Reklama

Reklama

ŠTB: Prísne tajné


Agent Kroča (E15)

(epizóda)
  • Česko Agent Kroča
Slovensko, 2022, 26 min

Réžia:

Róbert Šveda

Obsahy(1)

Prenikanie západných spravodajských služieb  do ŠtB... Sir Richard Dearlove vyštudoval históriu na univerzite v Cambridge a v roku 1966 sa stal príslušníkom britskej spravodajskej služby SIS (Secret Intelligence Service), známej  ako MI6. V priebehu svojho pôsobenia na britskom veľvyslanectve v Prahe v rokoch 1973 až 1976 v utajení riadil významného agenta „krtka“ v Štátnej bezpečnosti, príslušníka československej kontrarozviedky, majora Miloslava Kroču. Túto činnosť ukončilo náhle Kročove úmrtie, po ktorom sa o jeho dvojitom živote celkom náhodou dozvedela ŠtB. Podľa Dearlove intenzívna tajná spolupráca Kroču s MI6 dlhodobo celkom ochromovala akúkoľvek činnosť ŠtB proti Veľkej Británii a mimoriadnym spôsobom prispela v boji Západu v studenej vojne proti Sovietskemu zväzu a jeho východnému bloku. Za to by si Miloslav Kroča podľa neho zaslúžil ocenenie štátneho vyznamenania in memoriam. (RTVS)

(viac)

Recenzie (5)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Dvojitý agent väčšinou nemá dlhú životnosť. Kroča by ten život aj tak dlhší asi nemal a chcel lepší život pre svoju dcéru. Zaslúži si preto štátne vyznamenanie? Podľa mňa nie, tie pohnútky boli osobné. A dcéra sa nakoniec dočkala odmeny až po 1989. ()

BestRanger 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Podľa mňa vynikajúca časť, ktorá sa venuje iba 1 agentovi, ktorý spolupracoval s britskou tajnou službou. Výborné spracované, doplnené o svedectva dcéry či spolupracovníkov z MI6, zaujímavý je aj pohľad britského bývalého agenta na ľudí v tej dobe jeho ženy o stiesnej atmosfére v tej dobe, ktorí nechápali strach miestnych, že sa náhodou zamiešaju do rozhovoru, či strachu o aktívne zapajanie do nejakej situácie. ()

Galéria (13)

Reklama

Reklama