Reklama

Reklama

ŠTB: Prísne tajné


Cirkev /ne/zlomená (E04)

(epizóda)
  • Česko Církev (ne)zlomená

Obsahy(1)

Boh nie je nič iné, než povýšenie ľudských vlastností do dokonalých rozmerov, je to len výplod fantázie”- (Karl Marx)... Najväčším a najsilnejším protivníkom režimu a jej železnej päste ŠtB bola v slovenskom kontexte katolícka cirkev. Konštatoval to Gustáv Husák už v roku 1945 počas povstania, píšuc do Moskvy o poslednom a najsilnejšom protivníkovi, boj s ktorým komunistov čaká. V jednom zo svojich rozhovorov po roku 1989, o cirkvi ako najvážnejšom súperovi, hovoril aj Alojz Lorenc. Akcie a praktiky ŠtB a následne komunistickej justície a väzenstva počas nasledujúcich 40 rokov predstavovali krutú mozaiku likvidácie cirkevnej hierarchie, obviňovanie kňazov, súdne procesy s veriacimi a duchovnými, likvidácie reholí a kláštorov, desiatky nevyjasnených úmrtí a vrážd duchovných a laikov, úplné zrušenie gréckokatolíckej cirkvi. Príbeh laikov Silvestra Krčméryho a Vladimíra Jukla, ktorí nepodpísali spoluprácu s ŠtB je rámcovaný cirkevnými udalosťami a kontextom doby 50.-60.rokov. (RTVS)

(viac)

Recenzie (7)

Mlle 

všetky recenzie používateľa

Díl je téměř na odpad – informace absolutně nula. Půlhodina dojmologie, kterou všichni známe – jak to bylo hrozné, že byla akce proti klášterům (opravdu jen tato informace, že akce proběhla a že ji vedl Husák!), že byly ženy statečnější než muži, že byli zatýkaní kněží a biskupové a že byla padesátá leta drastická… Hmmm, tak to jsme opravdu netušili! Takových zajímavých podrobností v životech jednotlivých perzekuovaných kněží i dalších církevních osobností, a tady nepadne jméno ani jediného statečného vytrvalce, jediného dolu nebo sběrného tábora, kam byli odváděni a kde mnozí žili a nezlomně pracovali dlouhé roky, natož jejich konkrétní přínos. Hanba tvůrcům! Nemluvě o příšerné, naprosto nevhodné hudbě. Jednu hvězdu dávám za dobové záběry, které by dokázalo seřadit dohromady  i dítě, ale samozřejmě bez ohledu na to svou hodnotu mají. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Táto časť nie je každému po chuti, lebo odhaľuje odporné praktiky eštebákov na cirkevných predstaviteľoch a správny, progresívne zmýšľajúci človek predsa musí cirkev nenávidieť, tak mu do jeho sveta nezapadá, že by mohli veriaci ľudia byť obeťami. Ale človek s nadhľadom túto časť nemôže zavrhnúť, je zaujímavá, predstavuje osudy pár ľudí, svedectvá pozostalých, rodiny i odborníkov. V takom malom formáte úplne postačujúce. ()

dyfur 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

........nemastné - neslané ....ono v 50-tich rokoch cirkev ozaj nemala nejaké extra postavenie - áno aj pre nastupujúci socializmus, ale hodne k tomu prispela  činnosť resp. NEČINNOSŤ počas vojny - na genocídu a okrádanie svojich spoluobčanov reagovali - žiaľ- veľmi vlažne - resp. skoro vôbec............... ()

kenkaku 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Zatím bezkonkurenčně nejotravnější epizoda nejen obsahem, zpracováním ale i provedením (ty dlouhé záběry na obličeje v super detailu - v rámci dramatizací historických záznamů - podkreslené intenzivní hudbou… vážně extrém). ()

jungewolf 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

4.díl z cyklu : premiéra - ČT 1, pondělí 3.4.2023, 21.55, je to dostupné na webu České televize. Jen doplním : mihne se tam i soudruh Vasil Biĺak(pův.Vasyl Biljak), slovakizovaný Rusín, od konce 40.let vysoký komunistic.funkcionář v Prešovském kraji v poválečné ČSR. Jeho drakonická politika likvidace Rusínů jako národa+prešovské řeckokatolic.eparchie=diecéze (dnešní Slovenská gréckokatolícka cirkev s asi 218.000 věřících v prešovské archieparchii=arcidiecézi+košické eparchii/diecézi+bratislavské eparchii/diecézi- pravoslavných je na Slovensku max.50tisíc) vyvolala málo známé povstání v Prešovském kraji. V.Biljak/Biĺak byl od zač. 70.let do konce r.1988(odvolán na nátlak Gorbačovova politbyra) ideologický tajemník ÚV KSČ=2.muž. Dle historiků hlídal G.Husáka,v l.1969-1971 1.tajemníka a 1971-1987 generál.tajemníka +1975-1989 prezidenta. Tomu Brežněvovo moskevské politbyro nevěřilo,byl přece odsouzený za "buržoazní nacionalismus" na doživotí a za Sloven.štátu(1939-1945) patřil on,komunistický právník a intelektuál, k blízkým přátelům Šaňa(Alexandera)Macha, 14.3.-27.10.1939 šéfa Úřadu propagandy=člena 1.vlády(dr.Jozefa Tisa) a v červnu1940-dubnu1945 ministra vnitra ve 2.vládě (Bély,pardon Vojtecha Tuky)+3.vládě (Štefana Tisa,vzdál.příbuzného prezidenta dr.Jozefa Tisa ....  . Tohle všechno samozřejmě sovětská KGB(dříve MGB/NKGB/NKVD/OGPU/GPU-založena jako Čeka syfilitikem V.I.Uljanovem, pardon soudr. Leninem) móóc dobře věděla - měla to zdokumentované...  . ()

Reklama

Reklama