Reklama

Reklama

Rebel

Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Kamal sa rozhodne zmeniť svoj život k lepšiemu a odchádza z Belgicka, aby pomohol obetiam vojny v Sýrii. Po príchode je však nútený pridať sa k milíciám a zostáva uväznený v Rakke. Doma sa jeho mladší brat Násim stane ľahkou korisťou radikálnych agitátorov, ktorí mu sľubujú, že sa s bratom opäť stretne. Ich matka Leila bojuje, aby ochránila to jediné, čo jej zostalo: svojho najmladšieho syna. Film zachytáva portrét doby, ktorú obaja tvorcovia zažili na vlastnej koži - obdobie pred vznikom Islamského štátu, keď sa mnoho Belgičanov s marockými koreňmi vydalo na cestu do Sýrie. Po príchode sa niektorí z nich prihlásili do organizácií a zradikalizovali sa. To bol aj prípad niektorých príbuzných oboch režisérov a práve túto skúsenosť sprostredkúvajú kamery Adila El Arbiho a Bilalla Fallaha. (Film Europe)

(viac)

Videá (4)

Trailer 2

Recenzie (43)

EvilPhoEniX 

všetky recenzie používateľa

Francouzi opět dokazují, že s Poláky jsou králem Evropské filmařiny. Allah Akbar! Šílený náhled do ISIS se vším špatným, co k tomu patří. Hlavní hrdina cestuje do Sýrie, ale je nedobrovolně přinucen bojovat za ISIS a rozhodně tam nezažívá hezké chvíle. Popravy, nákup manželky přes aukci, zraněné děti, mučení, radikalizace malých dětí a rekrut do Chalifátu a povinná realistická válečná akce na jeden záběr. Rozhodně Sííla, co si budem. Máme tu dvě dějové linie, kde v té první hlavní hrdina se snaží přežít a musí plnit nepříjemné rozkazy, tedy někdy někoho i nemilosrdně popravit na kameře. Sledujeme vztah s jeho nově koupenou manželkou, který byl vykreslen docela poutavě a netradičně. Líbí se mi, že je celý film natočen z té druhé strany, takže nepříjemná atmosféra je tu ve vzduchu téměř pořád a nebezpečí číhá na každém kroku. každá maličkost a chyba tu někoho může stát život. V druhé dějové linii sledujeme malého bratra hlavního hrdiny v Belgii, kterého se snaží zradikalizovat jeden z místních členů ISIS, vymývání mozků dětem, to by jim šlo. Matka je zoufalá a cítí, že pomalu přichází o svého syna. Atmosféra je stísněná, hudba je vynikající a fungují i emoce. Nepříjemnéj a zkrátka dobréj film na vděčné téma. Akce tu sice ve výsledku není moc, ale pozornost si film drží neustále. 8/10. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Keď sa pri vás ocitne minimálne mesiac neoholený opálenejší mladík a niečo nezrozumiteľné si mrmle popod nos, netreba mať hneď predsudky, že ide o nejakého saláfistu s formulkami z Koránu, ono to môže byť v skutočnosti belgický rapper, ktorý práve dáva ďalšiu údernú slohu. Alebo aj nie. Niekedy zdanie a predsudok neklame a ten chlapec môže mať výbušnejšiu povahu spôsobenú zvláštne ustrojeným cvičiacim pásom s obsahom klincov a nejakých malých trhavín. A keď má vestu, vedzte, že nejde skočiť padákom, nech sa už usmieva, koľko sa usmieva. Pretože síce obutý v značkových teniskách s nenápadným nápisom allah akbar vám tento západnými hovnotami poškodený mladík stále bude hovoriť, že nevercov treba poslať do ohnivého jazera, lebo najlepšia krajina je aj tak Maroko, odkiaľ ušiel, keďže tam mohol len preťahovať kozy a tie neboli feminálneho, ale žiaľ animálneho charakteru. Film je zhruba o takýchto ľuďoch, veľmi pomýlených, ktorí ľahko prepadnú zvrátenej propagande a vymývaniu mozgov. A ten proces má naozaj kruté parametre. ()

Reklama

Fr 

všetky recenzie používateľa

„VÍŠ NASSIME, TENHLE POZEMSKÝ ŽIVOT NEMÁ ŽÁDNOU CENU. JE TO JEN CESTA, BRÁNA DO RÁJE. …“ Zajímavej vejlet mezi syrský džihádisty. Zajímalo vás, jak to vlastně celý funguje? Nejen tam, ale co se pak děje „doma“?  /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Součástí příběhu jsou hudební videoklipy a poezie. Je to proto, že ISIS byl proti hudbě a ženskému hlasu. 2.) Film vychází ze skutečnosti. Spojuje příběhy různých rodin.. 3.) Režisér Adil El Arbi před premiérou v Cannes prohlásil: „Inspirovali nás režiséři jako Martin Scorsese, Spike Lee a Oliver Stone. Film „Rebel“ je naše „ČETA“ 4.) Thx za titule „num71“. ///                         PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  *  NAPĚTÍ  ** ()

ledzepfan 

všetky recenzie používateľa

Připadalo mi, že když dojde na akci, funguje to jaksi polovičatě (one shot by se měly používat jen tam kde to má smysl, ne z povinnosti, že je to zrovna trendy) a bůhvíproč mě téměř úplně minuly ty hudebně taneční vsuvky (snad jen ta finální měla nějaký katarzní náboj). Krom toho je to ale parádní drama, které umí zatlačit na pilu tak aby to nebylo trapné dojení emocí. Pokud má divák ke vztahu k ISIS nějaké skrytě voyeurské touhy, tak tady si z velké části příjde na své. ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Už samotný popis filmu pôsobil viac než lákavo. A napokon to skutočne stálo za to! Parádny film, ktorý je bohužiaľ zároveň tragickou reflexiou vyčíňania fanatikov z ISIS v Sýrii. Rebelantský frajer Kamal po odchode z Bruselu veľmi rýchlo precitne a pochopí, že jeho útek do Sýrie bol jeden obrovský omyl. Z machra sa následne stáva slušák, ktorý si postupne získal moje sympatie (a to mi bol na začiatku poriadne odporný). Príbeh to bol skutočne silný a emocionálne vypätý. Nielen čo sa týka dejovej línie v Sýrii, ale aj v dejová línia naivného Nassima, ktorého zmanipulujú a dobrovoľne putuje za svojim bratom priamo do pekla ISIS. Natočené to bolo vcelku realisticky, vrátane hereckého obsadenia a všetkých tých scén. Hrozné, že takéto veci sa skutočne diali a ISIS zničilo životy nesmierne veľa ľuďom - nielen v Sýrii, ale aj z naverbovaných "dobrovoľníkov", ktorí prepadli manipulácii verbovačov. Čudujem sa Leile, že si toho hajzlíka kdesi nepočkala so zbraňou v ruke (samozrejme, bez dôkazov by jej predsa nič nemohli, či?). 5* ()

Galéria (17)

Zaujímavosti (3)

  • Filmovalo sa na viacerých miestach v Belgicku, Luxembursku a Jordánsku. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama