Reklama

Reklama

Saw X

  • USA Saw X (viac)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

John Kramer (Tobin Bell) je späť. Zatiaľ najznepokojivejšia časť série Saw skúma nevypovedanú kapitolu najosobnejšej hry Jigsaw. Zasadený medzi udalosti Saw I a II, chorý a zúfalý John, cestuje do Mexika na riskantný a experimentálny lekársky zákrok v nádeji na zázračný liek na jeho rakovinu – len aby zistil, že celá operácia je podvodom, ktorý má oklamať tých najzraniteľnejších. Neslávne známy sériový vrah, vyzbrojený novým zámerom, sa vracia k svojej práci a obracia stoly podvodníkom svojím typickým spôsobom prostredníctvom prešibaných, pomätených a dômyselných pascí. (Forum Film SK)

(viac)

Videá (12)

Trailer 1

Recenzie (280)

SeBig 

všetky recenzie používateľa

První věc - Nechutný. Druhá věc - odporný filtr.. nechápu proč ješte v roce 23 se stane to, že se na film nahodí odpornej modrej nebo žlutej filtr.. to se vracime do roku 2004? Jinak zajimavy twisty, ale celkove to stahuje dolu ta logika (tim nemyslim jen to, ze si typka urizne nohu a je stale pri vedomi), ale treba proc se Kramer s Amandou najednou ukazuji svým “obetem” bez masky? Jako wtf? Vsak to je uplne nedomysleny..ale ok. I pres to me film od poloviny stahnul, ale urcite to neni nejlepsi dil to jako fakt ne no :Dddd ()

Marceloo 

všetky recenzie používateľa

Velkolepý návrat Johna Kramera, ktorý fanúšikov série poteší, ale s Jigsawom pracuje trochu inak, než by človek čakal. John je tu totiž nešikovne zobrazený ako človek, ktorému záleží na tom, ako obete jeho hry dopadnú. Dokonca má medzi obeťami aj svoju favoritku, ktorá schytá tú najjednoduchšiu pasť. Čo ma ale prekvapilo ešte viac je to, že tu Amanda, ktorá je od začiatku série zobrazená ako chladnokrvné monštrum vytvárajúce hry, ktoré sa nedajú prežiť, taktiež súcití s jednou z postáv a dokonca sa odváži komentovať niektoré Johnove rozhodnutia, čo by malo byť v kontexte Saw úplne nepredstavitelné. Tiež ma zarazilo to, ako v závere (ne)dopadla tá najodpornejšia postava v celej tejto sérii. Inak som ale spokojný, pretože Saw X sa pod taktovkou Kevina Greuterta vracia k tomu, čo od tejto série všetci čakáme. Pasti sú zaujímavé, práca s kamerou old schoolová a krv tečie potokmi, takže netreba rozmýšlať a treba si to užívať, pretože aj keď je Tobin Bell v skvelej forme, má už 81 rokov a nevieme, kolko filmov bude ešte schopný natočiť. Po zhliadnutí vynikajúcej potitulkovej scény dúfam, že sa minimálne jednej novej časti dočkáme, pretože toto znovuzrodenie mojej srdcovky sa podarilo nad moje očakávania. ()

Reklama

tron 

všetky recenzie používateľa

Spoiler. Sériu mám napozeranú napriek tomu, že som nikdy nebol jej veľkým fanúšikom. Najviac sa mi páčila jednotka a už to nebol horor roka. Pozdávala sa mi dokonca aj deviatka s Chrisom Rockom a Samuelom L. Jacksonom, ale štúdio po nej zrejme dospelo k záveru, že nemá zmysel experimentovať a riskovať a tak do desiatky vrátilo Jigsawa (a ešte všelikoho ďalšieho, nechajte sa prekvapiť). Tobin Bell si to užíva. Prvá polhodina je v podstate skvelá. Jigsaw má smrteľnú chorobu, zmieruje sa s nezastaviteľným príchodom konca svojich dníi, ktorá je každým dňom bližšie a bližšie. A vtom mu niekto ponúkne nádej, svetlo na konci tunela. Lenže falošná nádej je horšia, ako drsná realita a tak treba krvavo zaplatiť za svoje hriechy. Sledovať v takejto polohe beštiálneho sériového vraha a experta na fyzické utrpenie je také zaujímavé, že osobne by som sa na to vydržal pozerať celý film bez toho, aby došlo k jedinej pasci resp. by sa pasce mohli odohrávať len v Jigsawových predstavách, viď. úvod v nemocnici. Štúdio ale buď s takou alternatívnou ani na sekundu nepočítalo, alebo počítalo, ale rýchlo dospelo k presvedčeniu, že by to sérii urobilo dieru do lebky (ehm) a tak tu pochopiteľne pasce sú. Predchádza im zvrat, ktorý som tušil, ale i tak ma „potešil“. Bol ako zo života, len sa viac zatlačilo na pílu, keďže sme v horore. Následne sa rozbehne plus-mínus klasická Saw, ale prekvapivo funguje. Je to vcelku nečakane napísané, takže vodkyňa parťákov v ich snahe vyslobodiť sa podporuje, čím sa vytvára zaujímavá opozícia voči Jigsawovi, ktorý spolu s nami vie, že si nezaslúžia nič dobré. Potom si ale spomeniete, že Jigsaw je sériový vrah. Ale sériový vrah zlých ľudí, ktorí si „to“ možno zaslúžia. S týmto samozrejme operuje (ehm) celá séria, ale v desiatke to viac vynikne. Kto je dobrý? Kto zlý? Existuje vôbec čisté dobro? A čo čisté zlo? Je to príjemne priamočiare, čo je fajn, lebo po niektorých fakt strašne prekombinovaných starších častiach mi vybuchovala hlava (ehm). Ku koncu si ale poviete, že by tomu možno paradoxne napokon nejaké to „milé“ prekvapenie nezaškodilo. Tvorcovia vás vypočujú a prídu s nečakanou výmenou garde. Jigsaw ochutná svoju vlastnú medicínu. A následne sa opäť koná prekvapenie, ktoré to postaví na hlavu. Nie zásadne, určite nečakajte twist á la jednotka, ale celkom ma to potešilo, hoc to nebola nejaká enormná šokujúca bomba a niekoľko vecí mi logicky nesedelo. A pravdepodobne starnem, pretože na niektoré krvavé scény sa mi nedalo pozerať, čo je samozrejme pri gore horore plus. ()

Cappuccino 

všetky recenzie používateľa

Saw X je pomerne funkčný fan service, z ktorého budú nadšenci série padať do kolien. Veľmi obstojne však funguje aj ako samostatná jednotka pre neznalcov. Príbeh Johna Kramera je dostatočne pútavý na to, aby k sérii prilákal aj divákov, ktorí sa so Saw doposiaľ nestretli. Desiata časť však po toľkých filmoch zo série nemá čím prekvapiť a nie je vôbec desivá. Za veľa nestojí ani dejová línia, ktorá je od počiatku do konca prakticky úplne jasná. Partia zloduchov nahnevá Johna Kramera, ktorý sa im rozhodne pomstiť (alebo „napraviť“, ako by povedal Jigsaw). Malé pokusy o záverečný zvrat príliš nezavážia a na konečných dojmoch nič nemenia. Napriek tomu sa však filmárom podarilo dať zaprášenej sérii šmrnc. Zrecyklovali všetky staré nápady a oživili ich prítomnosťou Johna Kramera, ktorého vnútro rozpitvali tak ako nikdy predtým. Aj vďaka tomu nie je nový Saw iba dookola tým istým vyvražďovaním bez akejkoľvek pointy, ktoré sa snaží žmýkať z legendárnej hororovej značky ďalšie peniaze. Viac v recenzii. 7/10. ()

maddy 

všetky recenzie používateľa

Jeden z tých lepších Saw filmov, i keď to v rámci tejto série nie je zárukou žiadnej extra kvality, keďže skutočne kvalitný bol akurát prvý Saw, ostatné kúsky boli prinajmenšom znesiteľné (Saw VI) alebo silne priemerné (Saw 3D). Saw X vracia po dejovej stránke sériu niekde k udalostiam druhého Saw a ako je teraz vo filmovom svete v móde silne vsadzia na nostalgiu s navrátilou postavou John Kramer a Amandy, no to prakticky nie je nijako podstatné, pretože vo zvyšku filmu rozohráva typický Saw film s pascami a dávkou brutalitou ako sme u série zvyknutí už dobrých dvadsať rokov. Pokiaľ tu niekto čaká čokoľvek inovatívne, tak sa nič nezmenilo a všetko je po starom. Na druhej strane, fanúšikovia série, ku ktorým som sa svojhočasu radil aj ja, by mali byť spokojní, pretože desiatka im dá presne to čo čakajú. Stále je to však  rovnako hlúpe a neuveriteľné s prestreleným záverom, kde John Kramer je takmer jasnovidec a dokáže predvídať každý krok každej postavy v každej situácii, ale Kevin Greutert je natoľko zručný rutinér a skúsený Saw režisér, že tie necelé dve hodiny rýchlo utečú, dostatočne pobavia a vôbec nijako neurazia. A to je po takmer odpadovom Spiral alebo otrasnom Jigsaw pre sériu stále tá lepšia vizitka. Saw X sa nesnaží nijako zboriť mantinely originálnosti a v podstate ponúka iba ďalší Saw v poradí, ktorý akoby vypadol spred dvadsiatich rokov, keď táto séria bola ešte cool. Ako taká spomienka na staré Saw časy to stačí, ale žeby malo akýkoľvek zmysel s touto sériou ďalej pokračovať, to nemôžem povedať. Neškodný priemer vo všetkých ohľadoch. CELKOVO: 6/10 ()

Galéria (101)

Zaujímavosti (19)

  • Johnovi (Tobin Bell) je ponúknutá tequila Código 1530, ktorá v roku 2001 neexistovala. Výroba sa začala až v roku 2016. (Arsenal83)
  • Keďže návrhy pascí boli zložitejšie ako v predchádzajúcich častiach, plán ich natáčania bol rozdelený na dve časti – tri týždne v novembri 2022 a tri týždne v januári 2023. Kevin Greutert vysvetlil: "Museli sme vyrobiť toľko protetík a strojov a celé Vianoce sme strávili vymýšľaním týchto vecí." (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Příští rok dorazí jedenácté Saw

Příští rok dorazí jedenácté Saw

12.12.2023

Studio Lionsgate na nic nečekalo. Desáté Saw se sotva ohřálo v kinech a už na sociálních sítích vyskakuje informace o tom, že jedenáctý přírůstek do této série dorazí již příští rok, a to konkrétně… (viac)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (viac)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené