Reklama

Reklama

Epizódy(6)

Obsahy(1)

Odhalenie najväčších záhad a nadprirodzených javov. (RTVS)

Recenzie používateľa Cappuccino k tomuto seriálu (3)

Astrológia (2022) (E04) 

Celkom ma mrzí, že zaujímavý projekt ako Investigátori nemal lepšie promo. Dozvedel som sa o ňom úplnou náhodou od kamaráta, ktorému ho odporučil zase niekto iný. So seriálom som vzhľadom na to, že epizódy na seba nenadväzujú, začal od 4. časti, a to témou, ktorá ma najviac zaujala – astrológia. Myslím, že bola spracovaná pomerne objektívne a nesnažila sa respondentov nijak vysmievať. Tvorcovia jednotlivými dôkaznými materiálmi jednoduchým spôsobom poukázali na to, ako si astrologické posudky na Claire Kroulík-Klingenberg navzájom odporovali, a že sa s jej posudkom zhodovala značná časť úplne náhodných ľudí. Chýbala mi však väčšia konfrontácia astrológov s konkrétnymi poznatkami, ktoré trojica hlavných investigátorov nazbierala počas natáčania. ()

Brethariánstvo - Život zo vzduchu (2022) (E05) 

Jedna zo slabších častí. Téma síce opäť zaujímavá, ale epizóde výrazne chýbal experiment, ktorý by uviedol veci na pravú mieru. Chápem pohľad na neetickosť takéhoto skúmania, ale pokiaľ by do testu vstúpili iba ľudia s pečiatkou od psychológa, hádam by s tým nebol problém. Bez uvedenia štatistík a aspoň dvoch troch zahraničných príkladov to jednoducho stojí na vode. Výpovede podporovateľov bretariánstva mi prišli málo konfrontované a nečudoval by som sa, keby ho chcel niekto po zhliadnutí tejto časti skúsiť. V neposlednom rade mi prekážalo, že tvorcovia do časti zakomponovali odchod dvoch investigátorov. Nechápem, čo to malo s obsahom spoločné a nedozvedeli sme sa ani, kde vlastne boli. ()

Astrálne cestovanie a klinická smrť (2022) (E06) 

Zaujímavá téma s jednoduchými a efektívnymi testami s očakávaným výsledkom. V prvej časti mi však trochu prekážalo, že sa respondenti jednej aj druhej strany občas prekrývali, čo pôsobilo mierne chaoticky. ()

Reklama

Reklama