Reklama

Reklama

Fabelmanovci je film inšpirovaný detstvom a dospievaním Stevena Spielberga. Rozpráva príbeh pohľadom mladého začínajúceho filmára Sammyho Fabelmana, ktorého filmy neovládateľne uhranú po tom, čo s rodičmi navštívi svoje prvé filmové predstavenie. Vyzbrojený kamerou začne doma Sammy natáčať vlastné filmy, pričom ho jeho umelecky nadaná mama srdečne podporuje. Sammy na tejto životnej ceste odhaľuje kúzlo kinematografie ale aj rodinné tajmostvá. (Forum Film SK)

(viac)

Videá (12)

Trailer 1

Recenzie (313)

slord 

všetky recenzie používateľa

Spielberg je stále majster svojho remesla, a z tejto jeho skoro autobiografie vytrieskal maximum a ja som to sledoval so zatajeným dychom. Je to dojemné, úsmevné, krásne nasnímané kde z každého záberu ide život a je v tom cítiť tú lásku k filmovému umeniu. Po hereckej stránke všetci podávajú výborné výkony, najmä Paul Dano si to pekne dáva, a bavili ma aj mini roličky Judda Hirscha a Davida Lyncha, ktorí na malom priestore zdelili všetko potrebné. Spielberg nás vzal na výlet do jeho detstva a spravil mi tým neskutočnú radosť, krásna osobná spoveď tohto režiséra s veľkým R, na ktorej ma mrzí len to, že skončila, nechal by som sa ním viesť oveľa dlhšie. 9,5/10 ()

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

Najlepší a najmenej senilný Spielberg počínajúc War Horse. Detská pasáž je slabá a radšej sa pozriem na jeho imitáciu v Super 8 a Michelle Williams je spektakulárne otrasná, ale počínajúc presunom do puberty je to každou minútou lepšie a lepšie. Dobová atmosféra je krásna (najmä pastelové farby), zvyšok obsadenia fantastický (Lynch!), dráma funkčná a má to viaceré emotívne i vtipné scény (strihanie kempovania alebo Ježiš). ()

Reklama

MontyBrogan 

všetky recenzie používateľa

Plusom sú okrem zrejmých cinefilských momentov chlapcove sestry, ktoré inklinujú k vede po otcovi, aj keď film nám ho ukazuje ako nudného workoholika, zatiaľ čo mamu ako talentovanú umelkyňu. Tiež babkin brat, ktorý príde na návštevu, aby otvoril hlavnému hrdinovi oči v tom, že umenie nie je len cnostné, ale aj sebecké, keď mu dávame prednosť pred rodinou. Oboje spôsobuje, že príbeh nie je čiernobiely, a to dokonca vďaka vedľajším postavám, ktoré sú tým pádom prepracované a neodsunuté na druhú koľaj. Slabšia pasáž je nová stredná škola v Californii, čo však kompenzujú vtipné príhody prvej lásky. Na konci mi toľko ospevované cameo trochu rušilo vyznenie filmu. No to sa stihlo vzápätí obrátiť v prospech veci, keď sa hrátky s perspektívou obrazu zmienené v rozhovore z predošlej scény stali skutočnosťou. Čiže všetko fajn, na plný počet napriek tomu potrebujem, aby film nemusel vynahradzovať rušivé momenty. Potrebujem, aby ich tam vôbec nemal. Najmä u velikána ako je Steven Spielberg. ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Tento film je citlivou štúdiou obrazu a pohľadov. Je o vášni, láske a dospievaní. O tom, že robiť veci ktoré túžime robiť nemusí byť vždy správne, ale aj tak je najdôležitejšie byť šťastný, aj keď ostatní s tým nemusia súhlasiť. Herecký opus a formálna stránka ( hravá, rozkošná a úprimná) rezonujú v každom zábere, tóne, uvedomení. O to viac je zarážajúce, že Spielberg, schopný takýchto pocitov, dokáže natočiť priemerné snímky bez duše, ako napríklad West Side Story. Takýto úprimný klenot, sa len tak nevidí. Stavia sa do popredia s Purpurovou Farbou, Mostom Špiónov a so Schindlerovým zoznamom a dokazuje, že úprimné, citlivé a emočne vyspelé snímky Spielberg robí s rovnakou radosťou, ako tie fantastické, ktoré ho preslávili a kvôli ktorým ho milujem. K tomu filmu sa budem vracať a budem si užívať tú vyváženosť. A to množstvo vrcholov, ktoré ponúka. Nič tam nie je zbytočné. Všetko tam má svoj dôvod. A všetko je tak, ako má byť. Najlepší Steven od Mostu Špiónov. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

║Rozpočet $40miliónov║ Tržby USA $17,348,945║ Tržby Celosvetovo $43,977,543▐  Tržby za predaj Blu-ray v USA ║ Tržby za predaj DVD v USA ║ Steven Spielberg je iná pán! On si natočí svoju biografiu, tak skvostne, precízne až si pýta zas vašu plnú pozornosť. A len potvrdzuje že ani z ďaleka nepatrí do starého železa a svoje výsostné miesto si vie stále zastať. Bravúrne obrazovo aj herecky. Filmový skvost o láske k filmu. Jeden z TOP FILMOV ROKA 2022 /100%/ ()

Galéria (137)

Zaujímavosti (12)

  • Seth Rogen novinárom povedal, že Steven Spielberg bol na pľaci počas produkcie často emocionálny. "Bol to veľmi emotívny zážitok. Na natáčaní veľa plakal," povedal. "Film je dosť priamo založený na jeho živote a takmer všetko, čo sa deje vo filme, je niečo, čo sa stalo jemu.“ (Arsenal83)
  • Počas natáčania herci získali prístup k domácim filmom, fotografiám a spomienkam z minulosti rodiny Stevena Spielberga, aby vedeli, ako svoje postavy zahrať. (Arsenal83)
  • Od Stevena Spielberga prarodiče z otcovy strany byli emigranti z Ukrajiny. Ve filmu to obrátil, kdy prarodiče z matčiny strany byli emigranti z Ukrajiny. (Yorkcz)

Súvisiace novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (viac)

95. Ceny Akademie ovládlo Všechno, všude, najednou

95. Ceny Akademie ovládlo Všechno, všude, najednou

13.03.2023

V noci z 12. na 13. března proběhl v losangeleském Dolby Theatre slavnostní ceremoniál 95. ročníku předávání prestižních Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS). Opulentním… (viac)

95. Ceny Akademie - nominace

95. Ceny Akademie - nominace

24.01.2023

V úterý 24. ledna proběhlo vyhlášení kompletních nominací pro 95. ročník předávání cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS), během něhož herci Allison Williams a Riz Ahmed oznámili, jaké… (viac)

Reklama

Reklama