Reklama

Reklama

ŠTB: Prísne tajné


Cirkev /ne/zlomená (E04)

(epizóda)
  • Česko Církev (ne)zlomená

Obsahy(1)

Boh nie je nič iné, než povýšenie ľudských vlastností do dokonalých rozmerov, je to len výplod fantázie”- (Karl Marx)... Najväčším a najsilnejším protivníkom režimu a jej železnej päste ŠtB bola v slovenskom kontexte katolícka cirkev. Konštatoval to Gustáv Husák už v roku 1945 počas povstania, píšuc do Moskvy o poslednom a najsilnejšom protivníkovi, boj s ktorým komunistov čaká. V jednom zo svojich rozhovorov po roku 1989, o cirkvi ako najvážnejšom súperovi, hovoril aj Alojz Lorenc. Akcie a praktiky ŠtB a následne komunistickej justície a väzenstva počas nasledujúcich 40 rokov predstavovali krutú mozaiku likvidácie cirkevnej hierarchie, obviňovanie kňazov, súdne procesy s veriacimi a duchovnými, likvidácie reholí a kláštorov, desiatky nevyjasnených úmrtí a vrážd duchovných a laikov, úplné zrušenie gréckokatolíckej cirkvi. Príbeh laikov Silvestra Krčméryho a Vladimíra Jukla, ktorí nepodpísali spoluprácu s ŠtB je rámcovaný cirkevnými udalosťami a kontextom doby 50.-60.rokov. (RTVS)

(viac)

Recenzie (7)

jungewolf 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

4.díl z cyklu : premiéra - ČT 1, pondělí 3.4.2023, 21.55, je to dostupné na webu České televize. Jen doplním : mihne se tam i soudruh Vasil Biĺak(pův.Vasyl Biljak), slovakizovaný Rusín, od konce 40.let vysoký komunistic.funkcionář v Prešovském kraji v poválečné ČSR. Jeho drakonická politika likvidace Rusínů jako národa+prešovské řeckokatolic.eparchie=diecéze (dnešní Slovenská gréckokatolícka cirkev s asi 218.000 věřících v prešovské archieparchii=arcidiecézi+košické eparchii/diecézi+bratislavské eparchii/diecézi- pravoslavných je na Slovensku max.50tisíc) vyvolala málo známé povstání v Prešovském kraji. V.Biljak/Biĺak byl od zač. 70.let do konce r.1988(odvolán na nátlak Gorbačovova politbyra) ideologický tajemník ÚV KSČ=2.muž. Dle historiků hlídal G.Husáka,v l.1969-1971 1.tajemníka a 1971-1987 generál.tajemníka +1975-1989 prezidenta. Tomu Brežněvovo moskevské politbyro nevěřilo,byl přece odsouzený za "buržoazní nacionalismus" na doživotí a za Sloven.štátu(1939-1945) patřil on,komunistický právník a intelektuál, k blízkým přátelům Šaňa(Alexandera)Macha, 14.3.-27.10.1939 šéfa Úřadu propagandy=člena 1.vlády(dr.Jozefa Tisa) a v červnu1940-dubnu1945 ministra vnitra ve 2.vládě (Bély,pardon Vojtecha Tuky)+3.vládě (Štefana Tisa,vzdál.příbuzného prezidenta dr.Jozefa Tisa ....  . Tohle všechno samozřejmě sovětská KGB(dříve MGB/NKGB/NKVD/OGPU/GPU-založena jako Čeka syfilitikem V.I.Uljanovem, pardon soudr. Leninem) móóc dobře věděla - měla to zdokumentované...  . ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Táto časť nie je každému po chuti, lebo odhaľuje odporné praktiky eštebákov na cirkevných predstaviteľoch a správny, progresívne zmýšľajúci človek predsa musí cirkev nenávidieť, tak mu do jeho sveta nezapadá, že by mohli veriaci ľudia byť obeťami. Ale človek s nadhľadom túto časť nemôže zavrhnúť, je zaujímavá, predstavuje osudy pár ľudí, svedectvá pozostalých, rodiny i odborníkov. V takom malom formáte úplne postačujúce. ()

Reklama

dyfur 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

........nemastné - neslané ....ono v 50-tich rokoch cirkev ozaj nemala nejaké extra postavenie - áno aj pre nastupujúci socializmus, ale hodne k tomu prispela  činnosť resp. NEČINNOSŤ počas vojny - na genocídu a okrádanie svojich spoluobčanov reagovali - žiaľ- veľmi vlažne - resp. skoro vôbec............... ()

Mlle 

všetky recenzie používateľa

Díl je téměř na odpad – informace absolutně nula. Půlhodina dojmologie, kterou všichni známe – jak to bylo hrozné, že byla akce proti klášterům (opravdu jen tato informace, že akce proběhla a že ji vedl Husák!), že byly ženy statečnější než muži, že byli zatýkaní kněží a biskupové a že byla padesátá leta drastická… Hmmm, tak to jsme opravdu netušili! Takových zajímavých podrobností v životech jednotlivých perzekuovaných kněží i dalších církevních osobností, a tady nepadne jméno ani jediného statečného vytrvalce, jediného dolu nebo sběrného tábora, kam byli odváděni a kde mnozí žili a nezlomně pracovali dlouhé roky, natož jejich konkrétní přínos. Hanba tvůrcům! Nemluvě o příšerné, naprosto nevhodné hudbě. Jednu hvězdu dávám za dobové záběry, které by dokázalo seřadit dohromady  i dítě, ale samozřejmě bez ohledu na to svou hodnotu mají. ()

Galéria (29)

Reklama

Reklama