momentálna Slovenská kinematografia.

plagát

Duna: Časť druhá (2024) 

Prosím pekne vytiahol som päty z domu na Dunu. A neľutujem. Bohužiaľ som bol pred tromi rokmi lenivý a nešiel do kina na prvú časť. Vedel som, že nemôžem túto chybu zopakovať. Nesmierne som sa tešil, vedel som, že to bude dobré, ale nemal som ani len tušenia ako ma v tom kine odpáli. Počas tých takmer dvoch hodín mnou prešlo toľko emócií. Duna je kontrastom dobrého príbehu a ešte lepšieho vizuálu. Villeneuve sa extrémne prekonal a uviedol na trh film roku. Dobre je to možno moc skoro hovoriť o filme roka, ale myslím, že nič lepšie už nevyjde. Herecky je Duna absolútne úžasná a Timothée Chalamet to zahral skvele, takisto ako prakticky všetci. Nestáva sa často, že by to zahrali dobre všetci! Postava Stilgara sa trošku zmenila od prvého dielu, neviem prečo. Tu vyzeral taký posadnutejší, ale možno to je tým, že dostal viacej priestoru. Čo sa týka Chani, Zendaya bola dobrá, len sa mi nepáči akým smerom smeruje jej postava, ale to je už môj osobný názor. Ale tak teraz poprosím potlesk pre Austina Butlera ako Feyd Rauth, pretože to bol výkon hodný Heathovho Ledgerovho Jokera. V podstate aj dosť podobný. Šiel z neho strach a mne spôsobil pekne veľa zimomriavok. Duna dva je veľmi epický film a ako spomenul môj priate: ,,je to lepšie než Pán prsteňov" . Neviem či s týmto výrokom súhlasím, pretože sú to dva odlišné filmy, ale nie je to úplné hlúposť. Duna má svoje čaro a lotr svoje. No jednoznačne to patrí medzi topky tohto storočia. Je ťažké natočiť film, ale je ešte ťažšie natočiť majstrovské dielo.

plagát

Horizont udalosti (1997) 

Akoby som povedal ja: another Alien z wishu. Lenže pozor pozor! Toto je reálne dobré. Dosť random, ale dobré. Nečakáte vôbec, že by sa stalo to, čo sa stalo, nebudem predsa beťár aby som spoileroval. Sama Neilla milujem z Jurského Parku a aj z Peaky Blinders, kde síce hrá dve odlišné postavy, ale toto sa tiež podľa mňa pripája do Samkovich kúl filmov. Ako by povedala istá nemenovaná učiteľka: ,,dobrý nápad". Spracovanie trošku smiešne oproti Votrelcovi z takmer desiatich rokov. Atmosféra nechutne dobrá, čo by bol hriech keby tu nebola. Ale celkovo som mal taký uspokojivý pocit, ktorý mávam po dobrom sci-fičku.

plagát

Stopaři (1956) 

V rámci western filmov veľmi úžasná vec. Proste veľa veľkých mien sa inšpirovalo práve tu. Je to nesmierne zaujímavé, pretože tento film je celkom nadčasový. Dobre, sú tam brepty, ktoré by v modernom filme moc nemohli byť. Jedná sa dosť riadny rasizmus a celkovo rasové neznášanie. Reálne indiáni sú vo filme vykreslený ako belosi natretí hnedou farbou s náčelníckymi čelenkami... no, niekto nám na dejepise buď zaspal, alebo mu visí v obývačke vlajka konfederácie... Zas ale, tá surovosť tomu filmu dosť pridáva. Nie je to najsamlepší western ale pre fajnšmekrov must see záležitosť.

plagát

Opravár (1996) 

The Cable Guy je veľmi podobný film s dobrým obsadením. Jim Carrey nesklamal a predviedol perfektnú komédiu. Ani nemusím hovoriť, že aká  je scéna Somebody to love geniálna. Ja som sa fakt dobre zabavil a koniec no... Je to dosť absurdné, ale ako vravím pobavilo.

plagát

Nič v zlom (2023) 

Fakt nič v zlom ale nie je to dokonalé. Celkom príjemný začiatok, ale tak čo už. Film pôsobí (aspoň pre mňa) veľmi odpudivo, takže neviem kde som nabral motiváciu ho pozerať. Aha viem, Jennifer... No, v podstate je to romantická komédia, ale zas môžem protirečiť. Neviem či by sa to mohlo stať v realite, teda pardon, nemohlo. To, že je to životne veľmi nepravdepodobné filmu nepomáha. Čo mu ale pomáha je humor. Pomerne často som sa pristihol ako sa usmievam, ba až smejem na niektorých vtipoch. A podotýkam, že sa stále jedná o nejaký poddruh romantickej komédie! No nie je to bláznivé? Asi nie ale snaha bola... Herecky no, kto som aj aby som súdil však? Herecky to bolo asi také, že som nedostal tyk do oka a ani do inej končatiny na mojom tele, čo by sa dalo považovať za primeraný úspech. Dalo, ale viem že Jennifer má na viac... Film bol moderný, čo rád vidím a nejak špeciálne mi nevadil. Ide o to, že to nie je môj žáner a ani príbehovo to nie je nič moc. Je to až moc predvídateľné. Čo filmu nemôžem zaprieť je, že som si pri ňom celkom príjemne oddýchol a aj som sa pobavil. Keď to nejak sčítam, vychádza mi priemer. Presne taký tento film je - priemerný.

plagát

Bod obnovy (2023) 

Máme tu československé sci-fi. Hej, je to brutálne a ja som sa nesmierne tešil na film. Herecky to je dosť slabá, hlavne čo sa týka hlavnej postavy. Trošku mi je ľúto, že Miňo Ondrík nedostal väčšiu úlohu a videli sme ho tak letmo a taktiež Richard Stanke... Reálne tam hrali dvaja slovenskí herci. Nič moc no. Hlavná myšleinka Bodu obnovy je cool, a dosť ma to zaujalo. Lenže, celé to spracovanie pôsobí dosť zvláštne a chaoticky. Nielenže som nepochopil ako dokázala postava Matěja Hádka prežiť, ešte k tomu tu máme happyend, kde ona ani reálne nehrá na tom klavíri! Fakt ten koncept je fire, ale dosť to pokulhávalo. Boli tu aj pekné vychytávky. Napríklad ujo s čiernymi zubami, cez ktoré komunikoval, alebo "moderné" autá. Celé to malo taký slabý Blade Runner vibe (podľa mňa tam jednoznačne minimálne inšpirácia bola ak nie viac). Som rád, že tu vznikol vôbec taký ambiciózny projekt ako Bod obnovy, ale myslím, že je tu ešte veľa čo doháňať a zlepšovať, či už po stránke scenáru, hereckých výkonov alebo či už samotného vizuálu.

plagát

Mestečko Twin Peaks - Season 2 (1990) (séria) 

Druhá séria bola veľmi znepokojivá. Síce sa nám uzavrel príbeh a odhalil sa vrah, ale druhá polka série boli len zbytočné epizódy, ktoré nedávali žiadny zmysel, neboli zaujímavé, vtipné, proste nič. To čaro, ktoré mala prvá séria sa tu dosť vytráca. Nepríde mi to také uvoľnené. Najhoršie na tom je, že sa nič nedeje. Doslova nič. Sú tam len prázdne rečičky, zlý scenár aj herecké výkony... Nerozumiem. Teda rozumiem. David Lynch sa vzdal druhej polky a potom to tak aj vyzeralo. Postavy ostávajú moc nevyvinuté a v tej istej polohe v akej sa ocitli na konci prvej série. Česť výnimkám. Celkom mám rád Lynchov štýl ale tu sa to vytráca. Rozumiem, že to má byť komerčné (aj napriek tomu to je dosť veľký underground). Čo sa týka poslednej epizódy druhej série, zrazu sa nám objavuje Lynchov rukopis a celá epizóda je o inom. Je to dosť chaotické, lebo je to tak proste len tak out od nowhere. Som zvedavý na tretiu sériu a verím že budem aspoň taká okej ako prvá a druhá (čiastočne).

plagát

Insidious: Posledný kľúč (2018) 

Insidious posledný kľúčik ma na plnej čiare prekvapil. Pretože predošlý film bol proste nudný priemer, toto má v sebe čosi viac. Nejde o ďalší prípad duhcáriny, tento krát je to pre Elise osobné. Už toto ma pravdupovediac zaujalo. Film sa moc nesústredí na to takzvané "vyháňanie" toho démona, ale skôr na dectvo Elis a na zabudnuté spomienky z dectva. Isteže veľkú rolu hrá vo filme démon s kľúčmi, ale ten skôr pôsobí komicky než desivo. Je pre mňa zaujímavé, že dokým nám nebol démon predstavený v celej kráse, tak z neho šiel ako taký strach. Ale akonáhle som uvidel jeho celú postavu a tvár, tak CGI poriadne zaostávalo. Koniec pozostáva z kvázi začiatku série Insidious a finálny jumpscare bol veľmi podivný. Celkom idem z toho do rozpakov, že väčšina hororov sa proste zaoberá iba tým aby tam bol jumpscare za jumpscareom a o príbeh vo veľa prípadoch sa scenáristi moc nepochlapili. Ja som predovšetkým zvedavý na nové Insidious s Patrickom Wilsonom. Uvidím čo to bude zač.