Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh sa odohráva v revolučnom roku 1848 v prostredí slovenských hrnčiarov na Záhorí. Mladý hrnčiar Floriš (Ivan Krajíček) prichádza do obce Zelenice, aby pracoval u hrnčiarskeho majstra Rafaela (Jaroslav Rozsíval). Zapletie sa však s majstrovou dcérou Ilonkou (Zuzana Maďarová), čo pre jeho chudobný pôvod prekáža hlavne majstrovej žene Serafíne (Gizela Veclová). Naviac sa Rafaelova slúžka Anička (Jana Nagyová) zaľúbi do prívrženca štúrovského hnutia Petra (Emil Horváth), ktorý je synom konkurenčného hrnčiarskeho majstra Gašpara Chytila (Vlado Müller). Opereta Hrnčiarsky bál mala premiéru na scéne košického Štátneho divadla v roku 1956 a neskôr ju hrali takmer vo všetkých slovenských divadlách a aj v zahraničí. Dnes patrí toto dielo do zlatého fondu slovenskej operetnej tvorby. (Autogram)

(viac)

Recenzie (2)

NinadeL 

všetky recenzie používateľa

Od Hrnčiarského bálu jsem čekala mnohé, vzhledem k tomu, že jde o původní Dusíkovu operetu z roku 1956 čili z éry, která operetě nepřála. Nicméně nejen původní dílo, ale i tato televizní inscenace je báječná. Vkusná, něžná, hudba je natolik skvělá, že si ji budu broukat ještě velmi dlouho. Herecké výkony jsou přiměřené, vše do sebe zapadá i v nejmenších detailech. Doporučuju všem, kteří to ještě s televizní tvorbou nevzdali. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Ide o vrcholné operetné dielo Pavla Braxatorisa a Gejzu Dusíka, ale aj tak som mal obavy z televíznej inscenácie. Príbeh bol pomerne naivný, no v podaní skvelých hercov sa to dalo zvládnuť aj pri občas nudných pesničkách. Niektorí herci zvládli muzikálové čísla kompletne aj so spevom (Müller, Čálik, a samozrejme Krajíček), u iných vypomohli profesionálni operní speváci. Jana Nagyová a Emil Horváth by hymnickú Pieseň o rodnej zemi (Najkrajší kút v šírom svete) nemohli zvládnuť (dvakrát) zaspievať tak, aby to malo tú správnu monumentálnosť. ()

Reklama

Reklama