Reklama

Reklama

Ruiny

  • Česko Ruiny (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Thriller podle knihy amerického autora Scotta Smithe, který sám napsal i scénář.  Parta Američanů tráví dovolenou v mexickém letovisku. Po několika nudných dnech strávených především na pláži popíjením tequily se seznámí s Němcem Mathiasem, jehož bratr se vydal do džungle na archeologickou výpravu a od té doby o sobě nedal vědět. Dostanou nápad a vypraví se do džungle zjistit, co se stalo. Zde se dostanou až k tajemnému pahorku, střeženému obyvateli nedaleké mayské vesnice. Jakmile na pahorek porostlý divnými liánami vstoupí, Mayové je pod hrozbou zabití odmítnou z pahorku pustit. Zdá se, že na pahorku je přítomno cosi starobylého, tajemného, toužícího po krvi... Netrvá to dlouho a první z nich zemře... Zachrání se zbytek ze spárů podivné kletby? (Sofia)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (475)

kingik 

všetky recenzie používateľa

Tento poměrně originální horor by neměli vidět diváci, kteří se ještě letos chystají na prázdniny do nějaké exotické země. Takový prázdninový pobyt se totiž nevyplatil čtveřici mladých přátel (Tucker, Malone, Ramsey, Ashmore) a jejich německému průvodci (Anderson), kteří zavítali na prastaré prokleté mayské pohřebiště, kterému se každý zdaleka vyhne. Žravé květinky podobající se liánám zavrtávající se pod kůži a způsobující halucinace zde čekají na své nové hostitele a když se k tomu přidá skupina zfanatizovaných tajemných zabijáků je jisté, že se odtud nikdo živý nedostane. Není nouze o napětí a drastické scény. Povedený horor. ()

-bad-mad-wolf- 

všetky recenzie používateľa

Jelikož příběh postrádá jakoukoliv mytologii ohledně "záporáka", celou dobu mi vrtalo hlavou, proč ten pitomej plevel prostě někdo nepodpálí. I pokud přistoupíme na teorii, že domorodci pyramidu a jejího obyvatele uctívali, báchorky o nemožnosti rozšíření kytek do okolí jsou poněkud na palici, stejně jako chování titulní skupinky. Pokud k tomu připočteme závěr, který se drží trendu své doby a nabízí bezradně neurčitý non-happy end (hups, SPOILER), vychází mi, že jsou Ruiny tuctová rutinérská hovadina. ()

Reklama

tron 

všetky recenzie používateľa

Skvelá kniha, skvelý film. Knihu mimochodom napísal autor Jednoduchého plánu, ktorý svojho času pekne mrazivo sfilmoval Sam Raimi, takže ak o ňom niekto chce vravieť ako o béčkarskom, nech sa nad tým radšej najskôr zamyslí. Ruiny film, ako i Ruiny kniha, majú spoločnú jednu podstatnú vec: je to neambiciózny, "len" zručne napísaný/natočený trilerovo-hororový survival. Ale vôbec sa za to nehanbia a idú do toho tak naplno, ako keby cítili  oscarový potenciál. Samozrejme, nech to znie akokoľvek neuveriteľne, je práveže strašne ťažké napísať/natočiť niečo, čo zápletkou pripomína béčko, ale béčko to nie je. Film aj kniha vynikajú nepredvídateľným dejom, ako i nečakaným záporákom (ku ktorému sa následne prekvapivo pridajú ešte ďalší nečakaní záporáci, aj keď ak sa vcítime do ich kože, tak ich istým spôsobom prestaneme vnímať negatívne), netradičný (vreskotovský?) bodycount, explicitné gore (ktoré by ste od filmu z produkcie Bena Stillera ozaj nečakali) a geniálne prostredie zabudnutej prastarej pyramídy, o ktorej vedia len miestni a tí to nikomu nepovedia. Parádna tiesnivá atmosféra starých mayských ruín uprostred džungle. "Prírodný" nepriateľ je originálny, ak by bol režisér slabý, tak by ho poňal trápne a nechcene smiešne, ale keďže režisér bol macher, tak je desivý, strašný a desivo nemilosrdný. Tak, ako sama príroda. Ktorej súčasťou ostatne je. Oceňujem postavy, ktoré sú na jednej strane neoriginálne, no vďaka hercom sympatické a keď postupne začnú umierať (bolestivou smrťou), je vám to ľúto a ste šokovaní. Najviac oceňujem Jonathana Tuckera v úlohe Jeffa, pritom Jonathan bol v remaku Texaského masakru motorovou pílou presným opakom tejto postavy. Koniec je zmenený oproti brutálnemu záveru literárnej predlohy, ale treba dodať, že aj samotný film má v podstate dve finále (jedno oficiálny a jedno alternatívne, lež vystrihnuté, nájdete ho na YouTube, mne osobne ale filmový aj knižný koniec pripadajú na jedno brdo, hoc sú veľmi odlišné). Áno, občas Ruiny skĺznu do monotónnosti, ale ako hororový fanúšik musím dať 4*. Filozofická otázka: dá sa u človeka, ktorému robíte amputáciu končatín kameňom, pokladať za plus, že je od pása dole ochrnutý a tak to necíti? Celosvetová tržba 22 miliónov nie je nič, z čoho by producenti mohli jasať, ale zas so skromným rozpočtom 8 miliónov to nie je zlé. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Výborné prekvapenie nielen film samotný, ale aj prevažne komediálny herec Ben Stiller ako producent. Úvod filmu je podobný ako u väčšiny hororov, kde je partia mladých ľudí, čiže dovolenka a pohoda. Našťastie nie je to dlhé a už o pár minút sme v džungli a o pár sekúnd nato máme aj mladíka s prestrelenou hlavou. Dedinčanmi sú zahnaní na vrhchol posvätnej pyramídy. Sú obkľúčení, prakticky bez jedla a vody a zdá sa, že tam nie sú sami. Veľmi vydarený horor s originálnym príbehom a dobrou bezvýchodiskovou atmosférou. Krvi a brutality si tiež trochu užijeme, určite nezabudnuteľná je amputácia nôh pomocou kameňa a noža. Nejde o žiadny prelomový horor, ale je to minimálne dosť originálne dielko, ktoré pôsobí ako svieži vietor v tomto žánri. +++ Na dvd je ako bonus asi 9 minút veľmi vydarených scén a navyše alternatívny koniec, ktorý je ešte lepší ako ten použitý. +++ 80%. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Koncept: "Neser sa do cudzích kultúr, bo zle dopadneš", je v mládežníckom turistickom horore posledných desaťročí pomerne dosť často opakovaný. Jednoducho - jeden až x mladých výletníkov z cudziny príde k nezvyčajnému turistickému alebo adrenalínovo-športovému cieľu, vzdialenému odporúčaniam z bedekerov. Tam však okrem čarokrásnej exotiky žije zvyčajne nejaké bubu, ktoré zabíja. Ruiny v tejto záľahe dopadli obstojne, i keď v druhej polovici trochu strácajú dych. Otázka však stojí inde: prečo toľko takýchto filmov? Čo za tým stojí? V koho prospech? Odpovede sú minimálne dve: Výrobcom a zadávateľom tejto odrody teenagersky populárnych kúskov ide o ušľachtilé zachovanie pôvodných, panensky neporušených miest a čo najmenšie zasahovanie škodlivými dôsledkami masovej turistiky (aj v tej adrenalínovej sa už vyskytujú masy - stačí pozrieť niektoré fotky z Everestu). Alebo druhý dôvod, ktorý mi príde logickejší - za takýmito filmami je snaha nasmerovať cieľovú skupinu na turisticky odporúčané ciele, zaručujúce všetkým subjektom cestovného ruchu skvelé zisky, minimálne straty. Pri zachovaní istej sterilnosti, čo sa autenticity poznávania týka, to ale nemusí nikoho až tak trápiť. ()

Galéria (35)

Zaujímavosti (25)

  • Vzhled rostlin byl inspirován dýňovými úponky. (akisha)
  • Pro režiséra Cartera Smithe jsou Ruiny prvním celovečerním filmem. (Rodriguez)
  • S filmem byl spojován i Ben Stiller, protože je přítel scenáristy Scotta B. Smithe. (Cheeker)

Reklama

Reklama