Reklama

Reklama

ŠTB: Prísne tajné


Aktívne opatrenia /dezinformácie (E09)

(epizóda)
  • Česko Aktivní opatření
Slovensko, 2022, 26 min

Réžia:

Róbert Šveda

Obsahy(1)

Keď sa povie ŠTB, predstavíme si hlavne špionáž. V skutočnosti však ŠTB, rovnako ako KGB, špionáži venovala približne len 15 percent svojho času a svojich zdrojov. Zvyšných 85 percent sa zameriavalo na takzvané aktívne opatrenia. Nazývali sa tak všetky aktivity, ktorých cieľom bolo zmeniť spôsob, akým ľudia vnímajú realitu. Často tak išlo o akcie, ktoré skresľovali pravdu, zahmlievali, mystifikovali alebo jednoducho úmyselne šírili nepravdivé informácie. Dnes by sme všetky tieto snahy najskôr mohli prirovnať ku konšpiračným teóriám. (RTVS)

(viac)

Recenzie (7)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

No nič, tak v tejto časti sme sa dočkali veľkého plaču, že ako sa dezinformovalo a ako sa stále dezinformuje. Za komunizmu vraj takým nosným široko používaným nástrojom bol seriál 30 prípadov majora Zemana. Možno zideologizovaný, ale podľa mňa ten seriál bol dobrý. A potom zo súčasnosti sa spomenula ruská štátna televízia. Neviem, nepozerám, je to zakázané. Žiaľ ale sa neukázali aj dezinformácie inej strany, ktoré sa tu na nás valili pod heslom Vakcína je sloboda, ()

dyfur 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

.....že sovieti mali lepšiu rozviedku a lepšie vedeli ovplyvňovať verejnú mienku......no jasné - ľahšie robiť rozviedčika v USA ako v ZSSR ....súdny človek rozumie o čom je reč......a ovplyvňovanie mienky? ......ako u nás sa dala ovplyvniť verejná mienka -inak ako bola ovplyvňovaná.....za Západe to bolo samo ľahšie....preto táto "múdrosť" v úvode citovaná - je vlastne veľká ......nemúdrosť...... ()

Galéria (7)

Reklama

Reklama