Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Plachetnice Bounty opouští přístav Porthsmouth v roce 1787. Jejím cílem je doplout na Tahiti a přivézt náklad chlebovníku. Kapitán Blight je rozhodnut udělat vše pro to, aby se k cíli dostali tak rychle, jak jen to bude možné, přičemž tvrdě vyžaduje naprostou disciplínu. Když doplují na Tahiti, připadá to tam posádce jako v ráji - je to něco absolutně odlišného od sekýrování na lodi. Ale je tady čas odjezdu a nesmlouvavý kapitán donutí všechny odplout. Nespokojenost posádky už nelze udržet, a tak na cestě zpátky do Anglie dochází pod vedením důstojníka Fletchera Christiana ke vzpouře… (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (118)

d-fens 

všetky recenzie používateľa

...až do krajnosti vyhrotený psychologický rozbor hlavnej postavy, zabalený v prekrásnom farebnom výpravnom háve.... Svedomie a povinnosť ako dvaja nepriatelia. Kam sa pridať a čo odmietnuť? Vynikajúci príbeh, ktorý v tomto prevedení prekračuje charakter "dobrodružnej podívanej" a črie do psychiky snáď každého muža, skúmajúc povahu dobra a zla, povinnosti, vernosti, disciplíny a zodpovednosti v zrkadle protikladov - zdanlivo "rajského života" na Tahiti a drastických galejí pod vedením bigotného sadistu!!! ...a kam by ste sa pridali vy? ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Pozoruhodný historický veľkofilm, ktorému som sa pomerne dlho vyhýbal, i napriek tomu, že si tu zahral môj obľúbenec Marlon Brando, v úlohe dôstojníka Fletchera Christiana, ktorý začne mať po čase plné zuby kapitána Williama Bligha, pričom na spiatočnej ceste plachetnice BOUNTY, keď si užívali v „RAJI na ZEMI” ( TAHITI ), tam ale boli na expedícii, ktorou by nakŕmili národ, k niečomu sa vlastne už dlho schyľovalo, kvôli abnormálnemu správaniu kapitána, a jeho extra krutých trestných praktík na námorníkoch plachetnice, po niekoľkých očividných indícii, zo strany posádky, rozpúta dôstojník veľkú VZBURU, čím prevezme vedenie, zbaví sa tým pádom kapitána a ďalších, ktorým nevoňalo to, čo sa odohralo, ponechajú ich na menšom plavidle so zásobami, a oni zatiaľ mieria do neutrálnych vôd, kde by sa chceli ukryť na ostrove, lebo očakávajú, že bude na nich usporiadaný HON... Raz Christian navrhne, aby sa vrátili do Anglicka, odkiaľ pôvodne takmer na konci 18. storočia vyplávali, že by vysvetlili, čo sa vlastne stalo... Bohužiaľ, ako to tak býva, niektorým vzbúrencom sa táto IDEA nepáči, čiže radikálne skomplikujú túto myšlienku, s rozhodnutím, ktoré zničí predstaviteľa, čo ich de - facto vykúpil z osídiel „pekla na mori” . Pravdupovediac, obával som sa asi najviac troj - hodinového trvania snímku, v ktorom sú najlepšie pasáže na začiatku, keď idú na MISIU, to je prvá tretina snímku, druhou tretinou by som nazval : POBYT v RAJI, vtedy trošku ubrali na plyne, no musím podotknúť, že tu vznikli fascinujúce zábery... A posledná tretina sa zaoberá náladami a myšlienkami, čo bude s dezertérmi... Vôbec, už po niekoľkých minútach z úvodu filmu, som sa prestával stresovať dĺžkou, pretože to už jaksi patrí do klasického výpravného veľkofilmu, z čias minulých. ( Smola spočívala v tom, že Bounty mali veľmi ťažkého konkurenta, prečo nakoniec neuspeli na odovzdávaní OSCAROV ). Je tu Brando, zručne mu sekunduje Howard, ktorý sa Pánovi HERCOVI dosť vyrovnáva, ale keď sa na scéne objaví Marlon, s jeho britským akcentom, tak zvyškovú pozornosť na seba strháva práve On. Zahrali si tu napríklad Rich Harris, Gordon Jackson, Hugh Griffith, či trebárs TARITA, pekná tahiťanka, s ktorou mal SAMEC pletky. Obsadenie je na veľmi dobrej úrovni. Kamera Roberta Surteesa je naprosto fascinujúca, spektakulárna, ohromujúca, patrí medzi mojich obľúbených pracovníkov za kamerou. Špičková panoramatická optika, ako hrom ! Zbytočne sa viac rozpisovať, mne film perfektne sadol, ale plné, päť hviezdičkové hodnotenie neudelím, lebo som si všímal pár nedostatkov... ()

Reklama

Djkoma 

všetky recenzie používateľa

Marlon Brando. Tak by mohl můj komentář začínat i končit a taky se tak stane. Velmi dlouhý velkofilm o jedné vzpouře, která se stala námětem nejednoho podobného filmu, zvládl Lewis Milestone nečekaně dobře a to hlavně díky dokonalému herectví Marlona Branda a kvalitě několika vedlejších postav. Ty by však nemuseli existovat a film by stejně byl minimálně na třech hvězdičkách a já musím znovu říct proč: Marlon Brando. ()

Adramelech 

všetky recenzie používateľa

Pěkný výpravný film, místy možná zbytečně natažený. Zajímalo by mě, jak události probíhaly ve skutečnosti. Kapitán je zde vylíčený jako ctižádostivý a krutý člověk, který si o vzpouru posádky vysloveně koledoval. Nejvíc se mi líbily scény na Tahiti. Tamější ženy jsou půvabného vzhledu a milé a přítulné povahy, což platí dodnes. Na omak prý hřejou jako kamna. Aspoň mi to říkal jeden kamarád, co Tahiti onehdy navštívil. Turistům tam hned po příjezdu zavěsí na krk květinový věnec. Vůbec se nedivím, že vzbouřenci naložili zásoby a domorodé ženy a vydali se hledat ostrovní útočiště, kde by mohli zůstat natrvalo. Zdá se, že pokud jde o kvalitu života, bylo tehdejší Tahiti lepším místem než tehdejší Anglie. ()

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Stále dosť mýtizované a relatívne monotónne, škoda, že celý konflikt okolo lode Bounty je rozvrhnutý na súboj vôle medzi Blighom a Fletcherom a ostatní tu plnia len úlohu nutného komparzu a nie jej parciálnu esenciu. Ale zaznamenal som istý posun oproti verzie s Gableom. Predsa len, isté výčitky svedomia, nerozhodnosť a ďalšie aspekty sú tu v očiach vedúceho vzbury rozvíjané aj vďaka dlhšej minutáži, ktorá Nordhoffov jazyk dokáže obratnejšie dešifrovať, avšak stále len akosi v základoch. ()

Galéria (21)

Zaujímavosti (11)

  • Marlon Brando dostal za účinkování ve snímku honorář ve výši 1,25 milionu amerických dolarů a byl tak vůbec první herec, který prolomil hranici 1 milionu. (Zeebonk)
  • Po dokončení natáčení filmu v roce 1962 byla filmová kopie lodi zrestaurována a sloužila jako výcviková loď. V roce 2012 byla však nenávratně zničena během bouře Sandy. (adams89)
  • Režisér Milestone vzpomínal, jak jej Brando během natáčení občas zcela ignoroval a sám poučoval kameramana (a dával mu gesty najevo) kdy má točit a kdy ne... (džanik)

Reklama

Reklama