Reklama

Reklama

Třináct životů je film podle skutečné události, kterou sledoval celý svět. Strhující výpověď o záchraně thajského chlapeckého fotbalového týmu, který po přívalovém dešti zůstal uvězněn v zaplavené jeskyni Tham Luang. (Prime Video)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (348)

Shakers 

všetky recenzie používateľa

Ron Howard natočil niekoľko dobrých kúskov (Čistá duša, Rivali) a Thirteen Lives sa môže zaradiť medzi ne. Príbeh o uviaznutých chlapcoch v jaskyni, ktorý sa stal v roku v 2018 ma síce minul, no našťastie o štyri roky prišlo filmové spracovanie, ktoré mi objasnilo túto záchrannú misiu. Herecky je to výborne obsadené, no treba podotknúť, že Mortensen, Farrell a Edgerton nie sú na obrazovke celý čas, ale striedajú si miesto s no name Thajčanmi. Každopádne sú tu ako hlavne postavy a pokiaľ sú vo vode a v jaskyni je to takmer vždy zaujímavé a napínavé. Na to, že je to dosť dlhé (skoro 2 a pol hodiny) a že je to takmer bez príbehu a iba o záchrane ma to bavilo po celý čas. 85% - 4* ()

Cappuccino 

všetky recenzie používateľa

Ak by som nevedel, ako Thirteen Lives skončí, možno by som bol pri pozeraní filmu viac v napätí. Výkony hercov boli skvelé, ale na drámu tohto typu (aspoň pre mňa) príliš minimalistické. Určite by som dal aspoň Mortensenovi a Farrellovi o čosi viac priestoru. Na druhej strane chápem, ak sa práve civilné a veľmi autentické vyobrazenie hlavných hrdinov, ktorých filmári vôbec netlačili do popredia, môže divákom pozdávať. Slušných 8/10, užil som si to, ale po vysokých hodnoteniach z mojej bubliny som čakal, že ma to odpáli viac. ()

Reklama

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Po nadšených recenziách si sadnete, rozbalíte nejaké to pochutenstvo a začínate vklzávať do potencionálneho emotívneho dobrodružstva. Podľa skutočných udalostí, režírované majstrom v obore, s klbkom skvelých hercov a sugestívnym remeselným spracovaním. A kým bola jaskyňa plná dramatických kľučiek, tesných otvorov a iných nebezpečných zákutí, film samotný tak nepôsobí. Ide sa po stále tej istej dramatickej lajne, s minimálnou gradáciou, na ktorú ste však nanešťastie naladený aj vy. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

V sobotu 23. júna 2018 o 15:07, následne vkročilo akési thajské, futbalové, chlapčenské družstvo do mimoriadne kĺzavej jaskyne Tham Luang, nachádzajúcej sa v Národnom parku Khun Nam Nang Non, zároveň spadajúceho pod provinciu Čiang Rai, keď vzápätí začalo liať ako z krhly, aka dostavil sa vskutku naprosto dosť silný, monzúnový dážď, kedy niekoľko dní tak intenzívne pršalo, že to normálne neuveriteľne sťažovalo snáď i všetky záchranné operačné práce, ktoré sa postupne vynaložili na záchranu týchto chlapcov, nielenže pochádzajúcich z Ban Čongu v Thajsku, ale súčasne taktiež aj uviaznutých až 2,5 km a v skutočnosti asi ešte aj viac - od základného vstupu do daného, zatopeného 'prirodzeného, podzemného priestoru', čo nakoniec pre potápačské tímy predstavovalo naozaj i nemalú výzvu, spočívajúcu v tom zmysle, ako a či vôbec jestvuje nejaká potenciálna šanca na »vyslobodenie stroskotancov«, nakoľko sa na povrch rovnako vynáralo i ďalšie množstvo problémov, nekompromisne sa vzťahujúcich na neutíchajúcu aktivitu zo strán podieľajúcich sa zložiek, ktoré sa niekoľko dní intenzívne usilovali najmä o to, aby vlastne celá táto medzinárodná «záchranná akcia» dospela do zdarného konca, ale ako sa to napokon celé skončilo, uvidí divák na vlastné oči, akoby sa práve v tomto okamihu nachádzal v samotnom bode epicentra, tak bolo dané spracovanie klaustrofobickým poňatím realistické, že som mával pomerne častejšie i reálny dojem, že takmer pomaly ani nedýcham! V podstate celý tento »prebiehajúci ošiaľ« postavil svet na nohy s tým dôvetkom, že americký režisér Ron Howard, nazeral na kompletnú vec; až by som dokonca podtrhol, že fascinujúcim, dokumentárnym spôsobom - nielen čo sa celkovo týkalo toho počas záchrany v jaskyni, ako autenticky pristupoval k jednotlivým bodom operácie, „nazvime to, ako súčinnosť v interiéri,” ale popritom sa tiež [po]venoval i exteriérovým scénam, ktoré boli podobne návykovo zaujímavými, čiže obidva články variže vytvárali harmonický konsenzus bez náležitého pocitu pátosu. • Ústredný prim priam dotváralo: thajské obsadenie + thajský, hlavný kameraman Sayombhu Mukdeeprom, a to ani nehovoriac o popredných, hollywoodských predstaviteľoch: V. Mortensenovi, C. Farrellovi a J. Edgertonovi, ako povedzme hlavných aktéroch-potápačoch, a ďalších v tíme, ktorí sa pravdepodobne pohybovali po autentickom prostredí, čo ešte zvyšovalo kredit titulu do najvyšších možných sfér; presne tak, titul Trinásť životov podľa skutočných udalostí; považujem za maximálny možný strop v rámci špičkovej ukážkovej filmárčiny, ktorej sa tvorcovia priblížili až na úplne možné maximum. • Jednoducho povedané: jeden z najlepších titulov, aké som mal možnosť za posledný čas vidieť! Klobúk dole a hlboká poklona pred týmto spracovaním, ktoré neustále disponovalo nadštandardnou superkvalitou, akú mám tak strašne rád, t.j. vo veľkej obľube, a veď predsa ako inak, všakže. PS: VŠETKO NAJLEPŠIE K VÁŠMU OKRÚHLEMU JUBILEU 70 ROKOV, KTORÉ BUDETE MAŤ 01.03.2024. ()

EvilPhoEniX 

všetky recenzie používateľa

Další velká pecka od Rona Howarda ( Rivalové, v Srdci Moře, Han Solo). Ron Howard si vybral velmi silný námět, který si bez debat zasloužil být natočen. Týden zpátky jsem si chtěl pustit dokument a jsem rád, že nevyšel čas, jelikož by ten zážitek nebyl už tolik intenzivní. Film se odehrává v Thajsku a popisuje jednu šíleně záchranářskou misi, kde 12 chlapců se svým učitelem uvízne v jeskyni, která se díky přívalovým deštům pomalu zaplavuje. Jsou povoláni nejlepší potápěči z celého světa, aby přišli na pomoc a těmi jsou Collin Farrel a Viggo Mortensen, oba hrají skvěle jako vždy. Film má slušný spád, rozjede se prakticky od začátku a nenechá diváka vydechnout až do konce, nastává tu jedna komplikace za druhou, čas ubíhá a fakt, že se to stalo celou šílenou situaci jen podtrhává. Výborné jsou podvodní záběry v jeskyni s potapěči, kde se pro napětí nešlo daleko a klaustrofobická atmosféra v úzkých jeskynních prostorech funguje bezvadně, Intenzivní Survival dle skutečných událostí, který má všechny předpoklady, aby byl kvalitním filmem. Howard vsadil na jistotu a oplatilo se. V hodně momentech mi film evokoval seriál Chernobyl :) Příběh 5/5, Humor 0/5, Násilí 2/5, Zábavnost 4/5 Hudba 3/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 5/5, Napětí 5/5, Emoce 4/5, Herci 4/5. 8/10. ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (9)

  • Původně měl film zamířit do kin. Jenže studio MGM se rozhodlo odlotiž premiéru a zapracovat na marketingu, a to v reakci na fantastické testovací projekce. Amazon však mezitím MGM koupil a film byl nakonec uveden jen v hrstce zámořských kin. (Duoscop)
  • Při přípravě na svou roli Johna Volanthena absolvoval Colin Farrell potápěčský kurz, ze kterého získal kvalifikaci. (mikki089)

Súvisiace novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (viac)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (viac)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (viac)

Warneři uzavřeli dohodu s MGM

Warneři uzavřeli dohodu s MGM

15.08.2022

Studia MGM a Warner Bros. Pictures uzavřela novou několikaletou smlouvu, podle níž v budoucnu přeberou Warneři zodpovědnost nad mezinárodní (tedy mimo USA) filmovou distribucí MGM. To mělo doposud… (viac)

Reklama

Reklama