Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Môžu nám naozaj hviezdy naznačiť náš osud? Alebo minimálne ukázať ako sa rozhodovať v zložitých situáciách? A dokážu hviezdy ovplyvňovať nielen životy ľudí, ale aj napríklad rastliny? Investigátori sú pripravení v štvrtej epizóde preskúmať, znovu aj na vlastnej koži, veľmi populárny fenomén astrológie. (RTVS)

Recenzie (5)

Cappuccino 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Celkom ma mrzí, že zaujímavý projekt ako Investigátori nemal lepšie promo. Dozvedel som sa o ňom úplnou náhodou od kamaráta, ktorému ho odporučil zase niekto iný. So seriálom som vzhľadom na to, že epizódy na seba nenadväzujú, začal od 4. časti, a to témou, ktorá ma najviac zaujala – astrológia. Myslím, že bola spracovaná pomerne objektívne a nesnažila sa respondentov nijak vysmievať. Tvorcovia jednotlivými dôkaznými materiálmi jednoduchým spôsobom poukázali na to, ako si astrologické posudky na Claire Kroulík-Klingenberg navzájom odporovali, a že sa s jej posudkom zhodovala značná časť úplne náhodných ľudí. Chýbala mi však väčšia konfrontácia astrológov s konkrétnymi poznatkami, ktoré trojica hlavných investigátorov nazbierala počas natáčania. ()

Marze 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Na Karlově univerzitě bakalářri jsme měli filosofický atest a otázka číslo 46 se jmenovala Patří astrologie mezi pseudovědy? Líbil se mi starodávný filosof Spinoza, který říkal, že máme zapojit vlastní pozorování , jestli věc funguje, což je i princip tohoto dokumentu. Zde vychází, že horoskopy nefungují. Pamatuji si, jak na jedné konferenci říkal novinář, jak v jednom pokleslejším časopisu novináři ráno přišli do práce a řekli "tak jaké horoskopy si vymyslíme dnes?" To se souvisí s pokusem v dokumentu, kdy se lidé našli v každém horoskopu. V jiných časopisech platili peníze astrologům. Moje osobní pozorovaní je horoskopům moc nevěřím, ale dokáži rozlišit ženy podle jejich čtyř astrologických dělení vodní-zemní-vzdušné-ohnivé. Pozná se to hlavně při tanci. Nejextrémnější znamení se mi zdá blíženec - úplné tekuté písky.  Ke shlédnuití na https://www.ceskatelevize.cz/porady/13167735079-investigatori/220562264050004/ ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Dostal som sa k seriálu dosť neskoro, pretože sa mi zdalo, že pôjde o akési pavedecké skúmanie rôznych obskúrností. No a je to celkom inak, ide o úplne vedecké skúmanie záhadných oblastí, ktorým sú ľudia schopní veriť. V tejto epizóde o astrológii ma potešil Jiří Grygar, ktorý má vždy jednoznačný názor. No a na moje prekvapenie v otázke astrológie za blcov neskončili samotní astrológovia, ale ľudia, ktorí im uveria. A zaplatia. A to je asi to, o čo v pavede ide, pričom platiaci si sami vsugerujú, že dostali pravdu, čo aj priznali anketári v záverečnom experimente. ()

Reklama

Reklama