Reklama

Reklama

Plukovník Chabert

  • Francúzsko Le Colonel Chabert (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Film byl natočen podle románu Honoré de Balzaca a byl již několikrát zfilmován. Děj se odehrává za vlády Ludvíka XVIII. Plukovník Chabert je již několik let považován za mrtvého. Měl zemřít v bitvě u Jílového. Život mu ale zachránil jeho kůň, protože kulka mířená na plukovníka zabila koně. Chabert byl ale těžce raněn, a pohřben do masového hrobu spolu s ostatními vojáky. Podařilo se mu vyhrabat, a po martýriu, kdy ztratil paměť, se po letech vrátil zpět do Francie. Jeho žena se mezitím znovu provdala a zdědila všechny Chabertovy peníze. Chabert se vrací do města, kde navštíví advokáta Dervilla a požádá ho o pomoc při navrácení svých peněz od bývalé manželky. Derville se spolu s Chabertem pouští do boje, ve kterém se naplno vyjevují charaktery, morálka jednotlivce i doby.
Mistrně vykreslené Balzacovy postavy v hereckém podání Gérarda Depardieua, Fanny Ardantové a Fabrice Luchiniho skýtají mimořádný zážitek. (Česká televize)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (30)

Pohrobek 

všetky recenzie používateľa

Podmanivé zpracování slavné Balzacovy předlohy. Drama muže, jenž "vstal z mrtvých", jenž se vrátil do života své ženy, naivně se domnívaje, že vše se k dobrému obrátí. Výborná výprava, výrazní Gérard Depardieu a Fanny Ardant v hlavních rolích a velmi vhodný klasický hudební doprovod - Scarlatti, Mozart, Beethoven, Schumann a Schubert pospolu, aniž by se příliš bili. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Nechcel by som byť v koži Plukovníka Chaberta a nechcel by som, aby sa moje problémy po návrate medzi živých uberali takýmto smerom. Chabert sa navyše nechová tak, ako by som sa zachoval ja a vôbec nevylučujem, že by som uskutočnil jeho nekompromisný plán B. Plán A sa vyvŕbi trochu inak a tak sa chudák plukovník uchýli k niečomu, čo sa nedá nazvať ani plán C. Nesympatické postavy, intrigy, právnické kľučky, byrokracia, hnus pod povrchovým pozlátkom. Možno by ma kniha dostala viac, i keď si objektívne myslím, že Yves Angelo odviedol skvelú prácu a pri výbere hercov mal nesmierne šťastnú ruku. ()

Reklama

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Napriek množstvu Balzacových diel, ktoré som prečítal, som sa k Plukovníkovi Chabertovi nedostal, takže nemôžem posúdiť, do akej miery filmový prepis naplnil idey literárnej predlohy. Začiatok filmu ma šokoval a on, spoločne s ďalšími vojenskými akciami, je vlastne dôvodom, pre ktorý dávam filmu štyri hviezdičky. Zaujímavou postavou je samozrejme aj advokát Dreville, len s Depardieuom mám dlhodobý problém. Ja ho jednoducho neznášam, a neznášal som ho aj pred jeho hlúpou emigráciou do Ruska. Takže štyri hviezdičky sú napriek Depardieuovi, nie vďaka jemu. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Balzaca mám rád, Gérarda ešte radšej a pán plukovník ma neoslovil do dokonalosti, no kniha bola spracovaná veľmi dobre. Obrázky, scenérie, kostýmy, historická klíma napoleonskej éry aj kúsok Schuberta na pozadí, to všetko tam je. Je tu aj ten základný motív, že mužov na bojisku čas necháva za sebou. Inde plynú životy ďalej a po ich návrate nie sú hrdinami, ale vyvrheľmi. Silná myšlienka. Vstať z mŕtvych sa nie vždy oplatí... ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Príbeh plukovníka Chaberta rozhodne stál za sfilmovanie a moja počiatočná nedôvera sa veľmi rýchlo rozplynula. Za najlepší moment považujem návštevu advokáta o jednej ráno, kde Depardieu vyrozpráva svoj neuveriteľný príbeh zmŕtvychvstania i manželky, ktorá ho pripravila o nemalý majetok. Inteligentný advokát popri počúvaní historky stíhal večeru i čítať korešpondenciu. Výkon Depardieua je výborný, ale na to sme si zvykli. Výborne napísané dialógy i postavy jednoducho nepripúšťajú možnosť, aby ste sa nudili. Film je síce zaradený do kategórie dráma/vojnový, ale bojové scény nečakajte. Je tu však niekoľko scén z bojového poľa plného mŕtvych vojakov a koní, ktoré výborne dokresľujú atmosféru. Škoda, že práve to zmŕtvychvstanie režisér nepovažoval za nutné ukázať. Aj bez toho však skvelý film. 80%. ()

Galéria (17)

Zaujímavosti (3)

  • Miesta natáčania: Château de Champs-sur-Marne (Seine-et-Marne), Château de Bizy vo Vernone pre určité interiérové ​​scény, Château de Bouges (Indre) pre určité interiérové ​​a exteriérové ​​scény. Okrem toho sa film natáčal v mestách Pontpoint, Bourges, Fontaine-Chaalis, Paríž, Valençay (Francúzsko) a Białka (komúna Krasnystaw) (Poľsko). (Arsenal83)

Reklama

Reklama