Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Komédia
  • Animovaný
  • Akčný
  • Dráma
  • Horor

Recenzie (36)

plagát

The Cloverfield Paradox (2018) 

5/10 Tak sme sa dočkali filmu o vzniku Veci z rodiny Addamsovcov. Každopádne je to strašne priemerné a neoriginálne po všetkých stránkach, v závere až podpriemerné, všetko sme už niekde videli v lepšom prevedení. Spojitosť s predchádzajúcimi dielmi irelevantná, o pôvode monštra sme sa stále nič nedozvedeli.

plagát

Logan: Wolverine (2017) 

10/10 Najlepší film o vodičovi limuzíny od čias Blbý a blbší. Ale vážne. Mohol by som tu vymenovať mnoho superlatívov, ktorými by som dokázal opísať tento film, ale jednak to urobilo už množstvo ľudí predo mnou a určite tak urobí ďalšie kvantum po mne, takže to zhrniem do jedného slova – najlepší. Najlepší film po všetkých stránkach ako z X-Men univerza, tak aj v rámci celého komixového žánru, možno s výnimkou The Dark Knight, ktorý je aspoň pre mňa porovnateľne kvalitný. Na rozdiel od neho v Loganovi síce nie je žiadny záporák, ktorý by sa mohol rovnať Jokerovej charizme, no o to viac tu môžeme fandiť nášmu antihrdinovi v jeho poslednom krvavom ťažení. Úprimne si neviem predstaviť ako by budúce komixové filmy mohli spraviť lepšie ako tento. Poznámka – videné v kine v 2D verzií v pôvodnom znení s titulkami.

plagát

I Don't Feel at Home in This World Anymore (2017) 

8/10 Ďalší prírastok do kategórie malých vtipných filmov, ktoré sa snažia byť originálne vďaka neočakávanému smerovaniu celého príbehu, ale tiež občas nepredvídateľným konaním postáv. To si ja osobne na filmoch veľmi cením a vždy ma poteší film, ktorý sa snaží robiť veci inak a aj v základe jednoduchú zápletku tak s použitím divne vtipných postáv premeniť na zábavnú žánrovku. Odporúčam ľudom, ktorým sedí humor napríklad minuloročných The Nice Guys.

plagát

Jednotka samovrahov (2016) 

5/10 Tento film je pre mňa zaujímavým úkazom a to z dôvodu zjavného zatemnenia mysle po prvom pozretí v kine. Inak si totiž neviem vysvetliť ako som tomu mohol po premiére dať 85%. Treba podotknúť, že druhý krát som si pozrel už extended verziu, ktorá je bohatšia o pár nezmyselných a hlavne zbytočných scén. Je možné, že práve vďaka tomu mi tentokrát film prišiel šialene zdĺhavý. Príbeh sa nie a nie naštartovať, hlavne keď prvú tretinu filmu tvorí predstavovanie viac či menej zaujímavých postáv. To by ešte obstálo ak by to bol pilot k seriálu, čo istým spôsobom aj je a určite to je aj plán filmového DC vesmíru, ale problém je, že to na tak malej ploche nedokáže zaujať. Síce sa to snažia zakryť podareným soundtrackom, ale práve po tomto zhliadnutí mi došlo ako jednotlivé scény nedržia pokope a po hodine mi už začala liezť na nervy neskutočná rozvláčnosť, po dvoch tretinách som to už začal riešiť rýchloposuvom a keďže celé finále s otrasným digizáporákom ma nebavilo ani v kine, tak teraz som to štvrť hodinu pred koncom už musel znechutený vypnúť. Ak by som to mal nejako zhrnúť, tak v tomto filme nefunguje vôbec nič, aspoň nie tak ako by malo. Od celého konceptu pseudozáporákov vybraných pre boj proti hrozbám o sile Supermana (na Harley Quinn sa síce dobre pozerá, ale s tou svojou basebalkou by bola proti Supermanovi na smiech), cez ich motiváciu, až po tých údajne skutočných záporákov a ich motiváciu - ľudia nás prestali uctievať tak ich zničme - potom nás už nebude mať kto uctievať. A to ani nehovorím o tom, že minimálne polovica jednotky samovrahov je jednoducho nezaujímavá a relatívne slabá proti nadprirodzenej hrozbe (obzvlášť taký Slipknot je teda na smiech). Hlavným pozitívom filmu je jednoznačne postava Deadshota a Harley Quinn, problém ale je že po tomto filme im už ich postavenie záporákov uverí už len málokto. Poznámka - pôvodne videné v kine v 2D verzii s titulkami.

plagát

Zázračná míľa (1988) 

8/10 Zabudnutý klenot. Pred pozretím som vôbec nevedel čo mám od filmu očakávať a prvých zhruba 10 minút na tom nič nezmenilo, keďže to spočiatku vyzeralo ako bežná romantická komédia. Nakoniec sa to našťastie zmenilo na pravú apokalypsu. Poslednú pol hodinu som bol celý napätý, ako sa to celé vyvinie, ale koniec predčil moje očakávania. Strhávam percentá za postavu Julie, ktorá mi liezla na nervy, naopak potešila ma hudba Tangerine Dream, ktorá sa skvele hodila k napínavému príbehu. Nebojácny teplý kulturista ako pilot helikoptéry ftw.

plagát

Barbar Conan (1982) 

10/10 Bez tej geniálnej hudby by to malo asi tak o 20% menej, ale stále by to bolo prelomové a jedinečné dielo, ktoré doteraz nenašlo konkurenciu. Pozrel som si to asi 10 rokov po prvom pozretí a takmer nič som si z neho doteraz nepamätal. Takže to bol teraz úplne nový zážitok, plný znovuobjavovania. A výsledkom je, že som maximálne spokojný a nemám tomu čo vytknúť. S prihliadnutím na rok výroby je to vo všetkých aspektoch úplne presné v tom čo by to malo zobrazovať. Napríklad Arnoldov herecký prejav a málovravnosť sú presne také aké by ste očakávali od niekoho, kto je známy ako barbar. Podobne to platí pre všetky ostatné zobrazované veci. Krajina naozaj vyzerá ako zo sveta fantasy, ak niekto niekoho zabije tak z neho proste (občas prehnane) vystriekne krv atď. Na záver musím spomenúť, že film je povinnosť pre všetkých fanúšikov hier s fantasy tematikou, na čele so Skyrim, v ktorom mi fungovanie sveta evokuje práve tento film.

plagát

Tajný život Waltera Mittyho (2013) 

8/10 Síce to nie je žiadne prelomové dielo, ale pre mňa je to určite jeden z najpohodovejších filmov, ktoré dokážu pobaviť a zároveň naplniť človeka dobrou náladou a pocitom pohody. Prispieva k tomu hlavne sympatický Ben Stiller, tentokrát dospelejší ako v iných jeho filmoch. Aj keď je pravda, že ak by bol o trochu chytrejší, film by mohol skončiť aj po desiatich minútach. Prišli by sme ale o skvelé dobrodružstvo, plné nádherných záberov a humorných scénok, ktoré môžu pokojne cieliť na všetky vekové kategórie. Skrátka zaujímavý film pre všetkých.

plagát

Úsvit planéty opíc (2014) 

6/10 Kvalitatívne zhruba na rovnakej úrovni ako prvá časť, avšak je to akčnejšie. Výhodou oproti iným filmom je, že postavy, či už v tábore opíc alebo ľudí, nie sú vykreslené čiernobielo. Nanešťastie oba tábory sú tvorené iba malým počtom individualít a žiadna z nich nie je príliš sympatická, skôr naopak. Hlavne ľudské postavy sú extra nesympatické a práve to je pre mňa najväčším záporom filmu. A tiež si nemôžem odpustiť poznámku ohľadom digitálnych trikov. Obzvlášť v tomto filme je najviditeľnejší problém s novodobými CGI efektmi, a to ten, že triky síce vyzerajú skvelo a realisticky na jednotlivých snímkoch, resp. v detailných záberoch, ale ak sa tieto snímky rozpohybujú, stráca sa všetko čaro a prichádzajú negatívne pocity z toho, že to čo vidím je zrazu nerealistické, až smiešne. Príkladom môže byť scéna z úvodu filmu, kde je najprv pomaly sa odďaľujúci záber na realisticky vyzerajúceho Caesara, ktorý je hneď na to vystriedaný neprirodzene zrýchlene skákajúcimi rozmazanými fľakmi, ktoré by mali predstavovať desiatky opíc. Poznámka – pôvodne videné v kine v 2D v originálnom znení.

plagát

Milovaní (2009) 

6/10 Film, v ktorom sa okrem iných nechutností dozviete aj to, ako si spraviť vlastný, originálny maturitný večierok za pomoci páru psychicky narušených ľudí s ostrými nástrojmi, či recept na prípravu instantného zombíka v domácich podmienkach.

plagát

V službách pápeža (1965) 

10/10 Ďalší skvelý historický film z kategórie tých, pri ktorých si musím klásť otázku: "Prečo sa už v súčasnosti netočia takéto filmy?". Skrátka filmy, tak trochu pompézne, trochu naivné, ale vždy úprimné a sebavedomé, kde herci aj skutočne hrajú. A hrajú naozaj výborne. Až tak, že si pripadáte, že sa v danej historickej dobe naozaj nachádzate... bez použitia zbytočných efektov. Na druhú stranu treba povedať, že ak máte v nejakom filme v hlavnej roli Charltona Hestona, veľa toho pokaziť neviete, pretože to je naozajstný herec, ktorý ma vždy zaujme tým s akou ľahkosťou vie podať svoju rolu, no zároveň je aj vždy presvedčivý a dôrazný, bez výraznejšieho použitia mimiky. Ostatní herci na tom tiež nie sú zle, no sú trochu zameniteľní. Nič to ale nemení na tom, že ak sa chcete dozvedieť niečo viac z histórie (kresťanskej aj umeleckej), týmto filmom určite nič nepokazíte... teda nie, že by všetko bolo historický úplne presné (v porovnaní s wikipediou). EDIT: Po druhom pozretí idem na plné hodnotenie.