Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Dokumentárny
  • Krimi
  • Akčný

Obsahy (12)

Staroružová dráma

Staroružová dráma (1989) (TV film)

Dvojdielna inscenácia sleduje osudy troch generácií žien z rodu Jablonczayových na prelome 19. a 20. storočia.
Prvý diel začína v roku 1882 a venuje sa dvom starším generáciám. Najstaršia Mária (Emília Vášáryová) žije vo vyhasnutom vzťahu s manželom Kálmánom (Milan Kňažko). Je matkou syna a troch dcér, z ktorých sa každá inak snaží vyrovnať s jej despotickou povahou. V druhom diele prichádza na scénu aj najmladšia, tretia generácia postáv. Lenka (Zuzana Vačková) sa najskôr vzdeláva v kláštore s vľúdnym prístupom matky predstavenej (Magda Vášáryová) a pomaly spoznáva skutočný svet mimo kláštora a prísneho rodinného prostredia.
Predlohou inscenácie je román maďarskej prozaičky Magdy Szabóovej s pôvodným názvom "Staromódny príbeh", kde autorka opisuje rodinný život vlastných predkov.

Večná doba chvíle

Večná doba chvíle (1987) (TV film)

Televízna inscenácia natočená podľa predlohy lekára a spisovateľa Andreja Reinera o mladom fotografovi, ktorému fotografovanie pomáha prekonávať citové ťažkosti. Tufi (Vladimír Kittler) prichádza do nemocnice za cieľom svojho objektívu – peknou sestričkou Evou (Ivona Krajčovičová), no neplánovane nachádza aj niečo celkom odlišné.

Hrnčiarsky bál

Hrnčiarsky bál (1982) (TV film)

Príbeh sa odohráva v revolučnom roku 1848 v prostredí slovenských hrnčiarov na Záhorí. Mladý hrnčiar Floriš (Ivan Krajíček) prichádza do obce Zelenice, aby pracoval u hrnčiarskeho majstra Rafaela (Jaroslav Rozsíval). Zapletie sa však s majstrovou dcérou Ilonkou (Zuzana Maďarová), čo pre jeho chudobný pôvod prekáža hlavne majstrovej žene Serafíne (Gizela Veclová). Naviac sa Rafaelova slúžka Anička (Jana Nagyová) zaľúbi do prívrženca štúrovského hnutia Petra (Emil Horváth), ktorý je synom konkurenčného hrnčiarskeho majstra Gašpara Chytila (Vlado Müller). Opereta Hrnčiarsky bál mala premiéru na scéne košického Štátneho divadla v roku 1956 a neskôr ju hrali takmer vo všetkých slovenských divadlách a aj v zahraničí. Dnes patrí toto dielo do zlatého fondu slovenskej operetnej tvorby.

Narodeniny v hoteli

Narodeniny v hoteli (1990) (TV film)

Biznismen Bob (Stanislav Dančiak) sa má v hoteli stretnúť s dievčaťom na telefón, ktoré sa volá Mimi, ale namiesto nej sa vďaka neuzamknutým dverám stretne s nesmelou Kate (Zuzana Kronerová), ktorú považuje za atraktívnejšiu. Tá vo vedľajšej miestnosti pôvodne očakávala stretnutie s počítačom určeným partnerom Dickom (Pavol Mikulík), ale za spolupráce hotelového čašníka Tonyho (Karol Čálik) sa veci skomplikujú. Film je televíznou inscenáciou podľa divadelnej hry Robina Hawdona.

A. Bloshie - brána do pekla

A. Bloshie - brána do pekla (2017) (TV film)

Investigatívny dokument nemeckých reportérov o nelegálnom vývoze vyradených elektrospotrebičov a automobilových vrakov z Nemecka do Ghany. Podrobne sa zaoberá aj spôsobom nakladania s týmto odpadom v Afrike a analyzuje následky na životné prostredie.

Kde šumí les

Kde šumí les (1979) (TV film)

Komorný príbeh partnerskej dvojice lesníka Pavla (Milan Kňažko) a Kataríny (Soňa Valentová), ktorých vzťah prechádza ťažkou skúškou. Všetko by malo vyjasniť vyznanie zo spomienok na mladosť počas vojnových rokov v hájovni.

Žltý dostavník

Žltý dostavník (1965) (TV film)

Počas cesty dostavníkom rozpráva sudca (František Dibarbora) svojim spolucestujúcim dva príbehy zo svojej súdnej praxe, aby rozptýlením uľavil od bolesti ucha jednému z cestujúcich (Jozef Dóczy). V prvom príbehu ide o nevhodnú zábavku dvoch opilcov a v druhom o určenie otcovstva pri tehotnej voľnomyšlienkárskej vdove.

Trogár

Trogár (2011) (študentský film)

Štyri epizódy z práce a súkromia taxikára v Nitre.

Veda o rodovej identite

Veda o rodovej identite (2009) (TV film)

Nahliadnutie do problematiky intersexuality a transrodovosti z pohľadu vedcov, čiastočne aj genetiky a hlavne lekárov. Z druhej strany prezentujú svoje názory rodičia detí s nejasným alebo opačným pohlavím a tiež samotné deti. Film nás zavedie aj do Indie a miestnej komunity dospelých ľudí s takýmito problémami.

Žiarovková konšpirácia

Žiarovková konšpirácia (2010)

Kartelom na zníženie životnosti žiaroviek sa všetko iba začína. Teória plánovaného zastarávania slávi úspech aj vo všetkých ďalších odvetviach priemyslu, vďaka čomu sa darí firmám udržiavať trvalý rast. V čase Veľkej hospodárskej krízy prichádzajú ekonómovia dokonca so snahou dostať to aj do zákona a výrobok po uplynutí záruky automaticky prehlásiť za neexistujúci. Našťastie vtedy zvíťazil zdravý rozum a nič také sa neprijalo, ale položili sa základy pre neskorší trend, podľa ktorého veriť v nekonečný rast na konečnej planéte môže len blázon alebo ekonóm. Neskôr sa plánované zastarávanie presúva z pozície vynúteného na dobrovoľné a žiadané spotrebiteľmi. Tým štartuje módny a automobilový priemysel, čiastočne aj architektúra a neskôr elektronika a počítače. Všetko za cenu drancovania zdrojov a tvorby enormného množstva odpadu, ktorý sa často vyváža do rozvojových krajín. Záchranou od desivej budúcnosti môžu byť len továrne produkujúce kompletne a jednoducho recyklovateľné produkty, pri ktorých by v takom prípade nevadila ani krátka životnosť, na ktorú sme zvyknutí.

Naše vedomosti sú len kvapkou v mori

Naše vedomosti sú len kvapkou v mori (2009) (TV film)

"Naše vedomosti sú len kvapkou v mori a to, čo nevieme, tvorí celý oceán." (Isaac Newton)
Dokument poskytuje pohľad na vodu, ako ju nepoznáme z bežného života. Vedci z univerzity v Grazi predstavia netradičný experiment s kvapkami vody, ktoré vytvoria jednotliví študenti. Každá kvapka rovnakej vody po vysušení vytvorí obrazec charakteristický pre daného človeka a je možné ho vytvoriť opakovane. Tento napohľad banálny experiment sa tiahne celým dokumentom a je základom pre dokázanie „pamäti vody“. Tvar kvapky vody bude ovplyvnený nielen kontaktom s človekom, ale aj akýmkoľvek živým organizmom (napríklad šalátom či kvetom) a zmení sa ožiarením predmetu elektromagnetickými vlnami v laboratóriu alebo aj mobilným telefónom. Predstavené sú aj ďalšie experimenty s vodou, ktoré nie sú vedecky vysvetlené a na ktoré neexistuje ani žiadna teória, ako vytvorenie vodného mosta pomocou vysokého napätia alebo horenie slanej vody pri aplikácii vysokej frekvencie. Názory prezentuje aj laický znalec vody Grander, ktorého pokusy nemajú s vedou nič spoločné, ale výsledky jeho „revitalizácie vody“ sú natoľko presvedčivé, že sa aj bez vedeckého vysvetlenia uplatnili v priemyselnej výrobe a potravinárstve. Vďaka jeho zisteniam pekári dosiahnu lepšiu kvalitu chleba a pečiva pomocou úpravy vody bez jej priameho kontaktu.

Čierne Slnko nad Európou

Čierne Slnko nad Európou (1999) (TV film)

Malá slovensko-česká expedícia sa vyberie na Balaton v Maďarsku pozorovať jediné úplné zatmenie slnka v Európe v 20. storočí. Na čele s populárnym Jiřím Grygarom sa oddajú nielen vedeckému skúmaniu a fotografovaniu. Zobrazené sú aj obrady uctievania Slnka ako darcu života spojené s ochutnávkou miestnych vín a priestor dostali aj názory a zážitky bežných ľudí.

Reklama