Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ponurý příběh vypráví o dvou sourozencích, kteří se snaží přežít hrůzy Druhé světové války. Seita a jeho malá sestřička Setsuko jsou ponecháni osudu, když jejich maminka zemře na následky zranění po ničivém bombardování. Otec slouží u japonského námořnictva, ale rodina od něj už dlouhou dobu nedostala žádné zprávy. Dětí se ujme teta, avšak kvůli častým neshodám Seita se Setsuko odchází. Najdou si přístřeší, ale obstarat dostatek jídla je téměř nemožné... Hrob světlušek je založen na stejnojmenném románu podle skutečných událostí Akiyuki Nosaky. Bývá považován za jeden z nejpůsobivějších protiválečných snímků. V kinech byl promítán společně s pohádkovým anime Můj soused Totoro, který měl diváky po traumatickém zážitku povzbudit. (Fabienne)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (386)

lesumir 

všetky recenzie používateľa

Rozhodně nebudu hodnotit, protože jsem tuhle totální sračku nedokoukal ani zdaleka do konce, ale jednoduše říkám, že tohle byl vážně vrchol. Asi je to můj cynický pohled na anime, asi moje rozpoložení, asi já, ale tohle já nedokážu. "Hrob světlušek je označován za nejlepší protiválečný film všech dob..." Ses posral, ne? ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Malá štatistika: z obľúbených užívateľov film videlo vrátane mňa 18 ľudí. Hodnotenie 100% - štyria, 80% - štyria, 60% - štyria, 40% - traja, 20% - jeden, odpad! - dvaja. Priemer: 61 %. Na Horehroní dodnes žijú ľudia, ktorí si pamätajú povstalecký a povojnový hlad. Jedli sa surové ukradnuté zemiaky. Placky sa miešali tak, že sa múka zamiešala s popolom z pece a trochou vody. V dedine žila Pruna, ktorá ani v dospelosti nič iné ako surové krompľe nejedla. Nedokázala to. Dobre sa mali donášači Nemcom a miestne fľôgy. To boli lenivé hlúpe klebetnice a zároveň kurvy. Spávali s nemeckými dôstojníkmi - okupantami, čo prišli potlačiť povstanie (SNP). Ich predobrazom bola teta detí z filmu - pobrala im ich zásoby a šaty, speňažila, pričom ich riadne ošmekla. Všetko nakradnuté dala vlastnej dcére. Nepotrebné hladné krky zákerne poohovárala: nech hoci aj zdochnú. Takéto typy ľudí v čase vojny profitujú. Stávajú sa dôležitými, lebo ukazujú okoliu, ako sa dokážu postarať o svoje bachory, cicky a pipky. Keďže to je animovaný film (teda existuje odôvodnený predpoklad, že ho vo zvýšenej miere budú pozerať deti), neukazovalo sa, ako sa ich tetka chodievala kefovať s bárským za kus žvanca. Ale milé, deti: áno, presne takto to chodí. Preto každý, kto v čase vojny dokáže pomôcť prenasledovanému alebo zúboženému človeku si zaslúži obrovskú čokoládovú medailu. ()

Reklama

GodComplex 

všetky recenzie používateľa

Unikatni anime s pekne postapokalyptickou atmosferou, ktere se venuje samotnemu prezivani. Stale je zde ta typicka japonska infantilita, ale diky tematu je to precijen o dost vaznejsi, nez pribuzne anime kousky. Detska hravost a teror valky jsou zde propojeny neskutecne nezne. Miyazaki to sice neni, Hisaishi take ne, ale kvalitou se to oboum schopne priblizuje a koneckoncu se jedna o stejne animacni studio Ghibli, ktere v te dobe bylo v top forme, takze prvotridni asian kvalita zarucena. 8/10 ()

juta 

všetky recenzie používateľa

Velmi smutné anime, které ukazuje stinnou stránku světové války v řadách japonského obyvatelstva. Osud se s nikým nepáře a nebere ohledy ani na to, že jste ještě malé děti. Krutost a snaha přežít za každou cenu, to je každodenní obrázek dvou hlavních postav, které přišly o všechno a mají už jen jeden druhého. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

To, čo funguje v animovanom filme, nemusí fungovať v tom hranom a naopak. Sentimentalita Hrobu svetlušiek je tak podľa mňa úplne v poriadku a legitímna. Príbeh nie je vyrozprávaný v žiadnom rýchlom tempe, postavy sa v podstate výraznejšie nevyvíjajú, pretože ich úlohou je predovšetkým zháňanie jedla a strecha nad hlavou počas nocí a počas bombardovania. Tam však už strecha domu nestačí, vtedy treba nájsť vhodný bunker. Vojna očami detí bola v histórii kinematografie podaná rôznymi spôsobmi, Setsuko patrí medzi tie deti, ktoré si jej hrôzy plne uvedomujú najmä vďaka nedostatku jedla, ktoré vďaka bmbardovaniu v Japonsku nastalo. Samozrejme ak bude niekto argumentovať kolektívnou vinou všetkých obyvateľov Japonska kvôli neospravedlniteľnému vyčíňaniu ich vojakov na východnom pobreží kontinentu, tak mu to neberiem, ale vôbec tomu nerozumiem. ()

Galéria (33)

Zaujímavosti (12)

  • Po promítání v Japonsku museli diváci po skončení filmu pro vzpamatování povinně zhlédnout ještě jeden veselý snímek. (Hruzi)
  • V rámci šedesátiletého výročí konce 2. světové války byla do kin uvedena hraná verze filmu. Děj se soustředil na tetu, kterou vidíme i v animované verzi a na to, jak může válka změnit hodného a jemného člověka v supa. (HellFire)
  • Režisér Isao Takahata chtěl pro hlas Setsuko najít dítě odpovídajícího věku, navíc z okolí Kobe, kde se film odehrával, aby dítě mluvilo příslušným dialektem. Ajano Širaiši byla vybrána na základě vyřknutí dvou vět: „Jmenuji se Ajano Širaiši. Je mi pět let.“ (HellFire)

Súvisiace novinky

Studio Ghibli zamíří na Netflix

Studio Ghibli zamíří na Netflix

20.01.2020

Legendární japonské studio Ghibli zodpovědné například za filmy Princezna Mononoke nebo Hrob světlušek zamíří v zemích mimo USA na Netflix. Jeho kompletní knihovna animovaných titulů (s výjimkou… (viac)

Reklama

Reklama