Reklama

Reklama

Invázia

(seriál)
Trailer 1
USA, (2021–2023), 16 h 43 min (Minutáž: 33–58 min)

Hrajú:

Sam Neill, Shamier Anderson, Golshifteh Farahani, Billy Barratt, Šiori Kucuna, Firas Nassar, Azhy Robertson, Paddy Holland, Togo Igawa, Max Fincham (viac)
(ďalšie profesie)

Série(2) / Epizódy(20)

Obsahy(1)

Zem navštívil mimozemský druh, ktorý ohrozuje existenciu ľudstva. Udalosti prebiehajú v reálnom čase očami piatich bežných ľudí v rôznych častiach sveta, zatiaľ čo sa snažia pochopiť chaos, ktorý sa okolo nich odohráva. (Apple TV+)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (22)

Season 1 (2021) (S01) 

Preventívne za tri hviezdy, avšak je možné, že druhá sezóna spätne vyvolá lepšie dojmy aj z tej prvej. Pričom tie sú prevažne pozitívne. Avšak vzhľadom na to, že sa tvorcovia vydali cestou netradične poňatého rozprávania a priniesli skôr svoju vlastnú verziu Babel o invázii mimozemšťanov, je tu možno trochu viac žánrových klišé, než by natešený divák očakávajúci výhradne netuctové sekvencie čakal. Mnoho otázok zostáva otvorených, takže definitívu (asi to nie je to správne slovo) nám snáď dá séria číslo 2. 70% ()

Posledný deň (2021) (S01E01) 

Pilot Invázie pripomenie skôr mozaiky typu Babel, než iné mimozemské invázie, ale zase občas si spomenieme na Signs, kde tá pomalosť a komornosť vadila iba málokomu. Všetky postavy sú už ale oným fenoménom nejakým spôsobom dotknuté, takže ani výčitka, prečo práve títo a nie nejakí iní príliš neobstojí. Pilot pôsobí dospelo, čím dáva najavo, komu je a dúfam že aj bude určený. Neill sa vyníma v kruhu v kukuričnom poli tak dobre ako Gibson. ()

Nehoda (2021) (S01E02) 

Po netradičnom pilote sa tvorcovia rozhodli, že aj druhý diel bude zase iný a ďalšia časť publika to vzdá. Máme tu novú dejovú líniu, jednu sme zrejme navždy opustili, ale jadrom bude až do konca zrejme dej okolo Golshifteh (chcel som si raz napísať to meno...). Nie je teda prekvapením, že ľudia reagujú na udalosť ako na niečo prirodzené, čiže zhruba podobne, ako by sme reagovali na niečo, čo pripomenie viac meteorický roj, než inváziu z cudzieho sveta. Záverečná scéna, ktorá odhalí tvar lode(?) samozrejme poteší. ()

Orion (2021) (S01E03) 

Prvá polovica epizódy s rodinkou na úteku bola zaujímavejšia a napínavejšia než pomalšia druhá časť, kde sa postavy rozprávajú o veciach mimo hlavnú zápletku. Nehovorím, že to je nesprávny prístup, avšak väčší posun v deji by tretej epizóde neuškodil. Každopádne už aj v Japonsku vedia, že slovo Wajo môže byť kľúčom k celej záhade. ()

Kráľ je mŕtvy (2021) (S01E04) 

Všetky (štyri) dejové línie pôsobia v tejto epizóde naliehavejšie ako naposledy, sú napínavejšie a aj pnutie medzi postavami funguje lepšie. Samozrejme, pravdepodobnosť prežitia pádu autobusu do rokliny je určite menšia, než 95%, ale zase kto môže vopred určiť, či sa táto náhoda, či skôr zázrak, na konci nejakým spôsobom neobjasní. Tentokrát ma najviac bavila línia "Pán múch", s ktorou je spätý aj názov epizódy. ()

Návrat domov (2021) (S01E05) 

Nemám dojem, že by seriál "začal" práve touto epizódou, skôr jednotlivé dejové línie neponúkli toho až tak veľa ako štvrtá epizóda. Všetko teda smeruje k prejavu prezidentky, našťastie nejde o žiaden emmerichovský pátos s americkými vlajkami a na obrovskom námestí. No a keďže sa na udalosti pozeráme z pohľadu niekoľkých postáv, tak ho vidíme spoločne s nimi v televízii, alebo iba počujeme. ()

Vlámanie (2021) (S01E06) 

Tak kto chcel/potreboval skutočnú inváziu mimozemšťanov a explicitne zobrazenú konfrontáciu s ľuďmi, tak sa dočkal. Chvíľu si ale počkáme, kamera sa pekne hrá s tieňmi a odrazmi v štýle Signs. Ako celok potom pôsobí Home Invasion ako niektoré sekvencie z Vojny svetov alebo Tichého miesta. Dizajn/tvar mimozemšťanov za mňa nie je najšťastnejší, ale nie je ani vyslovene nepodarený. No a celá epizóda stojí na Golshifteh, i keď CGI príšerky pred sebou pri nakrúcaní nevidela. ()

Nádej (2021) (S01E07) 

Opäť vyrážame do terénu a exteriérov a a máme tu road movie/epizódu. Kto to doteraz nebol schopný akceptovať, nebude to akceptovať ani v siedmej časti. Najviac ale "prekvapí" línia v Japonsku, kde má hlavná hrdinka prístup ku všetkej elektronike v strážených vedeckých priestoroch a prichádza na veci, na ktoré by v reálnom svete prišli stovky vedcov už dávno pred ňou. Napínavejšie to tým pádom síce je, ale môže ísť o poslednú kvapku pre tých, ktorých seriál doteraz neoslovil. ()

Kontakt (2021) (S01E08) 

V tejto epizóde sa prvýkrát prepájajú dve dejové línie, pričom som zvedavý, či sa nejakým spôsobom ešte v tejto sérii prepoja aj s ďalšími dvoma. Tvorcovia nám ponúknu zopár panorám zničeného Londýna, čím zrejme chceli potešiť divákov, ktorí by privítali aj nejaké tie vizuálne hody. Avšak v popredí sú stále medziľudské vzťahy a ich momentálne ciele, to jest zachrániť si život a zachrániť ho aj svojim najbližším. Určite je to tenktokrát lepšie ako naposledy. ()

Samé hviezdy (2021) (S01E09) 

Vzhľadom na doterajší priebeh série príliš akčné, pričom akcia je skôr tuctová. Sekvencie na ceste a v lese síce posunú dej vpred, ale sú skrátka zameniteľné. Nemocnica nesklame nikdy a nikde, i keď aj tu máme klišé s monštrami, ktoré dokážu spôsobiť globálnu apokalypsu, ale jedinci si s nimi vždy nejako poradia. Takže síce to má spád, ktorý doteraz mnohým chýbal, ale zase sa vytratila originalita. ()

Prvý deň (2021) (S01E10) 

Finále prvej sezóny Invasion sa vydarilo. Aspoň z toho hľadiska, že jeho priebeh je dosť prekvapivý a ide proti diváckym očakávaniam. Na tom je celý seriál postavený, takže fanúšikovia by mali byť spokojní a tí, ktorým štýl seriálu nevyhovuje, budú maximálne otrávení. Určite prekvapí, že nevidíme to, čo si myslíme, že vo finále uvidíme a oná udalosť je nám iba sucho oznámená. No a ani ten cliffhanger na druhú sezónu nepatrí medzi obohrané seriálové klišé. ()

Season 2 (2023) (S02) 

Druhá séria je trochu iná, než tá prvá, pričom ťažko hodnotiť, či lepšia alebo horšia, pôjde o subjektívny názor. Nadpriemerné epizódy striedali tie priemerné. Pribudlo viac akcie, trikov a (možno neplánovaných) referencií na slávne predobrazy. Bohužiaľ väčšia rozšafnosť ukázala limity rozpočtu a niektoré scény sú trikovo horšie zvládnuté ako napríklad prvá séria The Expanse. Tá mala ale hutnejší dej a i keď sa v Invázii stále niečo deje, väčšia sústredenosť na to podstatné by tempu a rytmu prospela. 70% ()

Niečo sa zmenilo (2023) (S02E01) 

Tvorcovia si zobrali k srdcu niektoré výčitky voči prvej sérii a i keď osobne som patril skôr k tým spokojným, tak určitá revízia vlastnej vízie seriálu prospela. Dej je napínavejší, sekvencie sú lepšie nakrútené, tajomno je ešte viac tajomné. Na poriadnu prehliadku lode si ešte asi budeme musieť chvíľu počkať. Nebyť niektorých logických lapsusov, ako príliš jednoduché odzbrojenie armádneho konvoja a fakt, že postavy sú síce hladné, ale smäd nepociťujú, by som nemal problém s plným počtom. ()

Naháňanie duchov (2023) (S02E02) 

Teen dejová línia v prvej sérii mala svoje čaro, po rozpade skupiny však tvorcovia hľadajú cestičky, ako osloviť aj mladšie publikum a tak pomerne nasilu vytvárajú skupinku novú. Aspoň že majú fajn auto, ale tá malá nebude píliť nervy iba postavám, ale asi aj divákom. Pátranie po pôvode kresieb nášho vojaka z Afganistanu je predsa len zaujímavejšie. Kto sa tešil na hlbší prieskum lode, tak bude sklamaný. ()

Ohňostroj (2023) (S02E03) 

Tvorcovia chceli predviesť trochu toho spektáklu, ale zase aby ho nebolo až príliš a fanúšikov nesklamali. Určite potešilo, že sme mohli konečne vidieť lode na oblohe, avšak spôsob, akým sme sa k tomu dopracovali, dáva spomenúť na legendárny vírus v ID4 pre mimozemskú loď používajúcu v tom čase zhodou okolností Windows 95. Takáto lajdáckosť nejde dokopy s tým, akým seriálom chce Invasion byť a akým po väčšinu času našťastie aj je. Výborne zafungoval dejový oblúk, či skôr kruh, odkazujúci na postavu Sama Neilla z prvej epizódy. ()

Tunel (2023) (S02E04) 

Tunely mám rád, takže odpustím epizóde aj niektoré logické nezmysly, tentokrát ale nie sú tak neakceptovateľné ako v niektorých iných prípadoch. Ale aj tak, koľko môže trvať cesta peši z Anglicka do Francúzska a prečo vojaci nejavia záujem o zadržanie detí? Prvé sekvencie s čiastočne novou skupinkou mládeže ma nezaujali, ale v tejto epizóde, aj vďaka napätiu, mi boli dokonca sympatickí. Aby som nezabudol, epizóda obsahuje jeden zaujímavý zvrat, aký som v invazívnych sci-fi asi ešte nevidel. ()

Hlas z druhej strany (2023) (S02E05) 

Po dvoch akčnejších epizódach tu máme komornejšiu časť. Spočiatku sa toho príliš nedeje, ide skôr o mysterióznu atmosféru a tentokrát to ešte viac pripomína Signs a Abyss ako obyčajne. Dej sa síce nehýbe vpred míľovými krokmi, prežívame s postavami pomaly každý okamih, ale dočkáme sa nešťastného odhalenia v línii Aneeshy a mindfuck dialógu s mimozemskou entitou. Jedna hláška mimozemšťana popiera všetko, čo sme zatiaľ videli, som zvedavý, čo z toho tvorcovia vyťažia. ()

Citlivé miesta (2023) (S02E06) 

Tentokrát to skôr nadväzuje na atmosféru Darabontovej Hmly a nevyzerá to v tej hmle v lesoch vôbec zle. Máme tu aj viacero POV mimozemšťanov, ktoré zase, asi nechtiac, pripomenú starú klasiku It came from outer space. Teenageri príliš nezaujmú, najmä preto, že tá cesta naprieč krajinou im trvá podozrivo krátko. Tvorcovia by sa mohli aspoň obťažovať titulkom "o týždeň neskôr" a bolo by po probléme. No a "ponory" japonskej hrdinky do mimozemskej mysle sú stále zábavnejšie a mysterióznejšie. ()

Do králičej nory (2023) (S02E07) 

Určite nie horšie ako posledné epizódy, avšak stále zaokrúhľujem hore a keďže tu máme zopár patetických a ufňukaných preslovov, tak tri hviezdy budú stačiť. Samozrejme že je napínavé sledovať, čo sa môže nachádzať na "ground zero", ale zase zamrzí, že dostať sa do stráženej oblasti je tak jednoduché a ak vás aj uvidia, tak nejako pred radom vojakov utečiete. Podobne je to aj na základni číslo dva. Ale konečne potešil vydarený cliffhanger a fakt, že sa nám dve dejové línie zrejme o chvíľu prepoja. ()

Kozmický oceán (2023) (S02E08) 

Dejovo zatiaľ najhutnejšia epizóda druhej série, i keď námietky by sa našli. Dostávame však nejaké tie priebežné odpovede, zisťujeme, kde sú unesení ľudia, ale ešte nevieme, ako sa dostali späť. Vedúci výskumu v pralese je tak nesympatický, že túto epizódu môžeme považovať za satisfakciu k našej antipatii. Záver prekvapí, ale vzhľadom na danú informáciu od Micuki aj sklame, snáď to čo povedala nebude pravda. ()

Reklama

Reklama