Reklama

Reklama

Cigáni idú do neba

  • Československo Cikáni jdou do nebe (viac)
Trailer

Obsahy(1)

V predvečer Nového roku a súčasne i nového, 20. storočia, kdesi vo východnej časti rakúsko-uhorského impéria, kradne Zobar so svojimi priateľmi dôstojníkom v kasárňach kone. Pri jednej takejto akcii ho zrania, ošetrí ho však Rada, vyhlásená krásavica, o ktorej sa povráva, že vie aj čarovať. Zo stretnutia dvoch hrdých a neskrotných osobností vznikne spaľujúca a vášnivá láska. Zobar pokračuje vo svojom dobrodružnom živote, Rade začína dvoriť bohatý pán Antal. Keďže si však obaja hrdinovia nadovšetko vážia svoju slobodu, tragický konflikt sa neodvratne blíži...
V čase svojho vzniku mimoriadne populárny film, ktorého silu umocňujme najmä využitie autentických rómskych piesní a tancov, vznikol podľa literárnej predlohy Maxima Gorkého. Okrem iného bol ocenený aj Zlatou mušľou na Medzinárodnom filmovom festivale v San Sebastiáne. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (81)

sator

všetky recenzie používateľa

Nebyly k dispozici mezinárodní zvukové pásy (tehdy běžná situace, samozřejmostí se staly až v 90.letech) a proto se cikánská hudba a písně musely převzít z originální zvukové stopy. Problémem se však staly přechody ze zpěvů z originálu do mluveného slova v dabingu - různé výkřiky a všechny součásti atmosféry, která by ve zvuku chyběla či byla narušena, kdyby se jemné návaznosti neudělaly nebo se "natvrdo nastřihly". Na tyto přechody byl angažován velký cikánský sbor, který odváděl výborné výkony. ()

Orlau32 

všetky recenzie používateľa

Nádhera,nádhera, baladická hudební nádhera. Rómští lidé, kteří nade vše milovali svobodu a nezávislost. Krádež koní považovali za samozřejmou součást svého života, nikoliv za zločin. Nádherný film. Viděla jsem jej v r.1976 v kině, nyní jsem měla možnost koupit si ho na DVD. Nic neztratil na své kráse a melodičnosti. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Romantizujúci prístup k zobrazeniu rómskej menšiny na prelome predminulého a minulého storočia moldavského režiséra Emila Loteanua mi pripomenul prístup nemeckých filmárov k tématike indiánov v eurowesternoch. Všetko o živote etnika sa dozvedáme cez dosť výrazný režisérsky filter, čiže vieme si urobiť obrázok o ich útrapách, avšak to sme sa dozvedeli aj v príbehoch o Winnetuovi o apačoch. Ak máte takýto prístup radi, ak dávate prednosť estetike filmu pred realitou, tak môžete byť nadšení. Dejovo nevýrazné, tu ide viac o zobrazenie rómskej duše, ktorú viac zaujíma (podľa tvorcov) žitie pre okamžik v podobe spevu a tanca, ako strach o živobytie a budúcnosť. Realita bola asi odlišná, ale ako pocta rómskej kultúre je film uspokojivý. ()

Juto 

všetky recenzie používateľa

Báseň o slobode a láske. Je to zvláštny svet radosti, ambícií a túžob. Film sa veľmi zameriava na atmosféru. Vo filme je veľa cigánskej muziky, ktorá bola historicky zaujímavá a mnohé pesničky bolo radosť počúvať. Ako zobrazenie miznúceho spôsobu života tento film funguje dobre. Je to dobre premyslený umelecký zážitok, ktorý je dosť strhujúci. 8/10 ()

Daddko 

všetky recenzie používateľa

Kultový film Rómskej populácie. Keď za sociku spočítavali v okrese Liptovský Mikuláš prírastok rómskej populácie púšťali tento film v amfiteátri, to bola pre nich povinná jazda a štatistici ich na bráne počítali. V rovnakom období priniesol priateľ študujúci v Prahe žartík miestnych, keď na plagát Film Cigáni idú do neba bolo pripísané „Ať jdou kam chtejí, jen ať jdou pryč z Prahy“. Časy sa zmenili, dnes by plagát na Slovensku riešila Nár. kriminálna agentúra NAKA a poslanec Mazurek bol vyhodený z Parlamentu. V každom prípade je to vydarené dielo a 4* si zaslúži. ()

Galéria (90)

Zaujímavosti (4)

  • Svojho času patrila snímka k najpredávanejším a najnavštevovanejším sovietskym filmom. [Zdroj: ASFK] (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

Seminář 70mm filmů

Seminář 70mm filmů

14.03.2007

Do Krnova na ne-anamorfní 2,2:1! Druhý ročník unikátní filmové akce Seminář 70mm filmů proběhne ve dnech 16.-18. března v krnovském kině Mír. Promítnuto bude 13 snímků a témata referátů se budou… (viac)

Reklama

Reklama