Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Proroctvo Kassandry (Emilia Fox), malej dcéry trójskeho kráľa Priama (John Rhys-Davies), vypovedá o jej mladšom bratovi Paridovi. Ten vraj spôsobí zánik Tróje. Keďže sa všetky jej predchádzajúce veštby a predpovede naplnili, otec sa jej rozhodne veriť i tentoraz a chce sa chlapca zbaviť. Po pôrode ho násilne odtrhne od matky a nechá voľne pohodiť na odľahlom mieste. Bezdetný sedliak však dieťa zachráni a vychová, ako by mu bolo vlastným. Jedného dňa sa už dospelému Paridovi (Matthew Marsden) zjavia tri bohyne a ukážu mu tvár nádhernej neznámej ženy, ktorá mu je súdená. Mladíka osud privedie na dvor kráľa Priama, kde sa uplatní ako statočný bojovník. Stretáva sa tu i so svojou sestrou Kassandrou a tá ho vďaka svojim nadprirodzeným schopnostiam okamžite spozná. Nechápe, akým zázrakom sa mu podarilo prežiť. Jeho skutočná matka je dojatá prítomnosťou svojho oplakaného syna. Zmätenému Priamovi nezostáva nič iné, ako ho predstaviť svojim poddaným ako princa Tróje... Vo vzdialenom Grécku vyrastá bez rodičov očarujúca Helena (Sienna Guillory), ktorej matka pred časom spáchala skokom z veže samovraždu. Po moci túžiaci mykénsky kráľ Agamemnon (Rufus Sewell) je vo svojej chamtivosti odhodlaný zničiť Tróju. Tvrdohlavo si zaumieni upevniť svoje postavenie sobášom s Heleninou sestrou Clytemnestrou (Katie Blake). Jeho brat, sparťanský kráľ Menelaus (James Callis), pre zmenu nemôže odtrhnúť zrak od nevestinej krásnej sestry. Helenou je uchvátený aj kráľ Atén Theseus (Stellan Skarsgård), ktorý ju nečakane unesie... (TV Dajto)

(viac)

Recenzie (82)

T2 

všetky recenzie používateľa

Veľké sklamanie, obalené v povrchnom televíznom háve, kde príbeh je ako tak obstojní ale všetko ostatné je čisté mizérium, herci hrajú ako z amatérskeho naivného divadla, kostými prevažne závesové, miestami dej strašne nehybný, a bodkou za preplácaným je postava bravčového Achillesa, no hnus a des. Prvý diel mi absolútne stačil, súboju o Tróju som sa radšej vyhol. Nuž zlatá Petersenová Trója. /15%/ ()

Sancty 

všetky recenzie používateľa

Nech to bolo s Helenou a ostatnými akokoľvek, také fádne to iste nemohlo byť. Bavilo vlastne niekoho točiť tento film? Žalostné výkony všetkých, opakujem všetkých, zúčastnených a to aj napriek tv formátu. Najväčšie utrpenie prichádzalo s dialógmi. Takmer som zvracal počas scény, kde sa schyľuje k súboju Hectora s Achillom. Tie reči sú hardcore a smelo môžu konkurovať hocijakej telenovele. Dominujú im Priamove cukríkové kecy o šťastnom živote a sladkých dňoch, a to všetko pred samotnými nepriateľmi. Byť jeho syn tak sa pred Grékmi rovno zakolem. Občas sa objaví zaujímavý uhol kamery a... tým pozitíva končia. Priehršť logických chýb ako napr. nenapnuté laná pri ťahaní Trójskeho koňa alebo otrasné kostýmy, zrejme ušité zo záclon, tiež napomáhajú zadupať Helenu do zeme. Odpadu sa tento grc vyhol iba vďaka scéne s presunom tátoša mestskou hradbou a záverečnou vraždou Agamemnona. 1/10 ()

Reklama

helrohir 

všetky recenzie používateľa

No áno, svojmu literárnemu predobrazu je to vernejšie než Petersenova Trója, ale to je asi tak jediné pozitívum (možno ešte celkom pekná Helena). Historický film proste potrebuje dostatočné finančné zázemie, aby dokázal na plátno previesť verné kulisy, kostýmu a celkovú atmosféru doby. Keďže v tomto prípade ide o TV film, nie je táto podmienka splnená a vo výsledku sme svedkami naozaj lacno pôsobiaceho spektálu, ktorý ešte viac podtrhujú herecké výkony na úrovni ochotníckeho divadla (česť výnimkám ako Rufus Sewell) a žalostne pôsobiace dialógy a bojové scény. 30%. ()

Petike 

všetky recenzie používateľa

Nebudem sa zbytočne rozpisovať. Tieto tri videá dokonale (a vtipne) vysvetľujú, čo všetko je v neporiadku s výpravou a historickou autenticitou filmu. V skratke, ak mám hovoriť za seba, celé to spracovanie je aj na môj vkus až príliš televízne. Dokonca do takej miery, až miestami pôsobí takmer komiksovo alebo ako z nejakého filmu pre deti. Navyše, charakterizácia niektorých postáv je absolútne nezvládnutá. ()

fabecc1222 

všetky recenzie používateľa

Je jasné, že se přímo nabízí srovnání s mnohem známější Trójou. A u mě to tedy vyhrává toto TV zpracování. Helena Trojská sice nedisponuje obrovským rozpočtem, ale vyzařuje z ní takový ten zápal pro věc všech zúčastněných. I s viditelně malým rozpočtem tak dokázali udělat podívanou, která je podle mého mnohem více reálně zpracovaná, než velkolepá Trója. Sienna Guillory je pak podle mého mnohem hezčí Helenou, a ani se nedivím, že každý, kdo na ní pohlédne, tak podlehne. Pochválit lze určitě i zbytek obsazení, které je na TV poměry složené převážně ze známých tváří. Ať už fanatický záporák Sewell, který se přesně do takových rolí narodil, potažmo jeho bratr, v podání Callise, za mě určitě nejlepší postava filmu, která představuje tu touhu po Heleně, kdy narozdíl od ostatních, který to použili jen jako záminku k dobytí Tróje, tak on by po jejím osvobození byl určitě schopen odejít, a nechat Tróju být. Ještě k tomu přidejte pěkné venkovní lokace, a v podstatě nevidím moc důvodů ke kritice, kterou tu film ve většině komentů dostává. ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (3)

  • V jednom zábere sa nachádzajú dva papagáje, kakadu a ara. Prvý z nich pochádza z Austrálie a druhý z Južnej Ameriky. V tomto období sa však do starovekého Grécka nemali ako dostať. (Miseno)
  • Televízny film sa inšpiroval Homérovým eposom Ilias, ale tvorcovia zaobchádzali s predlohou skutočne veľmi voľne. Vznikol v Grécku a na Malte, podľa scenára Ronnieho Kerna ho nakrútil televízny režisér John Kent Harrison. (ash99)

Reklama

Reklama