Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Animovaný
  • Komédia
  • Akčný
  • Dráma
  • Dokumentárny

Recenzie (263)

plagát

Vesničko má středisková (1985) 

Z môjho pohľadu je "Vesničko má středisková" výrazne nadhodnotený film. Nie je to totálna blbosť, ale ani perla kinematografie. Hodnotením by si zaslúžil niečo okolo 70 %, keďže ako celok má dosť chabú dejovú linku a málo výrazné nápady.  Aj keď je označený ako komédia, obsahuje len pár vtipných nápadov. Ponúka nám bežný život niekoľkých dedinčanov, pričom hlavné postavy deja sú dvaja závozníci - kolegovia a taktiež aj doktor. Závozník Otík je mierne zaostalý a jeho nepredvídateľné správanie a dosť pomalé reakcie občas komplikujú jeho "parťákovi" život. Viac už prezrádzať nebudem a každý nech si po pozretí filmu urobí na dej a kvalitu snímku vlastný názor.

plagát

Oppenheimer (2023) 

Z môjho pohľadu je to veľmi precenený film. Áno, má dobrú kameru, čiastočne aj dej (skôr ku koncu, kde si niektorí uvedomujú ničivé následky A.B.), ale je príliš jednostranne zameraný, pričom samozrejme obsahuje aj dosť výrazné prvky americkej propagandy. Nemyslím si, že by vynález atómovej bomby patril medzi niečo najvýznamnejšie v histórii ľudstva. Existuje množstvo významnejších a prospešnejších vynálezov (napr. výroba/uchovávanie/prenos el. energie, parné stroje, motory, automobily, chladničky, práčky, medicína, atď.). Je to len ďalšia zbraň v rukách šialených generálov a politikov, ktorá bola (a v budúcnosti aj môže byť) zneužitá. Je inak paradoxom, že v USA sa radi nazývajú strážcami mieru, pritom boli jedinou krajinou, ktorá 2x využila ničivú silu atómovej bomby na civilnom obyvateľstve a dvoch mestách. A je veľa historikov, ktorí potvrdzujú, že to spustenie A.B. bolo zbytočné a už len teatrálne dokázanie sily, keďže Japonsko bolo už pred kapituláciou a výrazne oslabené.

plagát

Čarodejnice z Eastwicku (1987) 

Film obsahuje kombináciu podarených častí a naopak aj množstvo priemerných alebo dokonca aj slabých. Pozrel som si recenzie a som jeden z mála, ktorý si myslí, že Nicholson sa na úlohu milovníka a zvodcu nehodí (po hereckej stránke - výkonom bol poväčšinou dobrý). No možno je to v tom, že ako mužovi sa mi páčia ženy a neviem správne vyhodnotiť ideálneho milovníka a zvodcu. Na mňa skôr pôsobil odpudivo, slizko a nechutne. V skutočnosti by asi ťažko naraz zlomil tri krásne ženy v najlepších rokoch, ktoré by dokonca akceptovali súbežný vzťah s ďalšími (teda ak nerátam nejaké lacné zlatokopky, ako na SVK s nehutným B. Kolárom). Herečky Cher, Susan Sarandon a Michelle Pfeiffer mi v podobe príťažlivých opustených / slobodných mamičiek sedeli a vedeli sa pekne zmeniť z nevýrazných žien na "dračice". Škoda však, že príbeh nebol viac prepracovaný. Inak by moje hodnotenie bolo určite vyššie. Nie je to zlý film, ale určite nepatrí  medzi legendárne snímky.

plagát

Black Adam (2022) 

Už ma tie super-hrdinské filmy skoro vôbec nebavia. Kopec trikov, bojov, veľkých nadprirodzených výkonov, ale v skutočnosti málo silných nápadov. Film má aj pár dobrých nápadov, ale ako celok ma moc nepresvedčil.

plagát

Bony a klid 2 (2014) odpad!

Už jednotka z roku 1987 bola z môjho pohľadu skôr priemerná (miestami až podpriemerná) a určite si nezaslúži označenie kultový film. Avšak mala aspoň zopár schopných nápadov (aj keď hodnotenie okolo 70 % na CSFD je z môjho pohľadu výrazne prehnané). No dvojka ne neskutočná zlátanina bez silného príbehu, ktorá každú chvíľu odkazuje na prvotinu a snaží sa čo to vyťažiť zo "slávy" predošlej časti. Bývalí veskáci zostarli, každí má z nich svoj život, svoj osud a opäť ich "spojí náhodička" a chuť nabaliť sa. A tam je ten najväčší problém. Chalani + bývalá štetka sa (podľa deja vo filme) roky nevideli a opäť idú rozbiehať riskantné kšefty s neznámym típkom Martinom (Jakub Prachař), pričom každý z nich je spoločensky / postavením niekde inde a určite by s neznámym debilkom do takého niečoho nešli. Áno, v živote boli zneužití ľudia ako biele kone, avšak nie takto jednoduchým spôsobom. A postava Martina je ešte v niečom zaujímavá: je to akože "poctivý chlapec", ktorý sa však po ľahkom prehováraní nechá nalákať ako komplic (strážca) pri vykrádačkách. Teda tá poctivosť mu dlho nevydržala... :D A postava Romana Skamene pôsobí počas celého filmu ako idiot a miestami mu nie je ani rozumieť. A s podobnou kritikou by som mohol pokračovať ešte veľmi, veľmi dlho, no nemám na to chuť. Stručne: obrovská blbosť bez kvalitných nápadov.

plagát

Iveta (2021) (seriál) odpad!

Odpad -nič iné. Je až neuveriteľné, ako jeden režisér (Jan Hřebejk) dokáže počas svojej kariéry natočiť napr. vinikajúci film ak bol "Pelíšky" a následne takúto odpudivú zlátaninu plnú trápneho kvázi humoru, ešte horších dialógov a celkovo sprostého námetu. A herecké výkony? Idú ruka v ruke s "kvalitou" seriálu. Nerozumiem tomu, že sa nájdu peniaze na takéto splašky a na druhej strane kopec projektov s milión krát lepšími nápadmi a námetmi sa nikdy nenatočia z dôvodu nedostatku financií.

plagát

Bony a klid (1987) 

Film má pár zaujímavých momentov, ale ako celok je dosť slabý. Už len hudobná vložka, kde počas filmu znejú dookola tri pesničky, z toho dve až extrémne často je slabá nápaditosť tvorcov. Hlavný hrdina je okradnutý (podvedený) vekslákmi a snaží sa získať späť svoje financie. No z poctivca sa veľmi ľahko stáva ďalší podvodník a vekslák. Scenáristi sa mierne inšpirovali západom a snažili sa vytvoriť na Československé pomery "drsný a akčný film". Ale moc im to nevyšlo.

plagát

Julius Caesar (2002) (TV film) 

Z môjho pohľadu je spracovanie "Julius-a Caesar-a" z roku 2002 jedno z dvoch najpodarenejších, aké boli zatiaľ natočené. Film má na pár priemerných výnimiek podarené / zaujímavé zábery, dialógy a aj herci sú prevažne presvedčivý vo svojich úlohách. Zároveň tvorcovia nešetrili na kulisách, bojových scénach a za 180 minút filmu ponúkli schopné množstvo informácií k danej výraznej udalosti dejín ľudstva.

plagát

Julius Caesar (1950) 

Osobne som čakal od filmu "Julius Caesar" z roku 1950 trošku viac. Niektoré dialógy a scény sú schopné (no je ich málo), ale väčšinou sa jedná o priemerný nízko-rozpočtový film, čo je vidieť vo veľkom množstve scénok a výraznej absencii lepších dialógov a zaujímavých momentov. Napr. záverečný boj je priam chudobný na hercov - vojakov a dobré bojové scény. Stretnutie dvoch obrovských vojenských plukov vyzerá ako dedinská bitka s dvadsiatimi chlapíkmi (možno aj tam je to akčnejšie). Postava Caesara taktiež dostala málo priestoru a celkovo bola zle zahraná.

plagát

Vynález skazy (1958) 

Na dobu vydania, ale aj v súčasnosti je to veľmi pekne zvládnutý film s osobitým štýlom a rukopisom pána Zemana. Celý film sa nesie v jedinečnom spracovaní, kombinujúc hrané scénky s živými hercami, s kresleným okolím/kulisami, ktoré sú zobrazené v čierno-bielom vizuálnom kabáte. Film podarene predkladá vízie nemenej slávneho spisovateľa Jules Verne-ho. Avšak najradšej mám od Zemana jeho najlepší film "Cesta do praveku".