Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Horor
  • Akčný
  • Animovaný

Recenzie (84)

plagát

Midsommar (2019) 

Rozporuplné dojmy, ktoré vo mne zanechal Midsommar, boli možno napokon aj autorovým zámerom: "Neviem čo sa deje a som tak narovnako znechutený, šokovaný aj zvláštne zaujatý." Som rád, že som to nepozeral vo vlne najväčšieho hypu a teda aj moje očakávania boli patrične realistickejšie. Folklórofóbia, ktorou mimochodom aj sám do istej miery trpím, zalieza pomocou úžasného soundtracku až pod kožu. Je to výrazne menej hororový počin ako Hereditary, no zároveň vizuálne pútavejší. Tešme sa na ďalšie (a ďalšie) voľby, keď toto zasa povylieza zo zemľaniek a nahádže hlasy do urien :-)

plagát

Star Wars: Vzostup Skywalkera (2019) 

Hejty sem, hejty tam, ale v podstate to vôbec nie je také zlé. Zjednodušené rozprávanie deja sleduje iba súčasné trendy a čoraz lenivejšie mozgy publika. Už som si celkom zvykol na zvláštneho mladého Snapa aj na United Colors of Benetton a v podstate ma veľmi tešia aj stále nové príšerky na každej navštívenej planéte. Duchovný odkaz a rovnováha medzi dobrom a zlom sú milé a rovnako tak návraty (či už CGI alebo reálne) starých hercov. Senátor PAL/NTSC/Patin by si mal zohnať nejaký krémik s koenzýmom Q10 a zvlhčovať, zvlhčovať, zvlhčovať! Takisto vyprážaná helma starého Vadera už nie je, čo bývala a tak snáď tvorcovia dodržia sľub a túto multilógiu nebudú donekonečna exhumovať. Filmík neurazil a pekne nám to uzavrel. Nech je sila s nami!

plagát

Vojna dronov (2016) odpad!

"Na to máme Kosťošovych chlapcov!" :)

plagát

Doktor Spánok (2019) 

Tak nám pán Flanagan doručil film, ktorý je oveľa viac než len dobrým druhým výluhom starého Kubrickovho Shiningu. A to uznávam, že sústo to muselo byť veľké! Napríklad preto, že pôvodné spracovanie (a najmä jeho koniec) King vehementne ohejtoval... A navyše akú tvorivú slobodu môžete mať pri nakrúcaní pokračovania filmu, ktorého kultové zábery si pamätá snáď každý? Teda minimálne do tej doby, kým mu v hospici na dečku nesadne mačka prilákaná vôňou Alzheimera a čerstvého moču? No stručne a jasne, výsledok príjemne prekvapil. V kine som sa vôbec nenudil a prispeli k tomu tieto fakty: 1.) Veľmi rozumne využité zábery a hudba z originálu. (Divák má príjemný pocit, že mu slúži pamäť a ešte mu ostáva pár týždňov, kým ho tá s*****á mačka podhodí zubatej) 2.) Easter eggy! 3.) Vo filme je toho veľa pre gerontofilov ako aj milovníkov rustikálnych vaní a kúpeľňových závesov (Zdravím Vlada Voštinára a tím relácie Nové bývanie design!) 4.) Ewan McGregor už nemá bradavicu? Kam sa podela? Klame nás Hollywood? Kde je pravda? Je to klon? Ewan ak si tam a potrebuješ pomoc, napíš mi!

plagát

Joker (2019) 

Každé nové stvárnenie Jokera zákonite prinesie vlnu kontroverzie. No pokiaľ ho raz nebude hrať Peter Marcin (Director's cut by bol bez fúzov, OK, je to príliš strašidelné, končím), zakaždým budem ochotný oslobodiť myseľ a bez predsudkov to pozrieť. Pohľad na Jokera ako na tichého chlapca odvedľa, ktorý žije s mamou a "nikdy nikomu nič neurobil, nechápeme ako sa to mohlo stať..." je celkom logický. Joaquin je už dlhšie pre mňa top herec a za klauna, ktorý vysadil tabletky by mal dostať Oscara. Je to komornejšie a intímnejšie stvárnenie ako v Nolanovej trilógii. Tu vám Jokerove problémy s jeho vlastnou hlavou nepríjemne zaliezajú pod kožu. Film našťastie nadmieru nemoralizuje a nevysvetľuje všetko polopate. Nový Joker je z veľkej časti one man show, ale stojí za to. Keď vyjde na Blu Ray, pozriem si rád môjho obľúbeného hosťa talkshows ešte pár krát.

plagát

Detská hra (2019) 

Po obskúrnostiach typu Seed of Chucky (áno ten bábkový hybrid ma doposiaľ oberá o spánok) došlo k rebootu série a dnes sme mali možnosť vidieť jej predpremiéru. Ducha sériového vraha síce nahradil duch doby, ale čo už narobíte, keď mileniáli miesto Dahmerovho životopisu radšej sledujú displej telefónu. Prerod to bol kupodivu nenásilný a logický a ani Mark Hamill ako hlas Chuckyho určite nesklamal. Vyzerá to, že sa teraz budeme dlho viesť na vlne čudne pozliepaných Stranger Things partičiek (veď ono koniec koncov producenti tohto filmu produkovali aj nové IT, kde to tiež bylo do očí) ale títo prepubescenti mali aspoň bejzbalky miesto bicyklov Sobi 20. Za mňa 8 ryšavých zmrdíkov z 10 :)

plagát

The Cure: Anniversary 1978-2018 (2019) (koncert) 

Vizualne a zvukovo velmi vydarena snimka. Bez zbytocnych prikras a s minimom efektov si clovek uzil koncert, kde Cure zahrali v zivotnej forme. V kine na HD premietacke s Dolby Digital zvukom to bolo subjektivne lepsie ako osobne dakde v strede davu. Hanba pada na moju hlavu, ze az po tomto filme som si uvedomil, ze ich gitarista je naozaj svetova trieda. Kupujem ihned CD Greatest Hits do auta :)

plagát

Cyntoryn zvieratiek (2019) 

Dokument o kyslosti pôdy som mal možnosť zhliadnuť na slovenskej predpremiére. Ako fanúšik hororového žánru sledujem rôzne profily (od p. Kinga po posledného dodávateľa umelých mozgov) na sociálnych sieťach a na film som prišiel v patričnon očakávaní. Hoci zjavne nie tak ako vedľasediaci mladíci, čo dokonca v rámci prípravy "videli ten film zo 70-tych rokov"... Ale k filmu. Známe zasadenie deja (trh s posadnutými nehnuteľnosťami a pozemkami v USA stále prekvitá), svieži herci, rodinná idylka postupne prepadajúca sa do boja o život a zdravý rozum. Miestami to pôsobilo ako shot by shot remake (ranná scéna s tatkovými špinavými labkami pre mňa totožná s originálom a rovnako aj spomienky na izbu Rachel), miestami tam bola úspešná snaha o oslobodenie sa od predlohy a originalitu (iné dieťa v centre diania, iný priebeh tuningu achyloviek, iné vysporiadanie sa so záverom...) a miestami len snaha upútať mladšiu (de)generáciu (lacné deti v maskách na úvod). Highlight je určite návrat dcérky z "druhej strany" s kúpkaním a česaním. Jej lazy eye a priesvitná koža z nej robia super zrúdičku. Horšie sú záverečné boje a zle stupňované napätie. Okrem úvodných a záverečných titulkov som si nevšimol ani tón hudby. Za mňa je originál lepší, ale nový pokus nesklamal.

plagát

Rozhovory s vrahem: Výpověď Teda Bundyho (2019) (seriál) 

Všetky štyri časti tohto dokumentu pozreté naraz a bola to teda emočná jazda... Je strašidelné ako môžete v jeho egocentrických sebaistých etudách spoznať ambiciózneho kolegu či kolegyňu (alebo v horšom prípade odrazy samých seba). Presvedčený o vlastnej intelektuálnej nadradenosti si myslel, že všetkých preští a takmer sa mu to podarilo. Natočené a poskladané umne - aj s dôrazom na americkú fascináciu násilím a TV. Bez zbytočného pozlátka a happy endov. Pre mňa najviac creepy moment - 4. časť a Tedovo šepkanie o tele jednej z obetí. Dnes dvere radšej zamknuté a okná skontrolované!

plagát

Sabrinina děsivá dobrodružství (2018) (seriál) 

Prvá séria novej Sabriny je plná protikladov. Na jednej strane je veľmi temná (miestami až otvorene satanistická) a na druhej strane okato poučuje a moderne prevychováva ("inakosť", tolerancia, celospoločenské evergreeny...). Najprv prednesie zaujímavý scenár a potom ho zabudne rozviť či dokončiť. Niektoré pasáže ma extrémne bavili a pri iných som sa trošku nudil.