Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Krimi
  • Sci-Fi

Obľúbené filmy (10)

Mechanický pomaranč

Mechanický pomaranč (1971)

Pro me naprosto zasadni dilo cele svetove kinematografie. Nevim co vyzdvihnout drive, jestli uzasne propracovane y vykreslene postavy (od hlavniho hrdiny, pres jeho kumpany az po skrobeneho dozorce), naprosto bezchybnou rezii a kameru, naprosto skvele volenou a umistenou klasickou hudbu ci originalitu podani hlavni myslenky. Jeden z nejlepsich filmu vsech dob.

Scarface

Scarface (1983)

Uzasny a nevidany film o zivote kubanskeho trestance, ktery se vysvizhne az na pricky nejvyssi. Al Pacino je proste pro role mafianu jako zrozeny a predvadi nevidany herecky koncert, ktery snad prekona jenom jeho role v trilogii Kmotr. Skvely scenar a hudebni doprovod, ktery se jiz stal klasickym a byl mnohokrat napodobovan vam nedovoli se ani na chvili nudit, ty tri hodky uplynou jak voda. 13/10, jeden z nejuzasnejsich filmu vsech dob, tecka.

Apokalypsa

Apokalypsa (1979)

Panove, tento snimek jsem rozdychaval jeste hodne dlouhou dobu. Snazi se rozebrat valku ve Vietnamu z trohu jinych pohledu, ale pritom nijak nove. redux verze trva dele jak 4h, ale ani na vterinku se u ni nenudite. Ch.Sheen pusobi neuveritelne suverenne, R.Duvall uz divaka desi na samem zacatku (a pripomnel mi jeden dil South Parku, kde pan Garrison vzpominal na Vietnam jako na misto kde s ostatnimi vojaky jezdili na kolotocich a skluzavkach ;)), mladicky L.Fishburne pusobi velmi opravdovym dojmem. Nejvetsi poklonu si ale vyslouzi pan Coppola, ktery po celou dobu filmu divaka napina, pripravuje ho na desive setkani s plukovnikem Kurtzem, prodluzuje tuto dobu az na pokraj snesitelnosti a ke konci vytahuje sve nejvetsi reziserske trumfy a z jeho hry svetel , stinu a barev by se mohl ucit kazdy filmar. M.Brando jako Kurtz pusobi tak majestatnym a charismatickym dojmem, ze clovek by pod nim v te dzungli nejradeji slouzil take...urcite nejlepsi film o Vietnamu a klenot hollywoodske kinematografie.

Hrob světlušek

Hrob světlušek (1988)

Hotaru no haka patri zaslouzene mezi nejvetsi anime skvosty, jake kdy byly v Japonsku vyprodukovany. Neskutecne pusobivy film, ktery by normalni herci tezko zahrali tak dobre, jako animovane postavy. Film je jedinecnou studii lidske psychiky, lasky cloveka ke svym blizkym a zaroven krutosti spolecnosti, ktera se diky dogmatum a predsudkum stale vice odlidstuje. Hrob svetlusek by si zaslouzil Oscara za scenar - vzdyt retrozabery s krabickou bonbonu, svetluskami ci scena, kdy Seito spaluje kos se svou mrtvou setrou nemohou nechat zadne oko suche... Jeden z mych nejoblibenejsich filmu vubec.

Krstný otec

Krstný otec (1972)

Kmotr neni nic nez nejlepsi film vsech dob. Genialni Marlon Brando jako zasadovy mafian ze stare skoly, Al Pacino prochazejici uzasnou promenou z vysoskolskeho klucika v bosse, James Caan jako tvrdas, ktery svymi svaly vzbuzuje respekt uz od pohledu, Robert Duvall jako precizni consiglieri atd... Tenhle film je tak komplexni a genialni, ze kdyz je konec tak clovek chce vic a uplne ho mrzi vratit se do sveho zivota...

Walk the Line

Walk the Line (2005)

Jedinecny snimek, J.Phoenix je uz leta v mem hledacku mladych hollywoodskych nadeji a kazdym svym dalsim snimkem dokazuje svoje nadprumerne herecke vlohy. Ve vybornych Buffallo Soldiers exceluje, zde uz ale proste zari. Ano, mozna je me nadseni zpusobeno obdivem k nesmrtelnemu Johhnymu a jeho tak neodolatelne nakraplemu zlatemu hlasu, ale Joaquin i Reese prodavaji opravdu vytecne vykony jak herecke, tak hlavne pevecke. Jedinecny snimek o jednom jedinecnem lidskem zivote.

Spalovač mrtvol

Spalovač mrtvol (1968)

Dokonale, skutecne dokonale filmove dilo, u ktereho se da skoro i rici, ze prekonalo svoji knizni predlohu. Na motivy velmi pusobive knihy L.Fukse a za pomoci jednoho ze 3 nasich nejvetsich hercu vsech dob (vedle Buriana a Wericha), dokazal Juraj Herz stvorit svym opravdu citlivym a bravurnim reziserskym umenim nadcasove a neprekonatelne dilo ceske kinematografie. Ze jsou ostatni herci take dobri? Nepovidejte, ani si jich behem filmu nesvimnete a prikovani v kresle sledujete s tajicim se dechem sledujete toto mnohovrstevnate a psychologicke dilo. Spalovas mrtvol je nejen pusobivym dokladem o zvlastnosti a take zvracenosti lidske psychiky, o rozdilech mezi lidmi, o tom jak tezko se da urcit normalnost u lidi, ale take jak nebezpecne muze byt presvedceni o sve nadrazenosti a vyjimecnosti, zejmena intelektualni, ktera vede do zahuby... Spalovac mrtvol by si zaslouzil Oscara a pan Husinsky za svuj nejlepsi vykon kariery alespon tri.

Temný rytier

Temný rytier (2008)

Neveril jsem onomu nadsenemu jasani davu jdoucich z kin a oslavnym recenzim, ackoli Batman Begins me nadchlo pro tuto ozivenou comicsovku a na Temneho rytire jsem sel obezretny. Ovsem po jeho shlednuti se mi vkrada na mysl jedine slovo - dokonale. Pro mne osobne vytvoril Nolan s Balem Batmana jaky mel doopravdy vzdy byt a "devadesatkove" necht jsou radsi zapomenuty, i kdyz samozrejme spousta lidi bude mit nadale rada i tyto verze. Ja s neskonalym pocitem stesti, ze jsem diky Heathu Ledgerovi shlednul na filmovem platne Jokera jakeho jsem si vysnil a ktery se pro me stal jednou z nejdesivejsich zapornych postav vsech dob. Jeho mlaskave slintava dikce, mastne vlasy a prorizly usmev by se ale nikdy nedokazaly vryt do pameti natolik, kdyby mu Heath nevdechnul tu podobu, jakou mu dokazal dat. Opravdu Oscarovy vykon, bez jakehokoliv prehaneni, kterym v me pameti navzdy vymazal desivou vzpominku z Pribehu rytire. Pevne doufam, ze ho ziska post mortem... Dokonala, ano dokonala alegorie souboje dobra se zlem, jednoho temneho rytire na jejich pomezi a ukazka, co vsechno dokaze zlo zplodit. Zadna comicsova adaptace, intenzivni filmovy prozitek s mohutnym presahem. Dekuji vam, panove Nolan, Bale a Ledger. 12/10 :)

Samuraj

Samuraj (2003)

Japonsky polobuh Beat Takeshi znova dokazuje sve mistrovstvi a opetne natocil bezchybny a jedinecny snimek, tezici z poutaveho a pritom tradicniho nametu, remeslne velmi dobre zpracovanych bojovych scen, situacnich gagu a v neposledni rade vytecnych hereckych vykonum, zejmena pak sveho. Navic cely film provazi primo mistrovska hudba, uzasne zesynchronizovana se vsemi obrazy a pribehem vubec. Kitano je pro me mistrem nad mistry, ktery opetne dokazal natocit bezchybny film (snad jen zaverecna tanecni scena pusobi trochu rusive, ale nakonec jsem si rekl - vlastne proc ne?)...A maly vzkaz tem, kteri srovnavaji Zatoichiho s Kill Billem: srovnavat tyto z principu dva zcela odlisne, jinak zpracovane a uplne jinak zrezirovane filmy dokaze snad jen nemyslici clovek, ktery v zivote zadny jiny film nevidel.