Reklama

Reklama

ŠTB: Prísne tajné


Punk is not ŠTB (E18)

(epizóda)
  • Česko Punk a StB
Slovensko, 2022, 26 min

Réžia:

Braňo Špaček

Obsahy(1)

Generačná výmena vnútri ŠTB a vytýčenie vnútorného nepriateľa s názvom „Voľná mládež“. Prípad  agent Disko, ktorý mal podľa dokumentov ŠTB za úlohu podávať informácie o mladých ľuďoch zo svojho okolia, ktorí boli fanúšikovia rôznych „západných“ hudobných štýlov. Peter Schrédl alias Koňýk /punková kapela Zóna A/krycie meno Spevák. Paralelne sa v polovici 80-tych rokov pluralizoval disent na Slovensku. Vymenovanie novozniknutých platforiem a skupín - Bratislava Nahlas a ilustrácia rôznych aktivít disentu, náboženský disent, ochranársky disent, bývalý komunisti z obdobia pred Augustom 68... (RTVS)

(viac)

Recenzie (8)

Marze 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

V tomto dile jde o moralni dilema, kdy punkovy muzikant ve vezeni podepsal spokupraci, ale dle jeho slov nikomu neskodil a "vybudoval punkove hnuti u nas". Nihilisticka subkultura mladeze punk ma skutecne nihilisticke heslo "zadna budoucnost". Hudba je to jednoducha prima s trema akordy. Ale podeziram spise ctyrakordove rapery, ze vic akordu neumi. Subkultury mladeze opusti clenove vetsinou ve 25 letech. ()

dyfur 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

...........underground , punk  etc tie ksichty čo nám tu ukazovali.... vďaka ,že to bolo tlmené....a ono keď už to bolo povolené....tak žiadny extra úspech ani po r.1989 nemali iba minoritka do pidiklubu....hmmm....inak: samí punkeri žijúci v neslobode -perzekuovaní a.....čo vystupovali všetci (skoro)  špicli  śtb.......to už ten bývalý štb-ák na záver mal lepšie gule. ()

Reklama

Fifer 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Když si přečtete několik zdejších recenzí ve stylu "však ty feťáci si to stejně zasloužili", tak zjistíte, jak důležité jsou tyhle dokumenty. A jak je potřeba do připomínání této historie investovat peníze na vědu a výzkum.  - Mimochodem: Poslechněte si výpověď Stbáka a agenta Koníka. Je úžasné, jak se člověku změní dikce, když ví, že musí přiznat, že udával/nutil udávat. Je to tuna slovní vaty, za kterou křičí jediná věta "POSRAL JSEM TO A VÍM TO!" ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Zaujímavá časť, ale feťáka a celoživotného zlodeja autorádií Korbela netrebalo ukazovať ako obeť. Dnes veľký antifák a spolupracovník Benčíka, s ktorým ochotne udáva. Nech sa netvári, ako tí komouši boli zlí, keď on robí to isté. ()

Galéria (5)

Reklama

Reklama