Reklama

Reklama

5. októbra 2017 uverejnil denník New York Times článok, ktorý otriasol Hollywoodom v základoch. Text odhalil jedného z najvýznamnejších filmových producentov Harveyho Weinsteina (okrem iného majiteľa šiestich Oscarov v najprestížnejšej kategórii Najlepší film) ako sexuálneho predátora. Producent celé desaťročia zneužíval svoje mocenské postavenie a "predával" svoju filmovú kariéru za sexuálne služby. Roky mu to prechádzalo, pričom svoje obete buď umlčal peniazmi, alebo ich profesionálne zničil. Nenašiel sa nikto, kto by sa mu chcel otvorene postaviť. Do nerovného súboja sa pustili až dve reportérky New York Times, Jodi Kantor (Zoe Kazan) a Megan Twohey (Carey Mulligan), ktoré vedeli, že alfou a omegou ich reportáže bude nájsť ženu, ktorá sa nebojí prehovoriť. Pri hľadaní Weinsteinovej obete, ktorá sa prestáva báť, si postupne uvedomujú, že materiál, ktorý pripravujú, môže mať hlboký vplyv nielen na údajného násilníka a jeho obete, ale aj na celú spoločnosť a jej vnímanie pojmu "sexuálne násilie". (CinemArt SK)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (72)

jhrasko 

všetky recenzie používateľa

Jedným dychom. Maria Schrader nehodnotí, len zaznamenáva, konštatuje. Dokumentaristicky presne, bez zbytočných odbočiek, s castom, ktorý je všetko, len nie hviezdny, ale o to autentickejší a  údernejší. Výber vedľajších postáv, S.Morton, J.Ehle, P.Clarkson akoby konzultovala so mnou, dokonalé herecké prítomnosti. Komentár najznámejšieho miestneho predátora som ani nezačal čítať, strata času. Btw, ktorých 6 filmov Harvey Weinsteina získalo Oscara, vážený distribútor? ()

moviefilm 

všetky recenzie používateľa

Je to nesmierne slušný film. Má veľmi solídne herecké výkony výkony a strih, tie však nedokážu zachrániť to, že filmu často chýba emócia. Je to nesmierne vážna téma, ale film je chladný a ťažko sa doň "ponára". Možno je to tým, že celá vec je príliš čerstvá a tak o nej nemožno rozprávať s filmárskou slobodou. Počkať tak desať rokov a možno by sa zopakoval podobný oscarový úspech, ako v prípade tematicky podobného Spotlight, ktorého mi She Said často pripomínal. ()

Reklama

Handle 

všetky recenzie používateľa

Filmařsky je to určitě kvalitní práce a celkově to působilo velmi autenticky. Vzhledem k námětu to totiž klidně mohl být srdceryvný film plný slz a pompézní hudby, takže za tu uvěřitelnost tvůrcům palec nahoru. Emoční dopad už byl ovšem slabší, jak kdyby film neměl větší ambici než ukázat divákům jednu důležitou kauzu. She Said je určitě zajímavé drama, jen bohužel za pár dní tak trochu vyšumí z hlavy. 3,5* ()

M.i.k.e 

všetky recenzie používateľa

Příběh dvou novinářek New York Times, které se i přes řadu překážek rozhodly odhalit kauzy zneužívání žen Harvey Weinsteinem a stály tak (aniž by to tušily) na počátku hnutí MeToo. Osobně mám moc rád tahle novinářská dramata (tím spíš když jsou postaveny na reálném základě) a She said svým starším sourozencům rozhodně nedělá ostudu. I když je dopředu jasné kudy se bude děj ubírat a jaký bude výsledek, vůbec to ničemu nevadí. Je totiž hodně zajímavé sledovat doslova mravenčí práci investigativních novinářů a novinářek, kteří , jdou kolikrát hlavou proti zdi a výsledek není úplně zaručen. Je pravdou, že She said postrádá drive třeba Spotlightu a na všechno jde přes až skoro dokumentární styl, zároveň se ale vyhýbá zbytečnému patosu a přehnaným emocím a tuhle snahu o maximální uvěřitelnost je třeba ocenit. Když pak člověk vidí jaká zvěrstva se děla kolik životů to stálo (ne nutně formou smrti) a kolik dalo práce to celé odhalit, tak mě docela mrzí, že se to pak v mnoha ohledech překlopilo na úplně špatnou stranu a šlo to z extrému do extrému. Weinstein je nicméně tam kde patří a už tam měl být dávno...70% ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Iniciatíva #MeToo otriasla celým svetom, a tak je zaujímavý pohľad na to, kde to všetko začalo. Veľká škoda, že to trvalo tak dlho a všetky tie obete sexuálneho obťažovania a zneužívania celé roky mlčali. Ale lepšie neskôr ako nikdy, aj keď sa obávam, že tieto praktiky na pracoviskách veľkých bossov ani dnes úplne neskončili (ale snáď je ich aspoň oveľa menej). Film mal kvalitné herecké obsadenie (Carey a Zoe boli skvelé), ale to spracovanie mi miestami prišlo až príliš ťažkopádne a strnulé. Nič to však nemení na celkom výsledku, ktorý určite presiahol hranice priemeru. 3* ()

Galéria (21)

Zaujímavosti (10)

  • Načasovanie a okolnosti súvisiace s uvedením tohto filmu do kín v novembri 2022 sú veľmi zaujímavé a kontroverzné. V tom čase Harvey Weinstein v L.A. čelil viacerým obvineniam zo sexuálneho napadnutia (už bol v roku 2020 v New Yorku odsúdený na 23 rokov väzenia). Aj keď je pravdepodobné, že Weinstein zomrie za mrežami, nové obvinenia by mohli pridať ďalších 140 rokov trestu, čím by sa účinne zničila akákoľvek šanca na jeho podmienečné prepustenie. (Arsenal83)
  • Uprostred škandálu #MeToo niekoľko novinárok v The New York Times verejne obvinilo korešpondenta týchto novín v Bielom dome, Glenna Thrusha, zo sexuálneho obťažovania. The Times to prešetrili a verejne potvrdili, že obvinenia sú pravdivé. Napriek tomu, že všetky ostatné veľké noviny prepustili zamestnancov, ktorí sa dopustili sexuálneho obťažovania, The Times sa rozhodli ponechať Trusha na svojej pozícii, čo nahnevalo väčšinu novinárok v novinách, pretože to považovali za zradu hodnôt #MeToo. Glenn Thrush ako postava vo filme nevystupuje. (Arsenal83)

Reklama

Reklama