Reklama

Reklama

Klasické spracovanie príbehu šerifa Wyatta Earpa, jeho priateľa Doca Hollidaya a ich legendárnej prestrelky s gangom Clantonovcov v meste Tombstone. Wyatt Earp (Burt Lancaster) je zástupca zákona, Doc Holliday (Kirk Douglas) je bývalý zubár, teraz hazardný hráč s povesťou zabijaka. Napriek tomu sú priatelia, ktorí si navzájom v minulosti zachránili životy. Jedného dňa dostane Wyatt telegram od svojho brata Virgila, ktorý je šerifom v meste Tombstone. Má veľké problémy s rančerom Ikeom Clantonom, zlodejom dobytka, ktorý si však dokáže zaplatiť, aby bol zákon na jeho strane. Ale nie všetci muži zákona sa dajú kúpiť a tak všetko speje k situácii, kedy sa proti sebe postavia na jednej strane bratia Earpovci a Doc Holliday a na druhej strane Clantonovský gang. Ich legendárna prestrelka bola predobrazom mnohých filmov, medzi nimi napríklad Wyatt Earp s Kevinom Costnerom v hlavne úlohe, či Tombstone, kde ústrednú dvojicu stvárnili Kurt Russell a Val Kilmer. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (118)

argenson 

všetky recenzie používateľa

Jeden kladný hrdina (Burt Lancaster), jeho sympaticky kontroverzní parťák (Kirk Douglas), dvě rádobyšmrncovní baby s vizáží barových kurev, papundeklové městečko, spousta desperátů a nijak objevnej příběh. Chtěl bych znát názor odborníků, jestli tahle Přestřelka patří do zlatého fondu kvůli hereckému obsazení nebo je to jenom jeden z mnoha westernů, jakých se tehdy v Hollywoodu točily desítky ročně. Mě to moc nebavilo. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Jedna z mnohých verzií slávnej prestrelky s ešte slávnejším šerifom Wyattom Eappom. Lancasterovi sedí každý chlapácky film a westerny a vojnové, to je proste jeho. K. Douglas v úlohe nemenej slávneho Docka Hollidaya je podstatne zaujímavejšia postava a celkovo je zaujímavé sledovať a porovnávať film s poslednou verziou a to, filmom Tomstone. Film nenudil napriek tomu, že prvú hodinu sa vo filme nič moc nedeje. Režisér to dobre vykompenzoval ostrými hádkami medzi Hollidayom a jeho prelietavou partnerkou. Záverečná prestrelka bola výborná a celkovo by som tento western zaradil k tomu lepšiemu, čo v tomto žánri vzniklo. 80%. ()

Reklama

HiddenDragon 

všetky recenzie používateľa

Sturges umi, ale "Sedm statecnych" (1960) to holt neni :) Ustredni linku tvori trochu zvlastni pratelstvi marshala (policejni hodnost) Wyatta Earpa (Lancaster) a problemoveho hazardniho hrace a pistolnika Doca Hollidaye (Douglas). Na tom vlastne stoji cely film, protoze samotna prestrelka dle histor. udaju zabrala 30 vterin a zemreli pri ni jen tri kovbojove z peti. Tohle je ale hollywoodska fikce, takze tu nakonec umre lidi o neco vic a souboj je samozrejme delsi :) Ale asi to tolik nevadi. Ono kdyz se clovek zacte do wikipedie, hl. te anglicke (zde je ceska zkracena verze https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99est%C5%99elka_u_O._K._Corralu), zjisti tam, jak moc se vsechno ohledne Divokeho zapadu prikraslovalo a ze ono to s tou "slavou" Wyatta Earpa asi v realu tak horke nebylo :) Kazdopadne pro potreby filmu to Lancaster hraje solidne. Takovy trochu dobromyslny chladny skaut, ktery umi v potrebne chvili tasit zbran. Douglas je o neco "lidstejsi" - jako byvaly zubar a nyni opily kaslajici karbanik Holliday (pry pozdeji zemrel na TBC) je nevyzpytatelna postava, ktera pritahuje problemy jak mucholapka :) Vice ci mene se pak tito dva potkavaji a jeden druhemu zachranuji zivot az ke slavne (a jak uz bylo receno strasne "vyhajpovane") prestrelce. Na dnesni dobu uz je to misty hodne studiove a vlastne i malo dramaticke - napr. pri soubojich vubec nikdo nevykrikne, coz je ale mozna zpusobeno zprznenym ceskym dabingem. Take tvruci pocitaji s tim, ze clovek vi, kdo byli Earpove nebo kdy se to vlastne odehrava (mimochodem 1881). Osobne jsem trochu tapal, jak je to s tou jurisdikci - nekdo je serif, nekdo marshal, Wyatt pak dokonce U.S. Marshal... Aspon ze ta jmena zucastnenych jsou spravne a to, ze zde postrili vice kovboju nez ve skutecnosti, to tak proste byva ;) Pro me tak 3,5*. Hlavne proto, ze jsem mel pocit takoveho "zadrzovaneho" potencialu. Ze by se do toho herci mohli vic vlozit, byt drsnejsi, emotivnejsi a ja nevim co. Ale holt takhle se to tehdy tocilo, tak to musime zkousnout. ()

strougy 

všetky recenzie používateľa

Velice povedené zpracování klasického příběhu, který se stal neodmyslitelnou součástí americké mytologie, jenž si pro sebe takřka ukradl elegantní Kirk Douglas jako karbaník a opilec Doc Holliday. Pohybuje se s grácií, vybroušené hlášky hází jako bonbóny a charisma by mu mohli dnešní herci jen závidět a ač Lancaster nehraje špatně, Earpa představuje jako klasického ikonického westernového šerifa s neochvějným smyslem pro spravedlnost a hrdost, přesto z toho vychází jako pouhá vedlejší postava, co funguje jako přihravač na smeč Douglasovým bonmotům. Stáří filmu na jeho kvalitu nemá vliv, naopak uzrál jako víno a řadí se tak do skupiny westernů, co by měl každý fanoušek vidět. ()

Arkanoid 

všetky recenzie používateľa

K legendárnemu Wyattovi Earpovi v podaní Burta Lancastera som si v tomto filme nevytvoril žiadny vzťah. Kevin Costner ho zahral podstatne lepšie. Napätie a westernovú atmosféru filmu prerušovali limonádkové scény Wyatta a jeho hazardnej hráčky. Záverečná prestrelka, ku ktorej sa viaže názov filmu, nie je nijak výnimočná. Tak prečo 4 hviezdy? Doc Holliday! V tomto filme kultová postava, jedna z najlepších vôbec. Práve pre jeho charakter, hlášky, imidž a samozrejme výkon Kirka Douglasa sa na tento film nedá zabudnúť. ()

Galéria (104)

Zaujímavosti (24)

  • Opravdová přestřelka se odehrála 26. října 1881 a během třiceti sekund bylo vystřeleno 34 kulek a zabiti tři muži. Ve filmu přestřelka trvá pět minut a ústí v krveprolití, které se natáčelo 4 dny. (Vampireman)
  • Většina filmu byla natočena v areálu slavného "Starého Tucsonu" (kde bylo natočeno mnoho westernů, mimo jiné také Tombstone), který se nachází nedaleko od skutečného Tombstone. Pro scény odehrávající se na hlavní ulici bylo použito město Fort Griffin v Texasu. Některé další scény z Tombstone se natáčely v jižní Kalifornii na ranči Paramount, kde se později točil také televizní seriál Bonanza. (liquido26)

Súvisiace novinky

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (viac)

Reklama

Reklama