Reklama

Reklama

ŠTB: Prísne tajné


Tiene ŠTB (E20)

(epizóda)
  • Česko Stíny StB

Obsahy(1)

Príslušníci ŠtB po novom čelili obavám z možného otvárania minulosti i existenčnej budúcnosti. Konkrétne i novému mediálnemu záujmu a profesijným previerkam. Oponenti sa dostali nepripravení náhle do pozície víťazov. ŠtB poznali len z osobnej skúsenosti . O fungovaní, pozadí, štruktúre, dokumentoch, zväzkoch, informáciách...nevedeli prakticky nič. Spoločnosť si s uľahčením užívala slobody od strachu a minulosť i s ŠtB nechala za sebou. Príbeh ŠtB zrušením 15. 2. 1990 neskončil. Zostali bývalí príslušníci a ich dedičstvo: poškodení ľudia, krajina a dokumenty. Dopady existencie ŠtB sú cítiť dodnes. Tí, ktorí si nepamätajú minulosť, sú odsúdení si ju zopakovať. (RTVS)

(viac)

Recenzie (7)

BestRanger 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Dokonala posledná časť, až mi je veľmi ľúto, že je to už posledná časť, verím, že dalšia séria ešte príde. Posledna časť, ktorá prepája historiou so súčasnosťou je veľmi dobre spracovaná, no je veľká škoda, že si to vytrpel iba Jan Budaj, prvý poriadný minister ŽP a jeden z mála, ktorý sa aj ospravedlnil a nepoškodil množstvo ľudi. Dnešným oligarchom a ich minulosti bola venovaná len malička časť a pritom ničia životy množstvu ľudi dodnes... ()

Arsenal83 odpad!

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Je zaujímavé, že táto časť vyšla vonku práve v deň, kedy sa v Česku objavil podpis eštebáckeho kotolníka Budaja, ktorý sa 35 rokov tvári, že on nespolupracoval. A chrbát mu kryje ďalší odpad Šimečka. Budaj sa už z toho nevyzlečie, nech sa premenuje na Udaj a vypadne z politiky. Naškodil už dosť a odborníkov s výrokmi ako "medveď je vegetarián" alebo "kyslé znamená zásadité" tam naozaj nie je treba. ()

subic 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

A ejhle pár dní po 17. listopadu přišel rozkaz okamžité skartace, takže se honem honem začaly pálit archivy. Ano i archivy o Burešovi. Ale kdo vydal ten rozkaz? K tomu se už dneska tak nějak nikdo nemá a i to pálení bylo takové místy ledabylé. Jenže a příslušníky StB jsme se nevyrovnali ještě ani v roce 2023 a to je velmi smutné. ()

Galéria (13)

Reklama

Reklama