Reklama

Reklama

Svetlo nádeje

(seriál)
  • Česko Světlo naděje (viac)
Trailer 1
USA, 2023, 6 h 49 min (Minutáž: 41–56 min)

Tvorcovia:

Tony Phelan, Joan Rater

Hudba:

Ariel Marx

Hrajú:

Bel Powley, Liev Schreiber, Ashley Brooke, Jim High, Billie Boullet, Joe Cole, Liza Sadovy, Andrew Van Wilpe, Victor Dohlsten, Amira Casar, Jenn Kirk (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Epizódy(8)

Obsahy(1)

Svetlo nádeje je seriál natočený podľa skutočných udalostí a sleduje príbeh Miep Giesovej, mladej bezstarostnej sekretárky, ktorá ukrývala Otta Franka a jeho rodinu pred nacistami počas Druhej svetovej vojny. Takmer dva roky Miep a jej manžel Jan chránili Frankovcov a ďalších židov, zatiaľ čo ona chodila každý deň do práce, pričom sa snažila udržať si aj fungujúce manželstvo. Niesla na svojich pleciach viac zodpovednosti, ako si ktokoľvek dokáže predstaviť. Milióny ľudí poznajú Denník Anny Frankovej a jej život v úkryte, no Svetlo nádeje je menej známy príbeh o tom, ako obyčajná sekretárka prejavila neobyčajnú odvahu počas jedného z najtemnejších období v histórii. (Disney+)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (16)

Stillborn83 

všetky recenzie používateľa

„Nevieme prečo niekto ostane ušetrený a niekto nie. My sa len každý deň môžeme rozhodnúť, že urobíme niečo dobré.“ Príbeh Anny Frankovej pozná snáď každý. Tvorcovia tejto minisérie sa však zamerali na osud hrdinky Miep Giesovej a jej manžela Iana, ktorá pracovala ako sekretárka Otta Franka a počas dvoch rokov sa o nich starala deň čo deň, nakupovala im, riskovala pri tom svoj život. Vskutku vynikajúci nápad natočiť niečo o tejto hrdinke, ktorá sa dožila 100 rokov. Bolo to napínavé, dojímavé, miestami úsmevné (cez slzy). A aj keď viete, ako to celé dopadne, v napätí ste boli neustále. Skvelé herecké výkony na čele s Bel Powley a Joeom Coleom, perfektná bola aj neznáma Billie Boullet (v úlohe Anny Frankovej) či Liev Schreiber. Netreba zabúdať ani na vynikajúcu dobovú hudbu. Priznávam bez mučenia, vyhrkla aj slza. A okamžite sa A Small Light zaraďuje medzi top minisérie ever, aké som kedy videl. Za mňa kandidát na ocenenia v kategórii Najlepšia miniséria, najlepšia herečka (Powley), najlepší herec vo vedľajšej úlohe (Cole) a najlepšia hudba. Verme, že odkaz Anny Frankovej bude žiť večne, nedopustime už nikdy nič podobné. Obzvlášť v aktuálnej dobe, ktorú žijeme, nech je nám to mementom a zároveň príkladom, aby sme nezabúdali, že sme si všetci rovní a že obyčajná človečina je to najpodstatnejšie. Fuck Nazis! ()

Fr 

všetky recenzie používateľa

„KDYŽ NEPOMŮŽEME  NĚKOMU, KOMU POMOCT MŮŽEME, TAK NEPOZNÁME SAMI SEBE…“  Životní příběh plnej lásky, strachu, odvahy a smutku. Škoda, že se to občas trochu vleče, že přednost dostávají „holčičí“ problémy, ale ono to má vlastně tak nějak navázat na deník Anne Frankové, takže je to logický. Přesto si myslím, že z tý nelehký situace a hrůzný doby se dalo z diváka vydolovat těch emocí víc…  /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Seriál se natáčel v Hradci Králové, Praze a v Amsterodamu. 2.) Skutečná Miep Giesová byla o šest let starší, než ta seriálová. 3.) Thx za titule „Jan Tvrdík a Jana Tomášková“. ///                         PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  ** ()

Reklama

Warhorr 

všetky recenzie používateľa

Příběh Anne Frankové opět ožívá, tentokrát však z jiného úhlu pohledu. A to z pohledu Frankovy sekretářky Miep Giesové a jejího manžela Jana. Vlastně tu ani nejde o úkryt Frankových či o to, znázornit Anne a její deníky, to už vůbec ne. Podstatou je ukázat dnešnímu světu odhodlání v podání obyčejných lidí jako byli manželé Giesovi a další lidé z holandského odboje, jenž se dokázali vzepřít diktatuře a tyranství tím, že dokázali skrývat a zachraňovat nevinné lidské životy, ať už batolata, děti nebo staré lidi a byli ochotni riskovat úplně vše. Je to opravdu převážně zaměřeno na tyto dvě postavy, i když do samotného úkrytu a života v něm samozřejmě nakoukneme, ale nečekejte nějakou historickou rekonstrukci. Tady bych spíš doporučil Deník Anny Frankové ( 2001 ). Čekal jsem ukázku většího běsnění samotných nacistů či jejich kolaborantů ale toho se moc nedočkáme. Dobové kulisy jsou zde samozřejmostí a potěšil mě i výkon Bel Powley, tady bych to viděl minimálně na nominaci na Globech. Nejlépe bych hodnotil poslední dva díly, tam je to hodně intenzivní a bohužel i smutný. Kdo zná příběh Anne a její rodiny, ve finále ho tak nemá co překvapit. I přesto se ale jedná o poutavý a místy i hodně dojemný příběh o záchraně lidských životů v době největšího temna. ()

jackalsc 

všetky recenzie používateľa

Velmi dobře zpracové dokumentární drama, které převážně táhne do toho dramatu a ve výsledku mi přišlo, že se to opravdu povedlo. Nevzpomínám si, že by mi tam něco vadilo, či bilo do očí. Nemám tedy v podstatě žádnou kritiku. Roztažení a délka seriálu je ve vhodném rozmezí. Herecké výkony a také obsazení skvělé. ()

frenkie 

všetky recenzie používateľa

Příběh Anny Frankové vyprávěný očima sekretářky jejího otce je dobrý počin tvůrců. Nejedná se o žádné nervy drásající drama , ale o pokus o dobovou rekonstrukci, jak to asi tenkrát bylo těžké.  A vlastně ke konci to bylo o nervy, ne, že ne. Bel Powley, kterou jsem znal z několika nemnohých předešlých rolí si skoro jednoznačně ukradla seriál pro sebe a za ten výkon si zcela určitě zasluhuje nějakou cenu, nejlépe....no prostě jakoukoliv hodnotnou cenu. To samé platí pro jejího seriálového manžela Joe Colea. Od dob Peaky Blinders, či londýnských gangů, ušel kus cesty a nějakou cenu si zaslouží též.  Byl to fajn seriál a já jsem si ho moc užil. 4*. ()

Galéria (135)

Zaujímavosti (1)

  • Seriál se také natáčel v Hradci Králové. V jednotlivých dílech je kupříkladu vidět Labská vodní elektrárna („Hučák“) na Labi, ze kterého tvůrci udělali jakýsi přechod, na kterém nacisté kontrolují nizozemské obyvatelstvo, dále známé královéhradecké nábřeží či Sbor kněze Ambrože, který je v seriálu popisován jako registrační úřad (matrika). Ten je nakonec odbojem vyhozen do povětří a na několika záběrech epizody Scheissfeld (2023) je vidět, jak hoří. (Trias)

Súvisiace novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (viac)

Reklama

Reklama