Reklama

Reklama

ŠTB: Prísne tajné


1968 (E10)

(epizóda)
  • Česko 1968

Obsahy(1)

V roku 1968 vypuklo štiepenie v ŠTB, delilo sa na dve krídla: proreformné a konzervatívne. Konzervatívne krídlo členov ŠTB žiadalo vstup vojsk Varšavskej zmluvy do krajiny. Nesúviselo to s prebiehajúcimi reformami, ktoré priamo ohrozovalo ich existenciu. Z 11-tisíc členov sa vďaka uvoľneniam stal počet 5000 ľudí. Konzervatívne politické sily, podliehajúce sovietskemu vplyvu, však presadili za nového námestníka pre Štátnu bezpečnosť svojho vplyvného agenta plk. Viliama Šalgoviča, CSc., ktorý bol k 1. júnu 1968 vymenovaný do funkcie. Na sovietskej strane medzitým prebiehali prípravy na operáciu „Dunaj“ – okupáciu spriateleného Československa. Okrem snahy o kompromitáciu Jozefa Pavla a ďalších reformistov prebiehali organizačné prípravy k puču v radách konzervatívne orientovaných príslušníkov Štátnej bezpečnosti. Ako vlastne okupácia prebiehala, akú úlohu zohrala ŠTB a akú úlohu zohral rozhlas? A informovanosť vôbec? (RTVS)

(viac)

Recenzie (6)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Táto časť sa venuje aj ŠTB a ľuďom, obetiam roku 1968. Rieši sa tu to rozdelenie v ŠTB, bolo tam radikálne i umiernené krídlo, potom jej účasť na sledovaní a zabezpečení poriadnej sovietizácie Československa. A ukazuje aj hrdinov, ktorí neustúpili, ani keď mali prísť o prácu, čo bol prípad redaktorky Plávkovej, na ktorú donášali samotní kolegovia ako prašivé svine. Zaujímavé bolo aj svedectvo pani Bonkovej, ktorá sa rozprávala so sovietskymi vojakmi a tí ani nevedeli, kde sú. Do tankov ich zobrali rovno od práce na poli. Výsledok roka 1968 je 137 mŕtvych a 500 ťažko zranených. Na väčšinu sa história už dávno nepamätá. ()

dyfur 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

.....nijaké -o nejakom technikovi, redaktorke....o dvoch krídlach Štb.....nemá to ucelenú myšlienku -skákanie samovoľne z témy do témy  - ohraničené len rokom 1968...hrozná slabota..... ()

Reklama

BestRanger 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Táto časť sa nevenuje konkrétne ŠTB, tak ako minule diely. Ukazuje skôr samotný príchod varšavských zmlúv a príbehy ľudí, ktorý boli vo vysielaní, alebo im pri príchode niekto zomrel. Hrozne, smutné, ale výpovedná hodnota v rámci ŠTB je nízka, vieme že iba sledovali. Nič konkrétne. Ale aj tak je to zaujímavá časť, je potrebné si pripomenúť zverstvá komunistov. ()

Galéria (18)

Reklama

Reklama