Reklama

Reklama

A. Bloshie - brána do pekla

(TV film)
  • Nemecko Gefährliche Orte: Die giftigste Mülldeponie der Welt (viac)
Nemecko, 2017, 52 min

Réžia:

Matthias Hambsch

Pre niektorých ľudí je A.Bloshie tým najhorším miestom na Zemi. Ulice sú to plné elektronického odpadu, chemické látky kontaminujú pôdu, vo vzduchu visí čierny dym. Vyše 6000 ľudí žije v tomto najjedovatejšom mieste Afriky, ľudia, ktorých osud je spojený s našim - európskym odpadom. Sofistikované mafie pašujú z USA a Európy toxický elektronický odpad na čierny kontinent - prevážajú ho v kontajneroch a na obchode s týmto odpadom zarábajú  milióny. Rozbité televízory, počítače, chladničky prichádzajú do prístavov Ghany každodenne. Rozoberú ich a spaľujú v Agbogbloshie. Meď, ktorú získajú z káblov, má pre tamojšie deti hodnotu pár centov. Ale aj tie majú pre nich svoju hodnotu: Jeden miestny chlapec si za ušetrené peniaze chce kúpiť motorku, na ktorej bude súťažiť... (RTVS)

(viac)

Recenzie (2)

SeanLSD 

všetky recenzie používateľa

O tom, kam mizne nás elektroodpad a autovraky. Nemecký reportér sleduje pomocou vysielačky vyradenú chladničku a potvrdzuje tušené...ako bohaté krajiny (Severu) Západu vyvážajú do Afriky legálne to, čo u nás už neprejde ekologickými normami, kapitalistickými nariadeniami či konzumným vkusom a nelegálne to, čo je už vyslovene nepoužiteľné a rozbité. Vyvážať tento odpad mimo Nemecko je zakázané, všetok by sa mal spracovať v domácich recyklačných podnikoch, odhaduje sa však, že tvorí až 50 % kontajnerov so staršou elektronikou. Samozrejme, je to väčší biznis ako platiť drahé poplatky za domáce ekologické spracovanie. Kontrolovať všetok tento vývoz pri gigantických množstvách neprestajne vyrážajúcich z Hamburgu jednoducho nie je možné. Kým staré autá a elektronika sú v Afrike vítaným tovarom, ktorý sa opravuje a predáva ďalej, elektroodpad a autovraky sa rozoberajú na vzácne kovy. Na obrovskej ghanskej skládke Agbogbloshie sa to robí tak, že domáci v tričkách a šľapkách všetko rozmlátia a/alebo nahádžu do ohňa a potom separujú. 6000 ľudí, z ktorých mnohí si tam priamo postavili chatrče, dennodenne pracuje na odpornej, zdevastovanej planine ako z najhoršieho postapokalyptického hororu, kde výskyt najtoxickejších prvkov olova, kadmia, ortuti a arzénu mnohotisícnásobne presahuje povolené hodnoty vo vyspelých priemyselných krajinách. Zarobia si tu viac než vo väčšine iných zamestnaní, ku ktorým sa môžu dostať. Ak má 11-ročný chlapec, ktorý sa s najväčšou pravdepodobnosťou nedožije 50-tky, dobrý deň, zarobí za celodennú prácu na tomto toxickom predpeklí v prepočte 1,60 eura. Všetky ďalšie stupne priekupníckej hierarchie naberajú na zisku poriadne nuly. To, čo bolo kedysi rozvojovou pomocou, je dnes globálnou recykláciou alebo biznisom s odpadom. Z pohľadu kapitalizmu je to fajn, zarábajú na tom všetci zúčastnení - a všetci sa zúčastňujú dobrovoľne a ochotne. Z pohľadu ekológie je to však katastrofa a voči ľudskému zdraviu tragédia. V Nemecku by to nikto nerobil, v Ghane je to príležitosťou k dobrému zárobku. A svet sa točí ďalej na kolesách kapitalizmu a konzumu... ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Príbeh o nádeji na mieste bez nádeje. Alebo naopak, príbeh zmŕtvychvstania v Nemecku vyradených dodávok ako autobusov v Ghane. Medzinárodné dohody zakazujú vývoz nefunkčných elektrických spotrebičov alebo áut do inej krajiny. To ale nezabráni špekulantom takýto odpad vyvážať do Afriky, pretože je to ziskovejšie ako ho recyklovať podľa európskych zákonov. Na jednej strane takto v Ghane prídu k lacným chladničkám, počítačom alebo autám, na druhej strane neopraviteľné veci sa spália kvôli oddeleniu kovov a tak sa vytvára totálne kontaminované územie. Dokument sleduje túto cestu odpadu z Hamburgu do Ghany a zamýšľa nad riešením, ktoré neexistuje. Konzumné šialenstvo v západnom svete zabíja ľudí v Afrike. ()

Reklama

Reklama