Reklama

Reklama

ŠTB: Prísne tajné


17.11. (E19)

(epizóda)
  • Česko 1989

Obsahy(1)

V priebehu roka sa Odbor pre boj proti vnútornému nepriateľovi ŠtB Praha v rozpore s platnými smernicami snažil oprášiť špecifickú formu 50-tych rokov infiltrácie opozičných štruktúr priamo kádrovým príslušníkom, konkrétne bývalým príslušníkom Pohotovostného pluku VB, por. Ludvíkom Zifčákom. Ďalšou zaujímavou a záhadnou súvislosťou bol vznik fámy o smrti Martina Šmída, ktorá sa rozšírila po celej zemi a do značnej miery napomohla zdvihnúť masovú vlnu proti komunistickému režimu. (RTVS)

(viac)

Recenzie (8)

Marze 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Toto tema je vicekrat vylouhovany sacek caje, ale je opravdu pekne strucne shrnut. Napad udelat legalni demosku studentu bez ucasti disidentu. Komuniste prece nemohou rozehnat shromazdeni proti nemeckym fasistum. Nova metoda policie misto rozehnani demonstrujicich,jejich stlaceni "az nekteri zalezali pod auta, protoze nemohli dychat", ulicka k uniku v niz kazdy dostal po hlave ci po pateri, 500 zbytych,20 tezce zranenych a fama vratne koleji o mrtvem studentu Smidovi, ktery byl jeji pritel, coz aktivizovalo verejnost. Marne tekdy prazsky poulicni rozhlas hlasil, ze jde jen o fake news ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Či už bol 17 november ojeb, alebo nie (pričom skôr áno), zásah vtedajších "Vébéčkárov" bol ďaleko cez mieru únosnosti, akurát je strašná škoda, že dodnes nie je známe, kto samotný rozkaz dal, a teda kto je zaň zodpovedný. Lebo toho potom bolo treba ujebať obuškami .. ()

Reklama

sportovec 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Zatím nejvydařenější díl, který spojuje to podstatné a dává tématu zákonitý celočeskoslovenský rozměr. O bratislavském předlistopadu jsem se jako řada jiných dozvěděl až z tohoto pořadu. ()

dyfur 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

……mnohí zbití-prenasledovaní si polepšili ....iní nie.... vytriezvenie prišlo po pár mesiacoch....ale nebyť naivnej viere v dobro ....ktovie ako by to tu bolo nebyť 17.11.1989...... ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Veľmi dobrá časť a prekvapujúca v tom, že nebol problém priznať, že celá "revolúcia" začala hoaxom, dezinformáciou, za ktorú by dnes bábochlap Kolíková najradšej dával trest smrti. Aféra Šmíd, alebo výmysel jednej vrátničky. A prečo revolúcia v úvodzovkách. To si fakt niekto myslí, že to nebol riadený pád? Ktorá krajina komunistického bloku bolo Československo, kde to padlo? Predposledná a len tesne nebola posledná. Už sa dialo len nevyhnutné a ľudia z pozadia sa pripravovali obrátiť kabát a niektorí šikovne nastrčení zo západu prišli šíriť pravdu a lásku. Pár jedincov to nepochopilo alebo nebolo v tom zaangažovaných tak sa tvárili, že ešte niečo vyriešia represiami, ale potom to už šlo jedna kapitalistická radosť. ()

Galéria (21)

Reklama

Reklama