Reklama

Reklama

5. októbra 2017 uverejnil denník New York Times článok, ktorý otriasol Hollywoodom v základoch. Text odhalil jedného z najvýznamnejších filmových producentov Harveyho Weinsteina (okrem iného majiteľa šiestich Oscarov v najprestížnejšej kategórii Najlepší film) ako sexuálneho predátora. Producent celé desaťročia zneužíval svoje mocenské postavenie a "predával" svoju filmovú kariéru za sexuálne služby. Roky mu to prechádzalo, pričom svoje obete buď umlčal peniazmi, alebo ich profesionálne zničil. Nenašiel sa nikto, kto by sa mu chcel otvorene postaviť. Do nerovného súboja sa pustili až dve reportérky New York Times, Jodi Kantor (Zoe Kazan) a Megan Twohey (Carey Mulligan), ktoré vedeli, že alfou a omegou ich reportáže bude nájsť ženu, ktorá sa nebojí prehovoriť. Pri hľadaní Weinsteinovej obete, ktorá sa prestáva báť, si postupne uvedomujú, že materiál, ktorý pripravujú, môže mať hlboký vplyv nielen na údajného násilníka a jeho obete, ale aj na celú spoločnosť a jej vnímanie pojmu "sexuálne násilie". (CinemArt SK)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (72)

vydumnica 

všetky recenzie používateľa

She Said je veľmi pútavo natočená dráma, nenudila som sa ani chvíľku. Myslím si, že takáto silná téma si zaslúžila takýto film, podľa mňa to najlepšie o #MeToo. Až sa divím, že to celé neprasklo skôr. Veľmi ma potešil casting, nomináciu na Golden Globe by som okrem Carey Mulligan dala aj Zoe Kazan, myslím si, že obidve boli výborné (Zoe možno ešte viac). Milým prekvapením je pre mňa Jennifer Ehle, ktorú som spoznala až ku koncu filmu "jaaaaj veď to je skvelá Elizabeth Bennet z Pride and Prejudice" a tiež mi chvíľku trvalo, kým som zaregistrovala Patriciu Clarkson. Herecké výkony sú tu ozaj obdivuhodné a film stojí za pozretie. Pre mňa bolo zaujímavé sledovať aj súkromné životy Jodi a Megan, obdivovala som ich odvahu a snahu, ale aj ich ľutovala, aké ťažké to museli mať, ale hlavne preto, že nemali veľmi čas na to vychutnať si čas s rodinou - najmä u Megan, tehotenstvo a prvé mesiace s bábätkom, akoby jej to všetko tak trochu unikalo popri tej veľkej story, aspoň že ich veľká obeta stála za to! Váham medzi 4 a 5* a som rada, že môj prvý tohtoročný film nebola nejaká blbosť. 85%. ()

Hild 

všetky recenzie používateľa

Film, který by moc chtěl být další Spotlight, na to úplně ale nedosahuje. Chvílemi jsem měla pocit, že sleduju dokument, ovšem ve druhé polovině už se našlo hned několik silnějších momentů (opravdové nahrávky Weinsteina) a docela oceňuji snahu o autentičnost. Pořád si myslím, že z toho šlo vytřískat o něco více, ale ve své podstatě to vlastně docela fungovalo. ()

Reklama

Nevka 

všetky recenzie používateľa

She Said má jediné štěstí, že se v druhém aktu konečně docela chytí a daří se jí z tématu #MeeToo alespoň "něco" vytěžit. Protože první polovině zoufale chybí spád, vyšetřování je povrchní a postavy novinářek i obětí jsou až děsivě nezajímavé. Hlavní problém ale vidím v tom, že se divák vyjma inkriminovaných nahrávek nedozví prakticky nic navíc a filmařsky má tento příběh jen minimální přidanou hodnotu. Jinak řečeno - pokud si o #MeeToo přečtete 4 články, výpovědní hodnota bude velmi podobná. Jen si z rovnice můžete vyškrtnout film, na který velmi brzo zapomenete. Na konkurenci v podobě Spotlightu se tento "pokus" zdaleka nechytá. ()

maddy 

všetky recenzie používateľa

Spotlight (#MeToo Version). Porovnanie s oscarovým snímkom sa v prípade She Said žiada hlavne z dôvodu žurnalistického prostredia, inak sú to pomerne odlišné filmy. Tam kde bol Spotlight formou hravý, divácky vďačný film, She Said si vďaka réžii Marie Schrader drží po celý čas pomerný divácky odstup, netlačí nijako na pílu v oblasti citou a vlastne ani v zobrazovaní sexuálneho násilia o ktorom pojednáva. Podobne ako skvelý seriál Unorthodox sa režisérka nepokúša o filmovú rekonštrukciu udalostí, ale skôr o ich opis a to najhoršie sa odohráva "iba" na pozadí, akoby za slovami, ktorým ho opisujú jednotlivé obete. Napriek tomu sa pomaly, postupne dokáže divákovi dostať pod kožu a v závere priniesť zadosťučinenie a poklonu dvom odvážnym novinárkam za to, že sa im podarilo dostať na kolená aj takého niekoho akým bol v Hollywoode práve Weinstein. Vo výsledku tak skvelo zahrané (pre Carey Mulligan mám večnú slabosť) a na prvý pohľad možno o niečo obyčajnejšie spracovanie skutočných udalostí, ale o to viac citlivejšie a v samotnom jadre silnejšie. CELKOVO: 7/10 ()

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

A to teraz každé tri roky bude povinne vznikať jeden mňautú-feministicko-šikonózny film? Už to tu bolo, prepralo sa to, dôkazy sú stále nejasné a vždy je to tvrdenie proti tvrdeniu. Jasné, máme tu nejaké platby za mlčanie, ale ako bolo aj v snímku povedané, pri tak obrovských korporátoch to je bežné. Netvrdím, že sa to nestalo, neobhajujem toho vypaseného žida, len vravím, jeden kvalitný film tu už je a toto pre mňa neprinieslo nič nové. 2 z 5 ()

Galéria (21)

Zaujímavosti (10)

  • Brad Pitt je jedným z výkonných producentov tohto filmu. Pitt vedel o obvineniach zo sexuálneho obťažovania voči Harveymu Weinsteinovi desaťročia predtým, než si kúpil práva na knihu, podľa ktorej je tento film založený. Pitt chodil s Gwyneth Paltrow (v rokoch 1994 až 1997), ktorá obvinila Weinsteina zo sexuálneho obťažovania v deväťdesiatych rokoch minulého storočia, keď chodila s Pittom. (Arsenal83)
  • Načasovanie a okolnosti súvisiace s uvedením tohto filmu do kín v novembri 2022 sú veľmi zaujímavé a kontroverzné. V tom čase Harvey Weinstein v L.A. čelil viacerým obvineniam zo sexuálneho napadnutia (už bol v roku 2020 v New Yorku odsúdený na 23 rokov väzenia). Aj keď je pravdepodobné, že Weinstein zomrie za mrežami, nové obvinenia by mohli pridať ďalších 140 rokov trestu, čím by sa účinne zničila akákoľvek šanca na jeho podmienečné prepustenie. (Arsenal83)
  • V tom istom mesiaci, kedy bol film uvedený do kín, bola Megan Twoheyová (Carey Mulligan) označená za transfóbnu za to, že napísala článok pre The New York Times, v ktorom kritizovala používanie blokátorov puberty a zmenu pohlavia u mládeže. (Arsenal83)

Reklama

Reklama