Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Sci-Fi
  • Animovaný
  • Akčný
  • Dráma
  • Komédia

Recenzie (25)

plagát

Star Trek: Picard - Võx (2023) (epizóda) 

Prednostne, musím povedať, že som bol pomerne skeptický už len voči tomu, čo Jack nájde za červenými dverami, čakal som nejaké hrátky s genetickými experimentami ala Khan, ale toto ma absolútne prekvapilo. Odtiaľ je to potom strhujúca jazda, počas ktorej som aj zabúdal dýchať a premýšľal nad tým, ako do boha toto chcú ukončiť v ostávajúcej časti, keď toto by potrebovalo ďalšiu sezónu, - seriózne, čakal som, že po "shit hits the fan" momente, sa Picard prebudí a povie si: "Tak to teda ale bola riadne skurvená nočná mora", niečo ako taký extenzívnejší sen zo začiatku Prvého Kontaktu. Áno, a ten koniec. Je to síce všelijako pokútne scenáristicky ohýbané, ale asi som nezažil pri sledovaní seriálu, že by ma čosi tak silne emocionálne preplieskalo. Star Treku fandím od roku 1996, a videl som všetky ST seriály a filmy, takže viem, s čím porovnávam, ale toto je čosi ako Matrix Star Treku, bod prevratu, ktorý nastolí nové ponímanie tohto fenoménu.

plagát

Star Trek: Picard - Surrender (2023) (epizóda) 

Skoro mi ukápla slzička, keď si všetci posadali okolo stola. A tá virtuálna scénka Data/Lore. Ach jo. Goodbye, brother.

plagát

Star Trek: Picard - Dominion (2023) (epizóda) 

Tak toto je možno zatiaľ moja najobľúbenejšia epizóda, aj keď konkurencia je veľká. No, a konečne sa dostali k činom aj Vadicovej henchmeni, celkovo zaujímavý ET druh, snáď sa o nich dozvieme viac. Réžia, dialógy, herci, hudba, akcia, všetko vybrúsené k dokonalosti. Brent Spiner si s chuťou dáva viacero postáv v jednom tele. Magnificque. Našťastie tvorcovia poľavili vo fanservise, ktorý im trochu už minule prerástol cez hlavu a všetko to nasilu ohýbanie príbehu (ale extrémne zábavného príbehu, čo si budeme nahovárať), aby sa TNG postavy stretli a boli pohromade už snáď máme za sebou. Jo, a keď sa Lore objavil v okienku so svojím zlovoľným pohľadom, tak som išiel do kolien, poprosím viac scénok s tým parchantom. :D Čo mi príde veľmi osviežujúce, že Federáli (teda aspoň tá jedna experimentátorka) sú tu vykreslení, ako amorálni hajzlíci. Veľmi dobre, dúfam, že Roddenberry v hrobe prešiel do warpu. Mnohým asi bude vadiť, že Picard a Beverly chceli chladnokrvne odpraviť Vadicovú, ja naopak tlieskam, v podobne vyhrotenom konflikte je to jediná možnosť, ako predísť katastrofe, Batman by sa z tohto prístupu mohol veľa priučiť.

plagát

Star Trek: Lower Decks - Ohromný špion (2021) (epizóda) 

Skin of Evil je moja obľúbená TNG epizóda, som vďačný za každé nové kánonické info o tom, ako sa tomu čiernemu blobu na Vagre II darí.

plagát

The Orville - Nové obzory (2022) (séria) 

Za mňa teda najslabšia sezóna. Z desiatich dielov sa mi naozaj páčil len jeden (Lehke kapky deste), ostatné buď celkom fajn (feel good záverečná epizóda, alebo Dvakrat za život), naprosté priemernosti (Elektrická ovce, alebo Pulnocni modr), alebo príšernosti typu Stínové ríše. Súčasne som pozeral aj druhú sezónu Discovery, prvú sezónu Picarda a Lower Decks a musím povedať, že aj keď ani tieto seriály nie sú bez chyby, po režijnej, scenáristickej, hereckej a hudobnej stránke sú stále o pár kvalitatívnych stupienkov vyššie než Orville (ktorákoľvek sezóna, nielen tretia). Stačí si porovnať finálnu epizódu druhej sezóny Discovery Such a Sweet Sorrow a z Orvillu trebárs podobne akčne ladenú časť Domino: v Discu sa odohrá originálna, nápadmi sršiaca vesmírna bitva, v Orville len ďalšia variácia na zameniteľné vesmírne boje bez akéhokoľvek napätia, akých tam bolo za krátku dobu trvania seriálu zo poltucta a všetky vyzerajú rovnako. Scenáre tretej sezóny sú občas vcelku bystré a inovatívne, častokrát ale skĺznu do ťažkopádnosti (žeby kvôli dlhšej stopáži?), alebo režijnej/scenáristickej bezradnosti (prvé tri epizódy, ale aj trebárs koniec Dvakrát za život, alebo celé Domino). Takže nie, nie je to lepšie ako nový alebo starý Trek, a keď mi to bude niekto tvrdiť, tak sa mu schuti zasmejem do tváričky. 5/10

plagát

The Orville - Budúcnosť neznáma (2022) (epizóda) 

Síce som tajne dúfal, že to na svadbe Kayloni všetko vystrieľajú (no dobre, tak aspoň Klydena), ale aj tak sa jedná o príjemnú záverečnú epizódu. Síce nič, čo by som si asi pozrel druhýkrát, ale vcelku podarené a dojímavé. 7/10

plagát

The Orville - Domino (2022) (epizóda) 

Zbytočne premrštená stopáž? Check. Megalomanské copy paste vesmírne bitvy? Check. Otravná scéna s Klydenom? Check. Inštrumentálne rámusenie bez akéhokoľvek zaujímavého hudobného motívu? Že váhaš. Vykrádačka všetkého možného od Star Wars po ST 09? Why not. Sterilná réžia bez akéhokoľvek umeleckého vkladu? Sure. Dvaja traja orvillskí oficíri vystrieľajú neobmedzené množstvo nepriateľských vojakov? Been there done that. Trápne hláškovanie počas osobných súbojov. Certainly. Smrť vedľajšej postavy, ktorá u diváka vyvolá nulovú citovú odozvu? You can bet on it. Úprimne vzaté, fakt sa čudujem, že Brannon Braga a André Bormanis, zlatí hoši zo Star Treku, dokážu splodiť takéto sračky.