Reklama

Reklama

Chlapci a chlapi

(seriál)
Československo, 1988, 10 h 47 min (Minutáž: 54–61 min)

Kamera:

Alois Nožička

Hrajú:

Martin Zounar, Eva Vejmělková, Rostislav Kuba, Kamil Halbich, Milena Dvorská, Zdena Hadrbolcová, Míla Myslíková, Bronislav Poloczek, Jaroslav Moučka (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(11)

V prvej časti sa diváci zoznámia s hlavnými hrdinami: Tomášom Soukupom, sústružníkom, ktorý je po uši zaľúbený do maturantky Hanky, bodrým dedinčanom Honzom Bradáčom, prezývaným Guláš, ktorému sa stalo osudné jedlo a mäsiarčina, a jeho protikladom bledým a zakríknutým opravárom televízorov Ctiborom Voríškom, ktorý si rýchlo vyslúži prezývku Kyslík. Spoznáme aj sympatického traktoristu Vlada Rutkaya Otecka, ktorý vyzerá dospelejšie a rozvážnejšie ako ostatní a nechal doma tehotnú manželku, a športovo založeného frajerského Michala Hlaváčka, ktorý už má všeličo za sebou. To, že sa také rozdielne povahy zišli na jednom mieste, spôsobil jeden povolávací rozkaz do Hrádku v Čechách... Podobne ako mnohé iné (napr. Okres na severu, Žena za pultom, Inžinierska odysea a pod.) vznikol seriál z vojenského prostredia Chlapci a chlapi na spoločenskú objednávku. Bolo to presne v čase, keď rapídne klesal záujem o vojenskú službu, mladí muži sa jej snažili vyhnúť a armáda mala veľmi nízku popularitu. Tvorcovia sa snažili ukázať, že povinná vojenská služba nie je strašiakom, práve naopak, podľa ich seriálu sa zdá, že jedine armáda zaručí každému mladému mužovi, aby duševne i telesne dozrel. Ich zámerom bolo dokázať, že dva roky prežité vo vojenskom prostredí nie sú pre nikoho stratou. Vojenské prostredie vykreslili ako letný tábor dospelých, kde nie je núdza o zábavu a humor a ak sa vyskytnú problémy, seriózni a obľúbení velitelia ich dokážu obratom vyriešiť. Jednotlivé postavy sú typickými figúrkami, napĺňajú charakteristiky istých ustálených typov. Nechýba medzi nimi frajer, smoliar, seriózny otec rodiny či večný hladoš. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (59)

  • Peter Pilz (Palo Marušiak) si už štyri roky pred natáčaním seriálu zahral nastupujúceho nováčika "bažanta" na vojne, a to v jednom bakalárskom príbehu s názvom Hektoliter (1984). (Raccoon.city)
  • Všetci mladí herci, ktorí stvárnili vojakov v rámci nakrúcania, mali naozaj veľmi intenzívnu štrnásťdňovú vojenskú prípravu, kde ich inštruktori vôbec nešetrili. Armáda mala svoj poriadok a herci museli základné úkony ovládať, inak by to nielen diváci spoznali, ale bolo by to aj dosť nebezpečné. Napríklad dvere od takzvaného „BVP“ (bojové vozidlo pechoty) vážili jednu tonu, pretože boli plné nafty, a keby sa zavreli inak, než ako sa to má, mohli by ublížiť sebe alebo kolegovi. Alebo boli zaradení do regulárneho cvičenia vojsk, kde vedľa nich išlo stopäťdesiat tankov a všade okolo vybuchovali granáty. Hercom niekedy fakt nebolo do spevu. Herci riadili bojové vozidlá, vytvárali rojnice, brodili sa bahnom, snehom, tvár si mazali Indulonou, aby nemali omrzliny. (Raccoon.city)
  • František Kreuzmann (nadporučík Jiří Ráž) zaspomínal na seriál, že bol začínajúci herec, ktorý nemal prakticky žiadne skúsenosti s televíznou prácou. Napriek tomu si Kreuzmanna režisér Sokolovský vybral v čase, keď "vojančil" v AUSe ako absolvent vysokej školy. Partiu piatich spolužiakov z DAMU, ktorí odišli do mosteckého divadla, si zavolal Evžen Sokolovský, ich pedagóg z vysokej, a rozdal im scenáre: „Povedal mi: ,Franto, máš tam rolu, tak si podčiarkni dôležité veci na červeno, menej dôležité zelene, najmenej modro.‘ Dovtedy som nevedel vôbec nič, ani akú rolu budem hrať. Keď sa nakrúcanie skončilo, povedal mi režisér, že mám vlastne natočených jedenásť filmov a skúsenosti ako hrom. Ja som bol vtedy iba začiatočník pred kamerou, nevedel som, kam mám pozerať, čo mám robiť.“ (Raccoon.city)
  • Tomáš Soukup (Martin Zounar) spomína po rokoch na charakter svojej postavy: "Tomáš bol zase až veľmi kladný a uvedomelý. Avšak ma príjemne udivuje, že je tento seriál pravidelne reprízovaný vo všetkých televíziách a že je vcelku pozitívne prijímaný dnešnými tínedžermi, ktorí tú dobu nepamätajú, a sú orientovaní úplne iným smerom. Možno je to tým, že v čase nakrúcania seriálu bola situácia už trochu uvoľnenejšia a mohla sa objaviť napríklad téma šikanovania, ktorá je aj v súčasnosti aktuálna napríklad na školách. Okrem toho tam ide o chlapčenské lásky, sklamanie a dospievanie – a to je podobné v každej dobe.“ (Raccoon.city)
  • Keď v roku 1988 vysielala Československá televízia v premiére práve seriál Chlapci a chlapi, emigroval do Ameriky Boris Slivka ktorý stvárnil postavu Vlada Rutkaja. (Raccoon.city)
  • V seriáli si zahral dnes už populárny český televízni moderátor Karel Voříšek, ktorý v dobe natáčania seriálu pracoval ako redaktor Československej televízie. Bol v zábere asi iba 20 sekúnd (v 6. dieli) a mal dve alebo tri krátke repliky, ale dodnes si na to všetko dobre pamätá aj napriek tomu, že jeho meno nebolo uvedené ani v titulkoch. (Raccoon.city)
  • Diváci seriál prijímajú s kladnými ohlasmi, aj keď je každému jasné, že sa v podstate jedná o klasickú štátnu totalitnú propagandu. Avšak už ani režim sa tento fakt nesnaží nijako zvlášť zakrývať. Dôkazom toho je napríklad aj uvedenie Československej ľudovej armády v záverečných titulkoch čoby koproducenta seriálu. (Raccoon.city)
  • Tento seriál vôbec ako prvý z vojenského prostredia ukázal, že na vojne existuje šikana, čo vtedajší režim úspešne desaťročia popieral. (Raccoon.city)
  • Ešte než išiel seriál v televízii, premietal sa vojakom na ich posádkach. Niektorým mazákom z útvaru, kde Martin Zounar (Tomáš Soukup) "narukoval", asi ležal v žalúdku jeho vzťah k Eve Vejmělkovéj (Hanka Vosecká), tak si ho raz odchytili, zavreli do umyvárne a dali mu nakladačku hadicou. (Raccoon.city)
  • Kamil Halbich (poručík Bílek zvaný Žloudek) tvrdí že tomuto seriálu ho priviedla túžba objaviť sa čo najskôr pred kamerou bez toho, aby sa zaujímal, čo je to za látku, čo považuje za vlastnú hlúposť. (Raccoon.city)
  • Kamil Halbich (poručík Bílek zvaný Žloudek) bol počas natáčania seriálu v štvrtom ročníku DAMU. Herec pri spomienkach na seriál iba sucho konštatuje: "Nemám, čo by som k tomu seriálu povedal. Bol to polrok môjho života, tridsať natáčacích dní, a bolo to preč. Patrilo to k tej dobe, ktorá pre mňa bola významná skôr spoločenským prevratom." (Raccoon.city)
  • Mário Kubec (Michal Hlaváček) na popularitu po odvysielaní seriálu spomína: "Tak to bol veľký masaker, to skutočne dokáže pekne zatemniť mozog. Ľudia sa za mnou otáčali, zastavovali ma na ulici, a ja si myslel, že som riaditeľ zemegule. A začal som sa tomu klamu podriaďovať. Zrazu mi začalo záležať na tom, ako vyjdem von oblečený, s kým budem videný a tak ďalej. Stávala sa zo mňa vyfintená ovečka, ktorá sa nechala strhnúť davom. Prioritou sa pre mňa začal stávať obal, pretože popularita je práve len to pozlátko, ktoré navyše nie je večné." (Raccoon.city)
  • Mário Kubec (Michal Hlaváček) hrá situáciu, kedy jeho postave zomrie otec a práve v tú istú dobu zhodou okolností mu zomrela blízka osoba. Musel odísť na pohreb, takže to všetci v štábe vedeli. A keď sa vrátil, povedal mu režisér: "Ty vieš, ako toto hrať, tebe nič hovoriť nemusím." (Raccoon.city)
  • Mário Kubec (Michal Hlaváček) spomína na režiséra seriálu: "Pán Sokolovský ma donútil, aby som sa možno prvýkrát nad sebou zamyslel a vyhodnotil, či je pre mňa dôležitejšie byť za každú cenu egoista v zmysle rebel, alebo skloniť hlavu a zostať na škole. Došlo mi, že v tomto prípade je pokora a prijatie pre mňa ďaleko cennejšie. Čoskoro na to mi potom Evžen Sokolovský práve vďaka tomu ponúkol jednu z hlavných rolí v mojom prvom seriáli." (Raccoon.city)
  • Kamil Halbich (poručík Bílek) nebol na základnej vojenskej službe, lebo si vybavil modrú knižku z odôvodnením, že má sebevražedné sklony. (Raccoon.city)
  • Scenár seriálu bol spracovaný aj ako beletria, vydaná roku 1989 nakladateľstvom Naše vojsko a ilustrovaná fotografiami z televíznych záberov. (Raccoon.city)
  • Vladimír Javorský spomína na svoju postavu Ctibora Voříšku zvaného Kyslík ako na jeho prekliate. Aj po veľa rokoch sa jej nezbavil a to pôvodne v seriáli účinkovať nechcel a stalo sa tak až na odporúčanie režiséra a herca Petra Scherhaufera. Ten vyzdvihol schopnosti režiséra Sokolovského akého nazval fajn chlapom, od ktorého sa môže veľa naučiť. (Raccoon.city)
  • Martin Zounar (Tomáš) musel hneď po natočení seriálu nastúpiť na základnú vojenskou službu, takže seriál z vojenského prostredia bol preňho dobrou prípravou. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama