Reklama

Reklama

Muž do nepohody

(TV film)
  • USA A Man for All Seasons

Obsahy(1)

Historické drama o názorovém střetu Sira Thomase Morea s králem Jindřichem VIII, ve kterém přišel o to nejdražší - vlastní hlavu.
Příběh, ve kterém se Jindřich VIII. obrátil proti papeži a náboženským pravidlům Vatikánu, o vzniku anglikánské církve, ale hlavně rozepři dvou nejvýznamnějších mužů Anglie své doby. (HBO Europe)

Recenzie (10)

majo25 

všetky recenzie používateľa

Ďalšia skvelá adaptácia o zásadovom a svedomitom človeku menom Thomas Moore. Videl som už tretie spracovanie tejto témy a stále ma neomrzí. Už z povahy témy ani celkom nemože - tá to jednoznačne ťahá. Pritom ani tejto televíznej verzii nie je čo uprieť jak po stránke hereckej, tak po stránke dialógovej. Heston nesklame ani na jednom z frontov, aj keď ten režisérsky je pochopiteľne limitovaný televíznym spracovaním. Škoda, že mu herecky sekunduje iba Vanessa Redgraveová, a nie je tých hercov oveľa viac. Vzhľadom na námet, ktorý vychádza z divadelnej hry, sa divák musí nutne pripraviť na to, že film bude poriadne ukecaný. Ale slovné prekáračky a rôzne filozofické experimenty sú úžasné a keď si človek k tomu pridá, že takýto človek v tej dobe aj naozaj žil, musí sňať klobúk. ()

flanker.27 

všetky recenzie používateľa

S hanbou přiznávám, že až do zhlénutí Zinnemannovy verze jsem vlastně nevěděl, že tyto filmy jsou dva. Opatrně se pokusím tento film vyzdvihnout o dost více, navzdory takřka posvátnému statusu Zinnemannova díla. Styl vyprávění a dialogy mi zde seděly více, nepůsobí to tak černobíle, je přítomen i humor (byť někdy dost cynický) a hlavně je tu ta úžasná postava vypravěče - sluhy, žalářníka a kata. Charleton Heston se dle mého vytáhl. ()

Aky 

všetky recenzie používateľa

Historicky zřejmě velice věrný snímek o neústupnosti Thomase Moora v hájení vlastní pravdy až za hranici života. Opakovaně ztvárňovaná epizoda britských dějin má v tomto provedení díky ohromného jak režisérskému tak hereckému Hestonovu nasazení patrně největší přesvědčivost. ()

Hedka 

všetky recenzie používateľa

Som ešte plná dojmov z filmu a žasnem s akým citom a zmyslom pre pravdivé historické fakty bol tento príbeh natočený. Všetka česť, vážený pán Heston! Vynikajúca práca, vrátane scenára a hereckých výkonov. Som nesmierne rada, že sa točia aj takéto filmy. Je to pravdivý príbeh vzácneho muža - Thomasa Moora. Žiadna fantázia, nikto si to nevymyslel. Thomas to žil! A keď som pred časom napísala, že film Gándi by mal byť povinným videním pre každého budúceho politika, tak tento film by mal byť povinným videním pre všetkých politikov - a nielen pre nich. Každý z nás by si mal aspoň občas pripomenúť, aké dôležité je svedomie, zásady a rešpektovanie Zákona, ktorý je nad všetky zákony. ()

honajz 

všetky recenzie používateľa

Na to, že jde o televizní věc, daleko, předaleko lepší než Zinnemannova jak psí čumák studená verze. Už jen postava průvodce (v podobě sluhy, člunaře, přísedícího u soudu...) s trefnými hláškami, která těžké téma odlehčuje, je skvělý počin. Navíc se mi víc líbily i lokace, které mi daleko více připomínaly středověkou Británii, než ty u Zinnemannova filmu. Navíc postavy zde nejsou přepjatě až hystericky podané (viz král u Zinnemanna), ale jsou uvěřitelné s uvěřitelnými charaktery. Problém je, že když už člověk hru zná, jen si vlastně odškrtává jednotlivé položky dramatu, které už zná nazpaměť, takže vlastně kouká už jen na ta ozvláštnění. A ta se zde výjimečně povedla. Včetně samotného Hestona, který působí neuvěřitelně přirozeně, jako by sám Thomasem Moreem byl. ()

MirkaP

všetky recenzie používateľa

ještě jsem to neviděla, hodnotit nemohu. Ale jeví se mi zajímavé, že v původní verzi z roku 1966 hraje Vanessa Redgrave Annu Boleynovou, a v této verzi hraje ta samá osoba paní Alici More. ()

PTuranyi 

všetky recenzie používateľa

Výborne natočená historická dráma o morálnej dileme Thomasa Moora medzi svedomím a poslušnosťou. Produkcia je kvalitná a sústreďuje pozornosť na jadro problému. Vďaka tomu vynikne osoba Thomasa Moora a výborný herecký výkon Charltona Hestona. ()

dwarf 

všetky recenzie používateľa

Nechci srovnávat s filmem od F. Zinnemanna s Paulem Scofieldem (který je skvělý!!!!!!!!!!!!), ale tato verze mě mimořádně oslovila. Heston se tu více odkazuje k divadelní atmosféře. Jde tedy o příběh vyjímečného člověka a politika sira Thomase Moora, který se stává bojovníkem za právo na své svědomí ve známé aféře kolem rozvodu krále Jindřicha XIII. Je to nádherná hra a nádherný příběh. Zajímavé shlédnout zvláště ve vztahu k naší politické scéně. ()

Reklama

Reklama