Reklama

Reklama

5. októbra 2017 uverejnil denník New York Times článok, ktorý otriasol Hollywoodom v základoch. Text odhalil jedného z najvýznamnejších filmových producentov Harveyho Weinsteina (okrem iného majiteľa šiestich Oscarov v najprestížnejšej kategórii Najlepší film) ako sexuálneho predátora. Producent celé desaťročia zneužíval svoje mocenské postavenie a "predával" svoju filmovú kariéru za sexuálne služby. Roky mu to prechádzalo, pričom svoje obete buď umlčal peniazmi, alebo ich profesionálne zničil. Nenašiel sa nikto, kto by sa mu chcel otvorene postaviť. Do nerovného súboja sa pustili až dve reportérky New York Times, Jodi Kantor (Zoe Kazan) a Megan Twohey (Carey Mulligan), ktoré vedeli, že alfou a omegou ich reportáže bude nájsť ženu, ktorá sa nebojí prehovoriť. Pri hľadaní Weinsteinovej obete, ktorá sa prestáva báť, si postupne uvedomujú, že materiál, ktorý pripravujú, môže mať hlboký vplyv nielen na údajného násilníka a jeho obete, ale aj na celú spoločnosť a jej vnímanie pojmu "sexuálne násilie". (CinemArt SK)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (72)

moviefilm 

všetky recenzie používateľa

Je to nesmierne slušný film. Má veľmi solídne herecké výkony výkony a strih, tie však nedokážu zachrániť to, že filmu často chýba emócia. Je to nesmierne vážna téma, ale film je chladný a ťažko sa doň "ponára". Možno je to tým, že celá vec je príliš čerstvá a tak o nej nemožno rozprávať s filmárskou slobodou. Počkať tak desať rokov a možno by sa zopakoval podobný oscarový úspech, ako v prípade tematicky podobného Spotlight, ktorého mi She Said často pripomínal. ()

Rimsy 

všetky recenzie používateľa

Film Když promluvila se vrací do roku 2016, kdy investigativní novinářka deníku The New York Times Megan Twohey pomohla zveřejnit příběhy několika žen obtěžovaných tehdejším prezidentským kandidátem Donaldem Trumpem. Odvážné oběti se od veřejnosti dočkaly jen odsudků, pohrdavých komentářů či dokonce výhrůžek ze strany podporovatelů Trumpa, jehož americký lid zhruba měsíc po vydání článku zvolil prezidentem nejmocnější země světa. Zklamanou Twohey (Carey Mulligan) o pár měsíců později osloví její redakční kolegyně Jodi Kantor (Zoe Kazan), k níž se dostala informace, že jeden z nejúspěšnějších hollywoodských producentů Harvey Weinstein sexuálně napadl známou herečku Rose McGowan a že podobných případů se ve věhlasné továrně na sny odehrálo mnohem více. ()

Reklama

M.i.k.e 

všetky recenzie používateľa

Příběh dvou novinářek New York Times, které se i přes řadu překážek rozhodly odhalit kauzy zneužívání žen Harvey Weinsteinem a stály tak (aniž by to tušily) na počátku hnutí MeToo. Osobně mám moc rád tahle novinářská dramata (tím spíš když jsou postaveny na reálném základě) a She said svým starším sourozencům rozhodně nedělá ostudu. I když je dopředu jasné kudy se bude děj ubírat a jaký bude výsledek, vůbec to ničemu nevadí. Je totiž hodně zajímavé sledovat doslova mravenčí práci investigativních novinářů a novinářek, kteří , jdou kolikrát hlavou proti zdi a výsledek není úplně zaručen. Je pravdou, že She said postrádá drive třeba Spotlightu a na všechno jde přes až skoro dokumentární styl, zároveň se ale vyhýbá zbytečnému patosu a přehnaným emocím a tuhle snahu o maximální uvěřitelnost je třeba ocenit. Když pak člověk vidí jaká zvěrstva se děla kolik životů to stálo (ne nutně formou smrti) a kolik dalo práce to celé odhalit, tak mě docela mrzí, že se to pak v mnoha ohledech překlopilo na úplně špatnou stranu a šlo to z extrému do extrému. Weinstein je nicméně tam kde patří a už tam měl být dávno...70% ()

vydumnica 

všetky recenzie používateľa

She Said je veľmi pútavo natočená dráma, nenudila som sa ani chvíľku. Myslím si, že takáto silná téma si zaslúžila takýto film, podľa mňa to najlepšie o #MeToo. Až sa divím, že to celé neprasklo skôr. Veľmi ma potešil casting, nomináciu na Golden Globe by som okrem Carey Mulligan dala aj Zoe Kazan, myslím si, že obidve boli výborné (Zoe možno ešte viac). Milým prekvapením je pre mňa Jennifer Ehle, ktorú som spoznala až ku koncu filmu "jaaaaj veď to je skvelá Elizabeth Bennet z Pride and Prejudice" a tiež mi chvíľku trvalo, kým som zaregistrovala Patriciu Clarkson. Herecké výkony sú tu ozaj obdivuhodné a film stojí za pozretie. Pre mňa bolo zaujímavé sledovať aj súkromné životy Jodi a Megan, obdivovala som ich odvahu a snahu, ale aj ich ľutovala, aké ťažké to museli mať, ale hlavne preto, že nemali veľmi čas na to vychutnať si čas s rodinou - najmä u Megan, tehotenstvo a prvé mesiace s bábätkom, akoby jej to všetko tak trochu unikalo popri tej veľkej story, aspoň že ich veľká obeta stála za to! Váham medzi 4 a 5* a som rada, že môj prvý tohtoročný film nebola nejaká blbosť. 85%. ()

Othello 

všetky recenzie používateľa

Ze stejného pytle jako The Insider, Truth nebo třeba The Post, takže davido-goliášovská bitva proti zkorumpovaným mocenským strukturám skupinkou přesvědčených investigativců. Navíc to obsahuje celkem důležité a detailní monology přeživších o povaze jejich zneužití pro ty, kteří stále ještě nejsou schopni pochopit, že znásilnění není jenom to, když na vás v noci vyskočí ze křoví chlupatý námořník s páskou přes voko. Bohužel, oproti jiným zástupcům žánru novinářských dramat, ten film nemá příliš zajímavé postavy, protože jejich jediná vlastnost mimo novinářské zarputilosti je demonstrace potřeby sdílené/otcovské mateřské, s čímž si paradoxně ten film ale nedokáže poradit, takže oba manželé protagonistek jsou úplně bez vlastností a prakticky by nemuseli mít ani obličeje. Pobavila scéna s dotěrným blbem na baru, který je regulérně tenhle týpek. Uznávám, že v takovémto světě bych nechtěl žít. ()

Galéria (21)

Zaujímavosti (10)

  • Načasovanie a okolnosti súvisiace s uvedením tohto filmu do kín v novembri 2022 sú veľmi zaujímavé a kontroverzné. V tom čase Harvey Weinstein v L.A. čelil viacerým obvineniam zo sexuálneho napadnutia (už bol v roku 2020 v New Yorku odsúdený na 23 rokov väzenia). Aj keď je pravdepodobné, že Weinstein zomrie za mrežami, nové obvinenia by mohli pridať ďalších 140 rokov trestu, čím by sa účinne zničila akákoľvek šanca na jeho podmienečné prepustenie. (Arsenal83)
  • Film bol natočený v skutočnej budove New York Times a je vôbec prvým filmom, v ktorom boli použité tieto skutočné kancelárie. (dwdb)
  • Na základe rovnomennej knihy z roku 2019 od Jodi Kantor a Megan Twohey. V apríli 2018 sa produkčné spoločnosti Annapurna a Plan B spojili, aby získali práva na príbeh ešte pred vydaním samotnej knihy. (dwdb)

Reklama

Reklama