Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Krimi
  • Komédia
  • Životopisný
  • Akčný

Zaujímavosti k filmom (12)

Bastard

Bastard (2023)

Ludwig Kahlen (v skutočnosti von Kohlen), ale aj Frederik de Schinkel, skutočne žili. Akurát podľa dostupných informácií nemali spory a de Schinkela nezabila žiadna Barbara Ann (to je vymyslená postava z románu "Kapitán a Barbara Ann" z roku 2020), na základe ktorého vznikol aj tento film. De Schinkel dokonca prežil Kahlena o 20 rokov. Frederik sa v roku 1758 oženil s Edel Helene a mali spolu tri deti, z nich ale prežila len Charlotte Amalie Schinkel. Príbeh jej lásky k námornému poručíkovi Martinusovi Braemovi tvorí základ Blicherovej poviedky "Eneste Barn". Napriek zúrivému odporu zo strany otca sa obaja nakoniec vzali a pár prevzal Halda Hovedgårda po Schinkelovej smrti. Pravdou je, že Ludwig skutočne odišiel, dôvodom však bolo, že po 8 rokoch orby a sejby to vzdal, lebo mal z toho malý výnos.

Bastard

Bastard (2023)

Dom, ktorý postavil Ludvig von Kahlen, už neexistuje a jeho poloha nie je známa. Pamätný kameň s jeho menom bol osadený v parku Kongenshus Memorial Park.

Dědictví aneb Kurvaseneříká

Dědictví aneb Kurvaseneříká (2014)

V jednej zo záverečných scén, kde pred jednaním v blázinci drží "Doktor" v podaní Jiřího Pechu zmluvu o dlžnej čiastke, vidieť na sekundu muchu, ktorá sa zrejme "prechádzala" po objektíve kamery a nik si to nevšimol, pretože ostala vo filme.

Metaloví lordi

Metaloví lordi (2022)

Vo filme spomenú v škole, že Emily (Isis Hainsworth) je niekde z Veľkej Británie alebo Škótska. Keď sa jej domov príde Hunter ospravedlniť a požiadať ju, či by sa nepridala do kapely, na dome jej rodiny je zavesená škótska vlajka. Predstaviteľka Emily - Isis Hainsworth je v skutočnosti zo Škótska, pochádza z Edinburghu.

Nezanechať stopy

Nezanechať stopy (2021)

Film vznikol na základe knihy "Nezanechať stopy – prípad Grzegorza Przemyka" novinára Cezaryho Łazarewicza. Neskôr sa snažil odhaliť verejnosti pravdu a mená tých, ktorí boli zodpovední za smrť Grzegorza Przemyka.

Alaska Daily

Alaska Daily (2022) (seriál)

Seriál vznikol na základe článkov "Lawless" Kyla Hopkinsa z Anchorage Daily News (v spolupráci s ProPublica), ktorý v nich skúmal zlyhanie systému trestného súdnictva v komunitách po celej Aljaške. Získal za to prestížnu Pultizerovu cenu. Mimochodom, bola to už tretia Pulitzerova cena pre tento denník.

Iveta - Smiem ďalej?

Iveta - Smiem ďalej? (2023) (epizóda)

Keď príde za Ivetou po tlačovke k vydaniu albumu "Natur" novinárka Gábina a Bartošová sa jej začne zdôverovať, novinárke zazvoní v kabelke mobilný telefón, vypne ho ospravedlní sa a počúva ju ďalej. Lenže album "Natur" vyšiel v roku 1991, mobily vôbec neboli u nás rozšírené, navyše - prvý hovor cez mobilné telefóny sa uskutočnil v septembri 1991 medzi českou predsedkyňou národnej rady Burešovou a jej slovenským kolegom Mikloškom. A ak by ho už aj náhodou novinárka mala, len ťažko by sa jej zmestil do kabelky.

Odmäk - Episode 5

Odmäk - Episode 5 (2022) (epizóda)

Na konci časti pred vstupom Trepu do kancelárie, v ktorej spia pritúlená Zawieja a Radwan, jasne vidieť v pravej časti obrazovky v kancelárii (prípadne odraze) osobu zo štábu, ale akonáhle príde Trepa už do miestnosti, tá osoba tam nie je.

Fearless

Fearless (2017) (seriál)

Tento seriál sa mal dočkať aj druhej série, ale napokon z toho vzišlo, pretože Fearless bol zaradený do zoznamu relácií ITV vo výročnej správe spoločnosti medzi šou, ktorým sa nedarilo podľa očakávaní.

Skúška ohňom

Skúška ohňom (2018)

Keď si v čase približne 1h 13 min začne Elizabeth (Laura Dern) prvýkrát prechádzať nezhody vo výpovediach svedkov, ukazujú na súde „umelecké dielo“, ktoré Toddovi viselo nad posteľou. Na obrázku je obal albumu „Abrahadabra“ od symphonic black metalovej kapely Dimmu Borgir, ktorý však vyšiel až v roku 2010, lenže súd prebiehal v auguste 1992, kedy táto skupina ešte ani neexistovala (vznikla až v roku 1993).

Mare z Easttownu

Mare z Easttownu (2021) (seriál)

Pennsylvánsky akcent je špecifický. Aby sa ho herci naučili (čo vôbec nebolo ľahké), používali nárečovú trénerku. Kate Winslet (Mare Sheehan) aj Jean Smart (Helen Fahey) sa zhodli na tom, že najťažšie je používať písmenko "o" a jeho vyslovovanie.

Temné lesy - Co oči nevidí

Temné lesy - Co oči nevidí (2020) (epizóda)

Keď sa v deji presunieme do roku 1994, keď mladý Pawel čaká Lauru pred jej panelákom, zreteľne vidieť, že na bytovke sú plastové okná, čo v roku 1994 nemohlo byť.

Reklama