Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna žena mezi dvěma muži. Gregory Peck a Jennifer Jonesová v hlavních rolích amerického westernu... Po smrti svého otce přichází Pearl Chavezová, v jejíchž žilách částečně koluje indiánská krev, do rodiny starého texaského rančera a také senátora McCanlese. Tady vyrůstá pod dohledem tvrdé tety Laury a pokouší se překonat příliš neskrývané rasové opovržení okolí, kterému je vystavena pro svůj odlišný původ. Své skutečné pocity, smutek po rodičích a osamělost, pečlivě ukrývá. Tajemností a krásou upoutá pozornost McCanlesových synů, Jesse a Lewta. Oba začnou soupeřit o lásku Pearl a nakonec se z nich stávají nepřátelé… Western, který natočil klasik americké kinematografie, režisér King Vidor (Chléb náš vezdejší, Cesta na severozápad, Texaští jezdci, Vojna a mír), byl na svou dobu neobvykle finančně náročným projektem a také mimořádným uměleckým činem. Kromě pozoruhodné výtvarné stránky a velkolepých masových scén, zaujme hereckým obsazením. Stojí za připomenutí, že Lauru McCanlesovou ztělesnila významná hvězda němého filmu Lillian Gishová. (Česká televize)

(viac)

Recenzie (49)

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Preplatený veľkofilm, megalomanské scény v ňom ale nehľadajte. Herecké hviezdy na každom kroku a pestrofarebný technicolor - fantázia, ale druhý Gone with the wind to nie je. Je však zbytočné naďalej kritizovať, lebo je to dobrý film s priam až odpudivo nesympatickým Peckom, čo je uňho raritou. Takisto charizma Josepha Cottena boduje so železnou pravidelnosťou, ako dáka matematická rovnica. A má to taký ten duch zlatého veku Hollywoodu, čiže pre fanúšikov obdobia ide o povinnosť. Najmä za tie pohľady, ticho a blesky, ktoré dotvárajú scénam mimoriadnu pôsobivosť. ()

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Popri legende ODVIATE VETROM, ďalší spektákel, ktorý s hrdosťou môže definovať vtedajší Hollywood. A popri mene producenta Davida O. Selznicka, to nieje len jediná spoločná črta s vyššie spomenutým dielom. Podoby sú viditeľné. Hlavná, silná, ale predsa len nerozhodná ženská hrdinka a jej krkolomná cesta lásky, epičnosť príbehu a jeho veľkolepé vyrozprávanie so štedrým rozpočtom. Zaslúžený komerčný úspech. ()

Reklama

JohnSmith 

všetky recenzie používateľa

Z průměru tahá tenhle extrémně romantickéj western výkon Gregory Pecka.Malýho hajzlíka a posléze velkýho hajzla si zahrál opravdu s chutí.Naopak Jennifer Jonesová svou přehnanou histeričností naprosto kazí jinak celkem příjemnou zábavu.Co mě překvapilo, když jsem zjistil rok výroby filmu, byly davové scény,především scéna rančerů jedoucích zablokovat železnici byla nádherná a k tomu ty barvy. ()

liquido26 

všetky recenzie používateľa

Souboj na slunci je velkolepě natočeným barevným vysokorozpočtovým westernem s nádhernou kamerou, krásnými outdoorovými scenériemi a velkými hereckými jmény, ale to je bohužel vše. Jedná se o kvalitně natočený snímek, ale bohužel zatraceně dlouhý a děsně natahovaný. Přestože se zde objevují skvělí herci, tak si žádná z postav moje sympatie nezískala. No a ten přechválený konec mě zaujal stejně málo jako zbytek filmu. Vlastně nevím, proč nejdu s hodnocením ještě níž. Asi dám příliš na to vizuální pozlátko :-) ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Cítil som sa, ako pri pozeraní - mexickej telenovely : Keď budeš moja, ale dámy a páni, toto nie je telenovela, ale - starý - dobrý - klasický hollywood so svojou všetkou parádou ! Božské obsadenie, ešte božskejšia - Jennifer Jones, ktorá si zahrala divokú kočku, pre mňa stelesnenie - sexuálnej dračice, že mi pripomínala, inú krásku - Liz Taylor, a to so svojimi dlhými čiernymi rozpustenými vlasami. V súčasnom svete filmu, len sotva nájdem, podobizeň zápalu po veci, ako sa vtedy nakrúcali filmy ! Vezmite si Gregoryho Pecka, ktorého poznám, ako herca, ktorý hrával - slušné charaktery, vedzte, že i ako totálny grázel - lump, má svoje určité sympatie, Peck patrí medzi veľkých velikánov americkej kinematografie, kde taký Joseph Cotten, je taktiež kvalitný herec, najznámejší z Wellesovho opusu - Citizen Kane, ale, myslím, že nedosahuje jeho kvalít, i keď sa priznám, že mám rád, oboch. Lionel a Lillian, sú známe veličiny, čo títo dvaja - umelci, znamenajú pre film... Krásna - technicolorová kamera, dáva vyniknúť kráse - Jennifer Jones, ktorú som doslova - žral, prepáčte za výraz ! Bohužiaľ, inak sa to nazvať, nedá ! Potreboval som vidieť niečo z obdobia - Classic Hollywood, ktorý zbožňujem, a viac - menej, som spokojný, takmer nadšený, len po celý čas, som si myslel, že vidím, spomínanú Palomu, Diega a Fabiána... ()

Galéria (62)

Zaujímavosti (14)

  • David O. Selznick údajně v roce 1946 utratil za propagaci tohoto filmu 2 miliony amerických dolarů, což je neslýchaná částka. (sator)
  • V únoru 2020 byl film uveden na 70. mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně jako součást retrospektivy. (Zetwenka)

Reklama

Reklama