Reklama

Reklama

5. októbra 2017 uverejnil denník New York Times článok, ktorý otriasol Hollywoodom v základoch. Text odhalil jedného z najvýznamnejších filmových producentov Harveyho Weinsteina (okrem iného majiteľa šiestich Oscarov v najprestížnejšej kategórii Najlepší film) ako sexuálneho predátora. Producent celé desaťročia zneužíval svoje mocenské postavenie a "predával" svoju filmovú kariéru za sexuálne služby. Roky mu to prechádzalo, pričom svoje obete buď umlčal peniazmi, alebo ich profesionálne zničil. Nenašiel sa nikto, kto by sa mu chcel otvorene postaviť. Do nerovného súboja sa pustili až dve reportérky New York Times, Jodi Kantor (Zoe Kazan) a Megan Twohey (Carey Mulligan), ktoré vedeli, že alfou a omegou ich reportáže bude nájsť ženu, ktorá sa nebojí prehovoriť. Pri hľadaní Weinsteinovej obete, ktorá sa prestáva báť, si postupne uvedomujú, že materiál, ktorý pripravujú, môže mať hlboký vplyv nielen na údajného násilníka a jeho obete, ale aj na celú spoločnosť a jej vnímanie pojmu "sexuálne násilie". (CinemArt SK)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (72)

M.i.k.e 

všetky recenzie používateľa

Příběh dvou novinářek New York Times, které se i přes řadu překážek rozhodly odhalit kauzy zneužívání žen Harvey Weinsteinem a stály tak (aniž by to tušily) na počátku hnutí MeToo. Osobně mám moc rád tahle novinářská dramata (tím spíš když jsou postaveny na reálném základě) a She said svým starším sourozencům rozhodně nedělá ostudu. I když je dopředu jasné kudy se bude děj ubírat a jaký bude výsledek, vůbec to ničemu nevadí. Je totiž hodně zajímavé sledovat doslova mravenčí práci investigativních novinářů a novinářek, kteří , jdou kolikrát hlavou proti zdi a výsledek není úplně zaručen. Je pravdou, že She said postrádá drive třeba Spotlightu a na všechno jde přes až skoro dokumentární styl, zároveň se ale vyhýbá zbytečnému patosu a přehnaným emocím a tuhle snahu o maximální uvěřitelnost je třeba ocenit. Když pak člověk vidí jaká zvěrstva se děla kolik životů to stálo (ne nutně formou smrti) a kolik dalo práce to celé odhalit, tak mě docela mrzí, že se to pak v mnoha ohledech překlopilo na úplně špatnou stranu a šlo to z extrému do extrému. Weinstein je nicméně tam kde patří a už tam měl být dávno...70% ()

vydumnica 

všetky recenzie používateľa

She Said je veľmi pútavo natočená dráma, nenudila som sa ani chvíľku. Myslím si, že takáto silná téma si zaslúžila takýto film, podľa mňa to najlepšie o #MeToo. Až sa divím, že to celé neprasklo skôr. Veľmi ma potešil casting, nomináciu na Golden Globe by som okrem Carey Mulligan dala aj Zoe Kazan, myslím si, že obidve boli výborné (Zoe možno ešte viac). Milým prekvapením je pre mňa Jennifer Ehle, ktorú som spoznala až ku koncu filmu "jaaaaj veď to je skvelá Elizabeth Bennet z Pride and Prejudice" a tiež mi chvíľku trvalo, kým som zaregistrovala Patriciu Clarkson. Herecké výkony sú tu ozaj obdivuhodné a film stojí za pozretie. Pre mňa bolo zaujímavé sledovať aj súkromné životy Jodi a Megan, obdivovala som ich odvahu a snahu, ale aj ich ľutovala, aké ťažké to museli mať, ale hlavne preto, že nemali veľmi čas na to vychutnať si čas s rodinou - najmä u Megan, tehotenstvo a prvé mesiace s bábätkom, akoby jej to všetko tak trochu unikalo popri tej veľkej story, aspoň že ich veľká obeta stála za to! Váham medzi 4 a 5* a som rada, že môj prvý tohtoročný film nebola nejaká blbosť. 85%. ()

Reklama

dr.horrible 

všetky recenzie používateľa

#metoo je vážna téma, o ktorej vzniklo veľmi rýchlo, niekoľko veľmi dobrých filmov, dokonca v  rôznych žánroch. Tentokrát je to ďalší Spotlight. Celkom raritou je, že do prípadu zainteresovaná Ashley Judd, prišla hrať samú seba. Schraderová natočila strhujúci a napínavý novinársky thriller. Minimalistická hudba a neustále sa stupňujúci scenár spolu vytvárajú nepretržitú atmosféru boja s časom. Svojim spôsobom sa jedná o girl power film. Na mňa to fungovalo od prvého momentu. Plné hodnotenie nedávam asi len preto, že už je to ĎALŠÍ Spotlight. 85% Originálny, Pulitzerovou cenou ocenený článok a predobraz knihy a filmu She Said: TU. Ps: Ak s témou nie ste oboznámení, prečítajte článok až po jeho dopozeraní. ()

silentname 

všetky recenzie používateľa

Tak rok 2017 budeme mať všetci ešte nejaký čas v pamäti. No aby som bol celkom úprimný, tak "She Said" nie je úplne filmom, aký som očakával. Ide o zlý zážitok? Nie. Myslím si, že niektoré scénky sú celkom silné, no neviem sa ubrániť pocitu, že to mohlo byť ešte o niečo silnejšie. Najmä keď si vybavím celkový pocit, ktorý vo mne zanechal projekt "Spotlight". Tu to nemá vôbec nejaký výslednejší a silnejší moment. Problém totiž tkvie v tom, že nevidíme poriadne aké úskalia naše novinárky musia prekonávať, alebo že by mali pod nohami obrovské polená. To je asi najväčším problémom. No je treba uznať, že je to film, ktorý aspoň treba pozrieť, aby ste tak trošku mali možnosť pochopiť čo za človeka v skutočnosti Harvey bol. Pretože aj bez jeho skutočnej prítomnosti je to miestami celkom náročné vnímať, keď si človek uvedomí čím si mnohé tieto ženy museli prjsť a akým spôsobom boli zneužité. Je to hnus. A som rád, že vo výsledku dopadol tak ako dopadol. Zasiahlo ma to. No som si vedomý veľmi dobre skutočnosti, že mohlo aj viac. takže na zhliadnutie odporúčať môžem. Hodnotenie: A- ()

Streeper 

všetky recenzie používateľa

Je to hodně dobrý film, který mi dost příblížil kauzu s Weinsteinem, o které jsem věděla spíš jen povrchově. Nicméně mi ale přišlo, že tomu filmu pořád něco chybí, přišlo mi to takové mdlé a bez jiskry. Koukat se na to dalo, vydržela jsem to celou dobu, i když Carey Mulligan moc jako herečku nemusím a není mi příliš sympatická, tak se na to dívat dalo. Místy jsem měla i hustí kůži a slzy v očích. Je to hodně silné téma a věřím, že takových případů bylo a je v Hollywoodu daleko daleko víc. Jsem ráda, že to dopadlo jak to dopadlo a ještě tím, že použili reálné nahrávky s Weinstem tomu dodali na autentičnosti a měla jsem z filmu lepší zážitek. ()

Galéria (21)

Zaujímavosti (10)

  • Na základe rovnomennej knihy z roku 2019 od Jodi Kantor a Megan Twohey. V apríli 2018 sa produkčné spoločnosti Annapurna a Plan B spojili, aby získali práva na príbeh ešte pred vydaním samotnej knihy. (dwdb)
  • Film bol natočený v skutočnej budove New York Times a je vôbec prvým filmom, v ktorom boli použité tieto skutočné kancelárie. (dwdb)
  • Uprostred škandálu #MeToo niekoľko novinárok v The New York Times verejne obvinilo korešpondenta týchto novín v Bielom dome, Glenna Thrusha, zo sexuálneho obťažovania. The Times to prešetrili a verejne potvrdili, že obvinenia sú pravdivé. Napriek tomu, že všetky ostatné veľké noviny prepustili zamestnancov, ktorí sa dopustili sexuálneho obťažovania, The Times sa rozhodli ponechať Trusha na svojej pozícii, čo nahnevalo väčšinu novinárok v novinách, pretože to považovali za zradu hodnôt #MeToo. Glenn Thrush ako postava vo filme nevystupuje. (Arsenal83)

Reklama

Reklama