Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Komédia
  • Animovaný
  • Akčný
  • Dráma
  • Horor

Denníček (134)

Očakávané vs. reálne hodnotenia očakávaných filmov v roku 2024

Očakávané hodnotenia oznámených filmov na rok 2024, ktoré ma niečím zaujali natoľko, že si ich vôbec chcem pozrieť a myslím si, že ich hodnotenie bude lepšie ako 3 hviezdy (7/10 a viac). Zoznam je priebežne aktualizovaný a bol vytvorený len zo zaujímavosti, za účelom zistenia, či uvedené filmy splnia moje očakávania.

 

Poor Things – 7/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 8/10 - Ak mám byť úprimný, čakal som trochu viac, obzvlášť po posledných Lanthimosových filmoch, ale rozhodne je to zaujímavý a zábavný film.

Dune: Part Two – 9/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 9/10 - Bude si to vyžadovať druhé pozretie, aby som sa utvrdil v hodnotení, ale zatiaľ mi to príde oproti prvej časti viac skratkovité, takže trochu horšie.

The Fall Guy – 7/10

Furiosa: A Mad Max Saga – 8/10

Deadpool 3 – 7/10

Alien: Romulus – 8/10

Joker: Folie à deux – 8/10

Nosferatu – 9/10

Očakávané vs. reálne hodnotenia očakávaných filmov v roku 2023

Očakávané hodnotenia oznámených filmov na rok 2023, ktoré ma niečím zaujali natoľko, že si ich vôbec chcem pozrieť a myslím si, že ich hodnotenie bude lepšie ako 3 hviezdy (7/10 a viac). Zoznam je priebežne aktualizovaný a bol vytvorený len zo zaujímavosti, za účelom zistenia, či uvedené filmy splnia moje očakávania.

 

John Wick: Chapter 4 – 7/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 8/10 - Keď si odmyslím čím ďalej, tým absurdnejšiu nezraniteľnosť hlavného hrdinu, ktorého nejak výrazne neohrozí ani pád z tretieho poschodia budovy hlavou dolu do strechy auta, tak je toto jeho štvrté dobrodružstvo asi najzábavnejšie. Ale stále by nebolo od veci popracovať na nejakom hlbšom príbehu.

Guardians of the Galaxy Vol. 3 – 7/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 6/10 - Keďže ma roztomilé chlpaté zvieratká nijak zvlášť nevzrušujú, tak logicky ma príbeh Vol. 3 až tak nezaujímal. Záporáci už tradične za veľa nestoja a celkovo mám pocit, že v Marvel filmoch čím ďalej ubúda dobrých nápadov. Ale stále to neznamená, že by ma to na jedno pozretie nebavilo.

Indiana Jones and the Dial of Destiny – 9/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 5/10 - Našťastie ma prvé dojmy a recenzie stihli odradiť od návštevy kina, takže som sa nemusel chytať za hlavu, že za čo som vyhodil peniaze. Najviac ma na tom prekvapilo, že režisér Mangold to po dvoch jeho posledných (skvelých) filmoch tentokrát vôbec nezvládol. Neviem či je horší scenár alebo odpudivá vizuálna stránka filmu, ale každopádne som musel tuho rozmýšľať a hľadať, čo sa mi na filme vlastne páčilo...

Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One – 7/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 9/10 - Dalo by sa to jednoducho odstreliť argumentovaním o absurdnej zápletke a tak ďalej, ale musím povedať, že ma to bavilo od začiatku do konca, kaskadérske kúsky parádne a nové postavy ma tiež bavili. Ak som predošlým dielom dal 9/10, tak či chcem alebo nechcem, rovnaké hodnotenie musím dať aj tu.

Oppenheimer – 8/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 6/10 - Pár mesiacov pred premiérou som sa na to, ako na hocijaký iný Nolanov film, celkom tešil, ale tesne pred premiérou som si uvedomil, že ma ten príbeh vlastne vôbec nezaujíma, takže som kino vynechal. A urobil som múdro, pretože výsledok je presne taký nezaujímavý ako som aj očakával. Lepšie povedané, ani nie tak nezaujímavý ako otravný. Asi som už starý, ale prvá polhodina filmu bola pre mňa taká rýchla, že mi to prišlo ako trailer na nejaký seriál. A napriek tomu, že to občas na minútku spomalilo, tento rýchly štýl so sekundovými prestrihmi ma otravoval až do konca filmu. Okrem toho ma žiadna z predstavených postáv nezaujala, takže mi vlastne bolo jedno ako to skončí. Ale samozrejme, aby som len nekritizoval, tak technická stránka filmu je špička, takže ten film nejde len tak ľahko potopiť.

Killers of the Flower Moon – 8/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 9/10 - Zaujímavá téma aj postavy, Scorsese si drží svoju úroveň kvality, takže nie je veľmi čo kritizovať.

Očakávané vs. reálne hodnotenia očakávaných filmov v roku 2022

Očakávané hodnotenia oznámených filmov na rok 2022, ktoré ma niečím zaujali natoľko, že si ich vôbec chcem pozrieť a myslím si, že ich hodnotenie bude lepšie ako 3 hviezdy (7/10 a viac). Zoznam je priebežne aktualizovaný a bol vytvorený len zo zaujímavosti, za účelom zistenia, či uvedené filmy splnia moje očakávania.

 

The Batman – 9/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 10/10 - Konečne sa približujeme ku atmosfére mojej obľúbenej hernej Arkham sérii. Temnota + realistickosť je presne tá kombinácia, ktorá mi chýbala pri Burtonových aj Nolanových filmoch. Pri Burtonovi to druhé, pri Nolanovi to prvé. Navyše je to oproti obidvom aj audiovizuálne lepšie a napriek takmer trojhodinovej stopáži to nenudí, rýchlo odsýpa a v závere príjemne navnadí na ďalšie dobrodružstvo.

The Northman – 8/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 9/10 - Škoda, že som si to nemohol pozrieť v kine, keďže vo všetkých (dvoch) košických kinách to strčili do tých najmenších sál a samozrejme v čo najneskorší čas, tak aby to nikto nevidel.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness – 7/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 6/10 - Klasická kvalita Marvel filmov, t.j. nie zlé, ale ani nie tak dobré, aby to bolo na 4 hviezdy.

Jurassic World: Dominion - 7/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 6/10 - Po prvých recenziách som to čakal o dosť horšie, ale dá sa to v pohode pozrieť. Akurát je to také nevýrazné a ničím nezaujímavé, že nemá zmysel sa k tomu vracať.

Thor: Love and Thunder – 8/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 6/10 - Vlastne je to skoro úplná debilina, oproti predošlej časti som sa zasmial o dosť menej krát, ale napriek tomu by som si to znovu pozrel radšej ako asi 20 iných predošlých Marveloviek.

Prey – 8/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 8/10 - Snažil som sa prísť na vhodnejšiu zápletku než aké tu boli vo filmoch doteraz a táto mi vychádza ako najlepšia možná. Mohlo to byť vo všetkých ohľadoch aj lepšie, ale aj tak ku piatim hviezdam veľa nechýba.

Nope – 8/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 8/10 - Predstavoval by som si trochu iné rozuzlenie zápletky, originalita sa tomu uprieť nedá, ale aj tak by som bol radšej za klasických zelených mužíčkov.

Avatar: The Way of Water – 9/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 10/10 - Trvalo mi to síce skoro rok, kým som sa k tomu dostal, ale celý čas som mal pocit, že sklamaný nebudem a bude to niečo v štýle "to najlepšie na koniec". A aj bolo. Týmto sa chcem "poďakovať" košickým kinárom, ktorí sa už úplne vysrali na normálnych ľudí, ktorí chcú vidieť originál s titulkami, a všetko dávajú v podvečernom čase, kedy mi to najviac vyhovuje, len výhradne s dabingom, ktorý mi kazí zážitok. Preto som bol nútení kino vynechať.

Očakávané vs. reálne hodnotenia očakávaných filmov v roku 2021

Očakávané hodnotenia oznámených filmov na rok 2021, ktoré ma niečím zaujali natoľko, že si ich vôbec chcem pozrieť a myslím si, že ich hodnotenie bude lepšie ako 3 hviezdy (7/10 a viac). Zoznam je priebežne aktualizovaný a bol vytvorený len zo zaujímavosti, za účelom zistenia, či uvedené filmy splnia moje očakávania. Vzhľadom na pokračujúcu situáciu z minulého roka, označujem rovno všetky filmy ako „bez distribučného termínu“. EDIT jún 2021: Nakoľko sa zdá, že kiná momentálne fungujú a zrejme do konca roka aj budú, upravujem zoznam plánovaných filmov v poradí v akom budú mať premiéru.

 

A Quiet Place: Part II – 7/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 7/10 - už prvý diel mi prišiel ako lepšia časť nejakého seriálu a pri druhej časti sa nič nemení - stále to pôsobí ako ľubovoľná časť seriálu. Trochu sa mi to aj ťažko hodnotí, keďže, ak by to bol skutočne nejaký diel seriálu, bez problémov by som tomu dal 4 hviezdy, ani by som sa nad tým nepozastavil, ale na plnohodnotný film je to trochu málo. V podstate je to kvalitatívne OK, ale dejovo málo. Zatiaľ ale zostávam na 4 hviezdach.

The Suicide Squad – 8/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 6/10 - keď som po prečítaní nielen oslavných recenzií natrafil na opisy typu: "sled scénok, ktoré nedržia pokope", "Expendables" a hlavne "osemdesiatkový akčňák", už som začal vetriť prúser. To našťastie vyústilo do toho, že kino som radšej vynechal a dobre som spravil, inak by ma čakalo dosť nepríjemné prekvapenie. Aj keď ma Gunnovi Strážci Galaxie (1 aj 2) dosť bavia, toto mi vôbec neprišlo vtipné, navyše sa mi potvrdili vyššie spomenuté prívlastky z iných recenzií. Škoda, celkom som sa tešil, ale zdá sa že pred každým takým filmom platí - dôveruj, ale (recenzie) preveruj.

No Time to Die – 8/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 9/10 - časom možno aj plné hodnotenie, ale budú potrebné opakované pozretia. Zatiaľ mi to príde ako jedna z top bondoviek, škoda, že ďalšie filmy už nebudú s Craigom, tentokrát sa totiž aj herecky dosť vytiahol.

The Last Duel – 8/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 9/10 - jednoduchá zápletka, ale perfektné prevedenie. Nemám tomu veľmi čo vytknúť.

Dune – 9/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 9/10 - najväčším problémom je, že je to len polovica príbehu. Ak vznikne pokračovanie, tak to zvýšim na plné hodnotenie, pretože inak je to takmer dokonalé. Na druhú stranu, nakoľko som čítal knihu, kopu súvislostí som už poznal a tak som sa počas filmu nestrácal, ale pre niekoho neznalého môže byť ten nával cudzích slov zahlcujúci.

The Green Knight – 8/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 8/10 - Po audiovizuálnej stránke je to pecka, ale po dejovej stránke je to trochu málo. Navyše, po tom, čo som si po filme prečítal nejaké zhrnutia obsahu originálnej poviedky, mi prišlo, že poviedka je vlastne na rozdiel od filmu dosť priamočiara a ľahko pochopiteľná. Vo filme sú niektoré veci zmenené a súvislosti menej jasné, ale aj tak som sa celý čas bavil.

Antlers – 7/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 5/10 - Prišlo mi to pomerne amatérske a klišovité, po traileroch som čakal viac.

Last Night in Soho – 7/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 5/10 - Platí rovnaký popis čo pri Antlers, akurát na toto sa vďaka dievčatám lepšie pozeralo.

House of Gucci – 7/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 6/10 - Nebolo to zlé, ale dokopy sa tam nič zaujímavé nestalo.

Spider-Man: No Way Home – 8/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 8/10 - Čakal som to o trochu lepšie, predošlý diel ma bavil o trochu viac. Na môj vkus je tam málo deja, veľa "digibordelu" a vlastne aj pomerne málo lokácii, keď posledná hodina filmu sa odohráva na jednom mieste.

The King's Man – 7/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 4/10 - Našťastie som ani neuvažoval, že by som to videl v kine, pri prvom pokuse o dopozeranie som zaspával, na ďalší deň a ďalší pokus tiež. Nakoniec sa mi to podarilo s veľkým sebazaprením.

Očakávané vs. reálne hodnotenia očakávaných filmov v roku 2020

Očakávané hodnotenia oznámených filmov na rok 2020, ktoré ma zaujali a myslím si, že ich hodnotenie bude lepšie ako 3 hviezdy (7/10 a viac). Zoznam je priebežne aktualizovaný a bol vytvorený len zo zaujímavosti, za účelom zistenia, či uvedené filmy splnia moje očakávania.

 

Knives Out – 8/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 8/10 - prvý tohtoročný kinozážitok sa nadmieru podaril, uvažujem aj o 9/10, ale zatiaľ to nechám tak. Potešilo ma, že hlavnou postavou nie je postava detektíva, ako tomu zvykne v detektívkach byť, a čo som čakal aj v tomto prípade, ale postava slúžky.

Jojo Rabbit – 7/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 8/10 - bolo to fajn... nič iné mi k tomuto filmu nenapadá.

1917 – 8/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 7/10 - tak nič, Mad Max: Fury Road z 1. svetovej sa nekoná, navzdory niektorým prehnane optimistickým prvým reakciám. V podstate do takej polovice by to aj bolo za 8/10, ale potom v druhej polovici začína byť čím ďalej tým jasnejšie, že celý príbeh by sa zmestil do 20 minút, ak by to nebolo natočené na "jeden" záber. Čo by možno nevadilo, za predpokladu, že sa tam nachádzajú nejaké postavy, o ktoré má divák záujem... ale žiadne také tam nie sú. Navyše záver neprináša žiadny pocit zadosťučinenia, že celý predošlý dej malo zmysel sledovať. Ale zasa na druhej strane som sa nenudil a efekt "na jeden záber" do istej miery je pútavý natoľko, že sa človek od toho nevie odtrhnúť... takže zatiaľ 4 hviezdy.

The Invisible Man – 7/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 8/10 - podľa očakávania rovnako dobré ako predošlý Upgrade, ale nevravím, že to nemohlo byť nápaditejšie a po všetkých stránkach lepšie.

Tenet – 9/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 9/10 - tak som sa po dlhej dobe dočkal a navzdory korone, opäť zavítal do kina. Asi ako väčšine, aj mne to trvalo, kým som tie časové mechanizmy vstrebal, no aj tak mi na konci zostalo pomerne dosť nezodpovedaných otázok. Našťastie žijeme v dobe internetu, kde sa vždy nájde nejaký rozbor deja, takže počet otáznikov sa na druhý deň zredukoval. Čo sa týka nedostatkov, tak tentokrát sa Nolan úplne minul s niečím takým ako sú emócie, ale inak to bola skvelá audiovizuálna jazda.

 

bez distribučného termínu:

 

Gretel & Hansel – 7/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 6/10 - vizuálne je to bomba, atmosféra parádna, ale celé to kazí prostoduchý príbeh a plno samoúčelných scén. Tesne po pozretí som dal 2 hviezdy, ale musím uznať, že atmosféra filmu ma dosť pohltila a cez noc ma v snoch ten film strašil ďalej, takže aspoň za to prihodím a dám 3 hviezdy.

Očakávané vs. reálne hodnotenia očakávaných filmov v roku 2019

Očakávané hodnotenia oznámených filmov na rok 2019, ktoré ma zaujali a myslím si, že ich hodnotenie bude lepšie ako 3 hviezdy (7/10 a viac). Zoznam je priebežne aktualizovaný a bol vytvorený len zo zaujímavosti, za účelom zistenia, či uvedené filmy splnia moje očakávania.

 

The Favourite – 7/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 9/10 - neviem čím presne to je, ale z tohto (ako aj predošlého) Lanthimosovho filmu srší istá "kubrickovosť", vďaka čomu ma ten film priťahuje aj keby ma tá zápletka na papieri asi nebavila. Je to skvele natočené a nechýbaju WTF scény, takže som v podstate nadšený, aj keď ten záver som si predstavoval trochu výraznejší, ale zase si treba uvedomiť, že sme stále limitovaný škatuľkou "životopisný film".

Happy Death Day 2U – 7/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 6/10 - celkom ma to bavilo, ale vlastne je to úplne zbytočný film, dej prvej časti to nijak neposúva, skôr naopak, podkopáva mu nohy zápletkou o stroji času, alternatívnych realitách a otázkami typu "čo by... keby".

Captain Marvel – 7/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 5/10 - v jednu chvíľu som si už fakt myslel, že by to mohlo byť aj 7, ale potom prišla finálna polhodina a všetky dobré pocity zmizli.

Us – 8/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 8/10 - presne tomu sedí prirovnanie, že je to ako dlhšia epizóda nejakého seriálu, čo by až tak nevadilo, keby to na konci dávalo zmysel, lenže v závere sa to vďaka vysvetľovačkám preklopilo z mystery do fantasy. EDIT 2022: Po druhom pozretí zvyšujem zo 6/10 na 8/10. Bavilo ma to podstatne viac ako po premiére.

Shazam! – 7/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 4/10 - tak to bol teda supertrapas, až je mne samému trápne, že som vôbec čakal, že by to mohol byť nadpriemerný film.

Avengers: Endgame – 8/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 10/10 - rovnako kvalitné ako Infinity War, akurát v centre diania sú tu u mňa tie menej obľúbené postavy. Tak isto som čakal, že umrie väčší počet postáv, takto som nemal pocit úplného zadosťučinenia. EDIT: Po druhom pozretí zvyšujem z 9 na 10, nie je to dokonalé, ale v rámci možností a nastaveného sveta nie sme ďaleko a hlavne si myslím, že na dosť dlhú dobu ani nebudeme. Zatiaľ to vyzerá, že toto spolu s prvým dielom bude vrchol Marvel univerza.

John Wick 3: Parabellum – 7/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 8/10 - rovnako dobré ako predošlá časť, trochu mi vadilo, že Johnovi nepriatelia sa nejak ľahko nechávali zabiť (obzvlášť pri prestrelkách), hlavne keď si to porovnám s filmami The Raid 1 + 2, kde hlavný hrdina mal čo robiť, aby protivníkov premohol.

Spider-Man: Far from Home – 7/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 8/10 - zrejme tohtoročný víťaz v kategórii "film, na ktorý som mal v pláne ísť do kina, ale recenzie ma od toho odhovorili, avšak neskôr po pozretí som zistil, že som na to predsa len mal ísť".

Midsommar – 8/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 10/10 - trochu slabšie ako Hereditary, ale stále sa na to dobre pozeralo, mohlo to byť viac napínavejšie a prekvapivejšie, ale to sú len také drobnosti. EDIT: Videná režisérska verzia a zvyšujem z 9 na 10. Najväčšou záhadou je pre mňa, kde pribudlo tých 27 minút nových scén oproti kinoverzii, pretože som mal pocit, že všetko okrem jedného nočného rituálu som videl už v kine... No každopádne ma to po druhom pozretí bavilo možno ešte viac než v kine.

Once Upon a Time in Hollywood – 9/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 10/10 - ak by ktokoľvek iný točil film s rovnakou zápletkou, asi by ma to nebavilo, ale toto je ďalšia skvelá Tarantinovka so sympatickými postavami, WTF scénami a skvelou dobovou atmosférou. Predovšetkým ale jeho filmy majú "srdce", Quentin to točí s láskou a zapálením, žiadny falošný kalkul a zbytočné CGI. To ma na jeho filmoch priťahuje najviac, aj keď konkrétne v tomto prípade to nedopadlo až tak úplne podľa môjho vkusu, pretože niekoľko iných Tarantinových filmov to dotiahlo aj na 10/10. EDIT 2020: Po druhom pozretí zvyšujem z 9 na 10.

It: Chapter 2 – 9/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 8/10 - viac než tento film ma vystrašili prvé recenzie naň, našťastie po pozretí môžem spokojne napísať, že film jednoznačne splnil moje očakávania a rovnako ako prvá časť, aj tu sa v niektorých aspektoch podarilo predčiť aj knižnú predlohu, predovšetkým záver, ktorý je vo filme minimálne zábavnejší. EDIT 2021: Znižujem hodnotenie z 9 na 8.

Ad Astra – 7/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 4/10 - v prvom rade musím povedať, že filmov o kozmonautoch som sa už za tie roky prejedol... a v tomto prípade to bola navyše nudná a banálna blbosť, kde ma žiadna postava nezaujímala.

Joker – 8/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 10/10 - pri odchode z kina som mal, rovnako ako Joker, chuť tancovať.

Terminator: Dark Fate – 7/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 5/10 - na papieri to asi muselo vyzerať dobre, ale prevedenie je pre mňa tragické, neuveriteľne nevýrazné, hlavná hrdinka a nový terminátor úplne zabudnuteľní, nezaujímaví, mexické prostredie ošarpané, nevýrazné, akčné scény sa síce snažili upútať, ale kazila to očividná a digitálna nereálnosť, posledná tretina vyložene digibordel.

Doctor Sleep – 7/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 6/10 - videná trojhodinová režisérska verzia a takmer to aj bolo na 7/10, ale v závere bolo toho odkazovania na The Shining, čo je jeden z mojich najobľúbenejších filmov, až príliš a nie k prospechu veci. Celé mi to prišlo ako nasilu vykonštruovaná fan-fikcia, kde sa všetko z pôvodného filmu musí objaviť aj v tomto, vrátane hereckých dvojníkov všetkých postáv. Ale úplné zlé ani nudné to nebolo.

Ford v. Ferrari – 7/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 9/10 - podľa trailerov som vedel, že to bude síce kvalitné, ale až tak ma to nebude zaujímať. Nakoniec sa Mangold po Loganovi ukazuje ako záruka kvality, pretože som od tohto filmu pomaly nevedel odtrhnúť oči. Škoda, že ma to v čase premiéry nenalákalo do kina.

Gisaengchung – 8/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 9/10 - je to tak svojské ako predošlé  režisérove filmy, akurát o dosť lepšie a zábavnejšie. Ani nemám čo vytknúť, ale ešte vyššie hodnotenie z nejakého dôvodu nemôžem dať.

Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker – 10/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 9/10 - po prvom pozretí celkom sklamanie a to aj napriek tomu, že som vedel do čoho idem, nakoľko som čítal všetky spoilery a leaky mesiace pred premiérou. Najhoršie na tom je asi samotný príbeh a pre mňa neuspokojivo ukončené dejové oblúky snáď všetkých postáv. Tiež tomu nepomohlo príliš rýchle tempo, minimum dialógov, žiadne zapamätateľné akčné scény atď. Ale aspoň je to koniec filmov o Skywalkeroch a môžme opäť hľadieť do budúcnosti. EDIT 2020: Pred druhým pozretím som sa už zmieril, že veci sú tak, ako sú a už na tom filme nikto nič nezmení... a zrejme aj to pomohlo k tomu, že som si to na druhý krát užil ešte viac ako pri premiére. Samozrejme, že to nie je dokonalé, ale ak sa človek naladí na to rýchle tempo, vstrebe zvyšné informácie, ktoré na prvý krát nepochytil a zmieri sa s tým, že to nie je podľa jeho predstáv, tak to aj dosť dobre funguje. Zvyšujem teda z 8 na 9. EDIT 2021: Po treťom pozretí tomu musím dať plný počet. Stále to nie je ani z ďaleka dokonalé, ale aj tak ma to celý čas baví až tak, že by som to zaradil do top 5 Star Wars filmov. Už len kvôli tomu musím hodnotenie opäť zvýšiť z 9 na 10, čím sa dostávam na moje pôvodné očakávané hodnotenie a konečne to môžem označiť inak ako sklamanie. EDIT 2022: Po štvrtom pozretí znižujem z 10 na 9. Chcel by som, aby to bolo perfektné, ale celá ta zápletka ma proste serie.

 

bez distribučného termínu:

 

Dragged Across Concrete – 8/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 10/10 - film podľa môjho gusta - pomalý, realistický, brutálny, so štipkou humoru, nie úplne kladnými postavami a neočakávateľným smerovaním deja. Vytkol by som snáď len trochu málo hudby.

The Irishman – 8/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 10/10 - časom možno aj 10/10, keď to budem vidieť toľkokrát, že v každej scéne budem vedieť o kom a o čom sa hovorí. Zatiaľ to nemôžem povedať. Navyše, na to akú to má obrovskú stopáž, mi to častokrát prišlo dosť skratkovité, ale asi je to daň za veľké časové rozpätie. EDIT 2021: Po druhom pozretí zvyšujem z 9 na 10.

Good Boys – 7/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 6/10 - trailery celkom nalákali, ale nebolo to až tak vtipné ako som si predstavoval, ešte pred takými piatimi rokmi by som tomu asi dal 4 hviezdy, ale teraz viem, že už to nemusím viackrát vidieť.

The King – 7/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 10/10 - audiovizuálna stránka super, ale chýbalo mi tam viac zaujímavejších postáv a tiež mi vadilo, že sa tam toho veľa nestalo, skoro mi to až prišlo ako pilotný film k nejakému seriálu. Ale aj tak to bolo dosť dobré. EDIT 2021: Po druhom pozretí zvyšujem z 8 na 10.

The Lighthouse – 7/10 - VERDIKT PO POZRETÍ: 9/10 - v podstate tak nejak som si to pred pozretím predstavoval, takže som spokojný. Miestami som dokonca uvažoval o piatich hviezdičkách, ale to by to muselo byť trochu výživnejšie v tých naznačených fantasy aspektoch. To ma vlastne trochu sklamalo, čakal som viac než len blúznenie postáv. Na druhý deň sa mi to trochu uležalo v hlave a myslím, že tých 5 hviezd si to zaslúži, keďže ma to nenudilo, bavil som sa a navyše je to jeden z najoriginálnejších filmov posledných rokov.

108. Aktuálny osobný rebríček videných filmov Alfonsa Cuaróna

Alfonso Cuarón

 

Počet videných filmov: 6/8

 

1. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban – 8/10

2. Children of Men – 7/10

3. Gravity – 6/10

4. Y tu mamá también – 5/10

5. Roma – 5/10

6. A Little Princess – 5/10

107. Aktuálny osobný rebríček videných filmov Larsa von Triera

Lars von Trier

 

Počet videných filmov: 6/15

 

1. Dogville – 6/10

2. The House That Jack Built – 6/10

3. Antichrist – 6/10

4. Manderlay – 6/10

5. Breaking the Waves – 6/10

6. Melancholia – 4/10

Osobný rebríček filmov z Mission: Impossible univerza

1. Mission: Impossible – Fallout – 9/10

2. Mission: Impossible – Rogue Nation – 9/10

3. Mission: Impossible – III – 7/10

4. Mission: Impossible – Ghost Protocol – 6/10

5. Mission: Impossible – II – 6/10

6. Mission: Impossible – 6/10

Osobný rebríček filmov z Predator univerza

1. Predator – 10/10

2. Predator 2 – 9/10

3. Predators – 6/10

4. AVP: Alien vs. Predator – 4/10

5. Aliens vs. Predator: Requiem – 4/10

6. The Predator – 4/10

Osobný rebríček filmov z Halloween univerza

1. Halloween (1978) – 6/10

2. Halloween H20 – 6/10

3. Halloween (2018) – 5/10

4. Halloween (2007) – 5/10

5. Halloween II – 5/10

6. Halloween 4: The Return of Michael Myers – 5/10

7. Halloween 5 – 3/10

8. Halloween: Season of the Witch – 3/10

9. Halloween: The Curse of Michael Myers – 2/10

106. Aktuálny osobný rebríček videných filmov Sama Mendesa

Sam Mendes

 

Počet videných filmov: 6/7

 

1. American Beauty – 9/10

2. Skyfall – 9/10

3. Spectre – 8/10

4. Jarhead – 8/10

5. Road to Perdition – 6/10

6. Revolutionary Road – 5/10

105. Aktuálny osobný rebríček videných filmov Barryho Levinsona

Barry Levinson

 

Počet videných filmov: 7/26

 

1. Rain Man – 10/10

2. Sleepers – 7/10

3. Bandits – 7/10

4. Good Morning, Vietnam – 6/10

5. The Bay – 6/10

6. Wag the Dog – 4/10

7. Diner – 4/10

Osobný rebríček filmov z Rocky univerza

1. Rocky – 9/10

2. Rocky III – 9/10

3. Creed – 9/10

4. Rocky IV – 8/10

5. Rocky II – 8/10

6. Rocky V – 6/10

7. Rocky Balboa – 6/10

8. Creed II – 6/10

104. Aktuálny osobný rebríček videných filmov Sylvestra Stallonea

Sylvester Stallone

 

Počet videných filmov: 6/8

 

1. Rocky III – 9/10

2. Rocky IV – 8/10

3. Rocky II – 8/10

4. Rocky Balboa – 6/10

5. Rambo – 6/10

6. The Expendables – 5/10

103. Aktuálny osobný rebríček videných filmov Sydneyho Pollacka

Sydney Pollack

 

Počet videných filmov: 8/20

 

1. They Shoot Horses, Don't They? – 9/10

2. Tootsie – 8/10

3. Three Days of the Condor – 8/10

4. Jeremiah Johnson – 8/10

5. The Yakuza – 8/10

6. The Firm – 7/10

7. The Swimmer – 7/10

8. Out of Africa – 6/10

102. Aktuálny osobný rebríček videných filmov Johna Forda

John Ford

 

Počet videných filmov: 8/100?

 

1. Stagecoach – 8/10

2. The Grapes of Wrath – 7/10

3. Fort Apache – 6/10

4. The Man Who Shot Liberty Valance – 6/10

5. The Quiet Man – 6/10

6. The Searchers – 5/10

7. My Darling Clementine – 5/10

8. How Green Was My Valley – 5/10

Žánrové zloženie videných filmov

- žánre podľa ČSFD

- iba filmové žánre

- iba filmy (nie TV filmy)

 

Dráma – 1594

Komédia – 1208

Thriller – 1139

Akčný – 874

Dobrodružný – 789

Krimi – 613

Horor – 564

Sci-Fi – 557

Romantický – 483

Fantasy – 416

Mysteriózny – 400

Rodinný – 338

Animovaný – 174

Vojnový – 162

Životopisný – 157

Historický – 122

Krátkometrážny – 105

Western – 91

Športový – 74

Hudobný – 72

Psychologický – 67

Muzikál – 61

Film Noir – 45

Road Movie – 36

Rozprávka – 27

Dokumentárny – 24

Katastrofický – 21

Poetický – 9

Poviedkový – 9

Bábkový – 6

Experimentálny – 5

Podobenstvo – 5

Erotický – 4

Tanečný – 2

 

Aktualizované k: 30.6. 2019

101. Aktuálny osobný rebríček videných filmov Bustera Keatona

Buster Keaton

 

Počet videných filmov: 6/16

 

1. The General – 9/10

2. Seven Chances – 8/10

3. Sherlock, Jr. – 8/10

4. Our Hospitality – 8/10

5. Steamboat Bill, Jr. – 8/10

6. The Cameraman – 8/10

100. Aktuálny osobný rebríček videných filmov Ingmara Bergmana

Ingmar Bergman

 

Počet videných filmov: 6/50

 

1. Jungfrukällan – 6/10

2. Det sjunde inseglet – 5/10

3. Smultronstället – 4/10

4. Persona – 3/10

5. Nattvardsgästerna – 3/10

6. Vargtimmen – 3/10