Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Komédia
  • Dráma
  • Akčný
  • Horor
  • Krimi

Zaujímavosti k filmom (124)

Zlatá devadesátá

Zlatá devadesátá (2023) (seriál)

Z kalendára v kuchyni sa dá poznať, že dej seriálu sa odohráva v roku 1995.

Severan

Severan (2022)

S filmom sa viaže tiež slovenská stopa – produkcia oslovila karetkárky z celého sveta a v marci 2020 dostala svoju zákazku aj Kristína Kasperová zo SHŠ (Skupina historického šermu) Svarog. V máji toho istého roku bola zákazka zameraná najmä na karetky, ktoré sa využijú v podobe lemoviek, ktorých nakoniec vlastnoručne utkala približne 15 metrov. Podmienkou boli vzory doložené nálezmi.

Občiansky preukaz

Občiansky preukaz (2010)

Pieseň "Obut a oblečen," ktorú v závere zahrajú štyria protagonisti, je vlastne zhudobnenou básňou J. H. Krchovského, významného predstaviteľa českého undergroundu. Jeho básne okrem iného zhudobnil tiež Milan Hlavsa, niekdajší líder kapely Plastic People of the Universe, ktorá bola vo filme niekoľkokrát spomenutá.

Centurion

Centurion (2010)

Herec Dimitri Leonidas má priezvisko totožné s menom svojej postavy, Grékom Leonidasom. Je to tiež meno slávneho spartského kráľa, ktorý padol v bitke pri Thermopylách proti perzskej presile, a ktorého si vo filme 300 (2006) zahral Gerard Butler.

Požehnání smrti

Požehnání smrti (1981)

V úvode filmu William Gluntz (Michael Berryman) vynadá Faith (Lisa Hartman), pričom ju mylne označí termínom "incubus". Incubus je druh mužského sexuálneho démona zo stredoveku a jeho ženským ekvivalentom je "succubus". Chybu neskôr zdôrazní aj nápis na stene.

Akty X - Fearful Symmetry

Akty X - Fearful Symmetry (1995) (epizóda)

Slonica v epizóde nesie meno Ganéša. Ganéša bol indický boh, syn boha Šivu. Traduje sa, že hlavu mu odtrhol rozhnevaný Šiva, ktorý svoj čin oľutoval, ale pôvodnú hlavu zahodil tak ďaleko, že ju už nevedel nájsť. Dal teda Ganéšovi hlavu prvého tvora, ktorého stretne. Tým tvorom bol slon.

Akty X - Die Hand Die Verletzt

Akty X - Die Hand Die Verletzt (1995) (epizóda)

V epizóde sa objavuje Crowleyho škola. Aleister Crowley bol britský okultista, ktorý predvádzal podobné rituály ako predstavenstvo školy. Taktiež býval označený za satanistu.

Akty X - Blood

Akty X - Blood (1994) (epizóda)

Na obrazovke sa zjaví okrem iných aj americký sériový vrah Charles Manson, toho času vo väzení.

Akty X - The Erlenmeyer Flask

Akty X - The Erlenmeyer Flask (1994) (epizóda)

Agent Mulder (David Duchovny) na Pandora Street v Zeus Storage nachádza objav svojho života. V gréckej mytológii bola Pandora dievča, ktoré od najvyššieho boha Dia (Zeus) dostala skrinku, ktorú nemala nikdy otvoriť. Mulder i ona však skrinku otvorili.

Akty X - Tooms

Akty X - Tooms (1994) (epizóda)

Agent Mulder (David Duchovny) zaspí vo svojom byte pri filme Mucha (1958), ktorý takisto pojednáva o genetickej mutácii ako v prípade sériového vraha Eugena Victora Toomsa, ktorého tu Mulder prenasleduje.

Akty X - Lazarus

Akty X - Lazarus (1994) (epizóda)

V epizóde párik zabijakov pripomína Mickeyho (Woody Harrelson) a Mallory (Juliette Lewis) Knoxových z filmu Takí normálni zabijaci (1994). Odkazuje na to replika o hviezdach ("vždy, keď sa pozriem na hviezdy, budem vedieť, že sa pozeráš tiež") a taktiež sľub, že žena prsteň nikdy nesníme z prstu.

Akty X - Beyond the Sea

Akty X - Beyond the Sea (1994) (epizóda)

V epizóde sú známe mená dvoch vrahov - senzibila menom Luther Lee Boggs (Brad Dourif) a jeho niekdajšieho spolupáchateľa Lucasa Henryho (Lawrence King-Phillips), únoscu. Ide o odkaz na amerického sériového vraha Henryho Lee Lucasa, ktorý taktiež páchal zločiny vo dvojici, s kanibalom Ottisom Tooleom.

Olovená vesta

Olovená vesta (1987)

Časti pochodových piesní z filmu použil Joe Strummer v sklabe "Call Up" kapely The Clash, ktorá pojednáva okrem iného o odmietnutí povolávacieho rozkazu.

Reklama