Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Krimi
  • Komédia
  • Životopisný
  • Akčný

Posledné recenzie (140)

plagát

Tekutý písek (2019) (seriál) 

Tekutý piesok, alebo ak chcete Quicksand, je prvý švédsky seriál od Netflixu, hodnotenia to malo pomerne vysoké..., ale priznám, čakal som viac. Príbeh študentky zo švédskej smotánky, ktorá je obžalovaná z vraždy, spoluúčasti na vražde a nabádania k vražde je natočený na základe knihy. Nechýbajú klasické severské prvky, pomalšie tempo. Postupné odhaľovanie cez flashbacky celého príbeh, ktorý vyvrcholí súdnym procesom – veruže nič nové a aj napriek výbornému hereckému výkonu hlavnej predstaviteľky Hanny Ardéhn (za túto úlohu získala švédsku cenu Kristallen – ako v Česku Český lev - v kategórii najlepšia herečka v hlavnej úlohe) a švédskej hviezdy Davida Dencika (úloha právnika Sandera) mi to celé akosi nesadlo. Nie je to vyslovene zlé, dokonca v tom nachádzam aj skryté odkazy - tu neberiem ako chybu ani to, že prečo sa inteligentná baba vrátila do toxického vzťahu – toto bol jeden zo skrytých odkazov, pootvorila sa tam aj téma migrácie a nálady v spoločnosti, ale celkovo mi to študentské prostredie nebolo blízke – asi to bude tým, že stárnem, heh. Vidieť sa to určite oplatí, ale nie je to nič výnimočné. P.S.: Postava Sebastiana v podaní Felixa Sandmana mi bola vrcholne nesympatická. P.S.2: Niekto tu písal, že by túto knihu stačilo sfilmovať, nemusela byť z toho miniséria, a s týmto úplne súhlasím.

plagát

Ripley (2024) (seriál) 

Pred pozeraním som si neuvedomil, že ide o známu predlohu Patricie Highsmith, takže už počas prvej časti som vedel, že tu máme Talentovaného pána Ripleyho len v čb prevedení, s inými hercami, artovo-noirovou atmosférou (pomocou nich dokázali tvorcovia skvele vygradovať napätie), nesmierne pomalým tempom a minimalistickými zábermi. Istotne to nesadne každému, no ak vás to raz vtiahne do deja, už vás to nepustí. A to všetko okorenené nádherným Talianskom. Pravda, tu a tam nájdeme slabšie pasáže, ale nič to nemení, že Ripley zaujímavý od začiatku do konca. Mimochodom, záverečné dve časti a hra mačky s myšou v podaní Ripleyho a inšpektora Raviniho je vrcholom celej minisérie. Andrew Scott podal fantastický výkon, postave vniesol vlastný rozmer sociopata bez empatie, vo svojej podstate bol odpudivý a príťažlivý zároveň. Som zvedavý, či sa mu ujde Emmy alebo Zlatý Glóbus, rozhodne by si nejakú cenu za tento výkon zaslúžil. Bavil ma aj výkon jednej z obľúbenkýň Dakoty Fanning, ktorá zvládla výborne aj taliančinu, akurát mi príliš nesadol Johnny Flynn ako Dickie Greenleaf. Tak či onak, dovolím si tvrdiť, že Ripley je prvým adeptom na seriál roku. Asi to ani inak dopadnúť nemohlo, keďže to robil Steve Zaillan (The Irishman, Hannibal, The Night Of, Schindlerov zoznam, Americký gangster, The Girl with the Dragoon Tattoo). P.S.: A ďakujem za zábery na Atrani, nové miesto do cestovateľského wishlistu.

plagát

Bažina - Milénium (2023) (séria) 

Pekná gradácia celého seriálu. Prvá séria ***, druhá **** a tretia jednoznačne najlepšia *****. Opäť je tu rozpracovaných viacero dejových liniek z viacerých časových období, ktoré v závere do seba pekne zapadnú. Dvojka nadväzuje na jednotku, trojka zas na dvojku. Najviac baví postava Miku (Łukasz Simlat) a jeho hlášky, ale obľúbil som si vlastne takmer všetky. Prvá časť sa síce dlhšie rozbiehala a človek sa musel rozpamätať, ale potom to bola parádna jazda, bolo treba dávať pozor, aby nič neuniklo. Malo to atmosféru aj napätie, našlo by sa možno aj pár drobnučkých nedostatkov, ale tie nestoja za reč. Osobne už nepredpokladám, že bude ďalšia séria, ono by to veľmi ani nedávalo logiku, keďže sa viacero vecí ukončilo, ale nechajme sa prekvapiť.

Posledné hodnotenia (1 390)

Tekutý písek (2019) (seriál)

24.04.2024

Ztracený čas (2011)

19.04.2024

Ripley (2024) (seriál)

17.04.2024

Brexit (2019) (TV film)

10.04.2024

Čtyři dobré dny (2020)

07.04.2024

Dokonalý pacient (2019)

05.04.2024

Bažina - Milénium (2023) (séria) (S03)

05.04.2024

Bastard (2023)

26.03.2024

Zátopek (2021)

23.03.2024

Reklama