Reklama

Reklama

X

Trailer 1

Hororový snímek scenáristy a režiséra Ti Westa vypráví příběh skupiny mladých lidí, která v roce 1979 přijíždí na pustý texaský venkov, aby tam natočila film pro dospělé. Pronajme si farmu od postaršího manželského páru, který netuší, co se na jeho pozemku chystá. O filmaře však projeví neobvyklý zájem. Když manželé odhalí skutečné záměry štábu, noc plná výdělečné vášně se změní v krvavý teror. (Cinemax)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (355)

Marceloo 

všetky recenzie používateľa

Partia filmárov sa vydáva do odlahlého mestečka v Texase, kde sa chystajú natočiť film pre dospelých. Pri akte si ich ale všimne majitelka objektu, ktorá je spolu s manželom odhodlaná zastaviť ich hriešne činy za každú cenu. - Je mi vždy sympatické, keď si dá hororový tvorca po nepodarenom projekte na pár rokov prestávku a vráti sa s nejakou peckou. X bol pre mňa najočakávanejším tohtoročným hororom a sluboval som si od neho poriadne oživenie subžánru Hixploitation, ale nakoniec som mierne sklamaný. Uznávam, že vidláci sú extrémne nechutní. Dve gore scény sú taktiež pôžitkom pre oko diváka. Čo ale podla mňa vôbec nefungovalo, je erotická stránka filmu. V podstate tu okrem bradaviek a pár vzdychov nič nie je. Chápem, že film potreboval R-kový rating kvôli kinám, ale keď už sa Ti West rozhodol natočiť takúto čistokrvnú žánrovku, ktorá má byť poctou Texas Chainsaw Massacre, mohol obetovať nejaké výdělky a natočiť to ako poriadnu NC-17. Ono to bezpochyby skončí ako jeden z najlepších tohtoročných hororov, ale ja osobne som určite čakal niečo uspokojivejšie a hlavne explicitnejšie. Ti West stále stagnuje, ale na jeho ďalší horor, v ktorom bude opäť talentovaná Mia Goth v hlavnej úlohe, sa aj tak teším. P.S. Teraz som počas celého tréningu rozmýšlal, čo chcel vlastne Ti West dosiahnuť prostredníctvom final girl. Ak to malo namiesto cudnosti, ktorá bola od zrodu tohto žánru vždy hlavnou charakteristikou protagonistky, glorifikovať děvky, tak je horor v poriadnych problémoch. Ale na riešenie takýchto drobností tu sú iní gendermani, takže tie tri hviezdy sú tak akurát. ()

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

Texaský masakr nadrženou stařenou. Ti West má styl, který spolehlivě rozděluje diváky, ale tentokrát rozdělil i mě. Na půlku, co ocenila pracně tvořený „celluloid feel“, trýznivé trestání gerontofobního obecenstva i nostalgie zbavený pohled do dob, kdy porno nemělo k hororu zase tak daleko. A pak na tu druhou, co zvedá obočí nad nekvalitními maskami a kvůli nenápaditosti v podstatě nad celou pasáží, kdy se začne prolévat krev viníků. „America needs Jesus!“ ()

Reklama

POMO 

všetky recenzie používateľa

Nejinvenčněji zrežírované sedmdesátkové exploitation současným mladým tvůrcem. Ti West ví co dělá, hraje si s divákem a žánrovými postupy, mixuje kousek soft péčka s kusancem hard slasheru, a nezapomíná být ani lechce úchylný. Ale hlavně nejvypečeněji za poslední dekády zhmotňuje klasickou slasherovskou premisu “sexující tínejdžeři musí zemřít”. U X se nebudete bát, ale story nešťastných návštěvníků zlé farmy si užijete o to šťavnatěji, o co více jste doma v žánru a máte rádi nový vítr v něm. A nahá ňadra. ()

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

Nie je to také autentické retro ako The House of the Devil, ale aj tak je Ti West späť vo forme! X umne kombinuje retro komédiu o nakrúcaní porna s klasickým 70s hixploitation, má to výborný vizuál a strih, dobrý soundtrack a sympatický casting (Martin Henderson dáva taký texaský prízvuk, že by sa za neho nehanbil ani Matthew MacCounaughey). To zamaskovanie Mii Goth je trochu overkill (stará herečka by bola desivejšia), ale beriem to všetkými desiatimi, lebo tým pádom je ustlané pre luxusnú trilógiu o sláve a šialenstve v hlavnej role s maniakálnou Miou. ()

ditrue 

všetky recenzie používateľa

| 45% | Horor absolutně bez napětí, mixnutý soft pornem, s víceméně nezajímavými, ale hlavně hrozně hloupými postavami a jednoduchým scénářem. První hodinka budování příběhu mě bavila daleko víc, než když se pak rozjelo vraždění, které ničím nedokázalo překvapit. Po technické stránce sice všechno vypadá na jedničku, ale jinak jsem si teda takhle tenhle očekávaný a kritiky vychvalovaný film fakt nepředstavoval. Dovolím si upravit meta-komentář jedné z postav, abych zhodnotil jak na mě zapůsobil - "Řekl bych, že se jedná o jeden pořádně nudný horor." ()

Galéria (28)

Zaujímavosti (20)

  • Názov čerpacej stanice a minimarketu na začiatku filmu je priamym odkazom na film Tajemství starého hotelu (2011), ktorý sa odohrával v Yankee Pedlar Inn. (Arsenal83)
  • Keď Lorraine (Jenna Ortega) vojde vo filme do pivnice a rozsvieti svetlo, svieti tam moderná halogénová žiarovka, ktorá však v roku 1979 určite nebola k dispozícii. (MikaelSVK)
  • Celosvětová premiéra proběhla 13. března 2022 na festivalu South by Southwest konaném každoročně v Austinu. (hrumsrt)

Súvisiace novinky

Pokračování X a Pearl nabírá hvězdné obsazení

Pokračování X a Pearl nabírá hvězdné obsazení

05.04.2023

V současné době se velká studia předhánějí v tom, komu se podaří vytvořit úspěšnější provázané komerční franšízy, a tím pádem většina filmů a seriálů, které něco vydělaly či přilákaly hodně diváků do… (viac)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (viac)

Reklama

Reklama