Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Komédia
  • Dráma
  • Akčný
  • Animovaný
  • Krimi

Denníček (11)

Február 2022

Filmovo bol február skôr vo vodách priemeru. Dostali sme adaptáciu hernej série Uncharted, ktorá sa moc nechytá na tradíciu Indyho a ani iných dobrodružných filmov. Ako zábavný výplach to funguje dobre, ale mozog si treba odložiť do kabelky. Až podpriemerne na mňa zapôsobila Kimi od Soderberga, n aktorú som sa celkom tešil, ako na variáciu Hitchcockovho Okna do dvora. Škoda. Najviac ma asi potešili nový Krotitelia duchov, ktorý skvelo využili odkaz pôvodných filmov a funkčne ho zapracovali do nového rodinného dobrodružstva. 

Peacemaker bol zrejme prekvapením seriálovej sezóny. Uvedomelý, vtipný a mal srdce. Druhá séria Eufórie ma svojim finále dosť sklamala, ale aj tak patrí minimálne po režijnej stránke k tomu najlepšiemu. Druhá séria The Great pokračovala v nastavenom štandarte zábavnej a emancipačnej grotesky, ktorá je stále osviežujúca, ale už nemá to čaro niečoho nového. Niečo podobné by sa dalo napísať aj o The Space Force. Fajn záležitosť, ale jedná sa skôr o odpočinkové pozeranie z dlhej chvíle, než že by ma to vyložene bavilo. Potom sú tu veci ako Pam & Tommy, na ktoré som si počkal, kým výjde celá séria, pretože z prvých epizód ma tento výlet do šialených 90. rokov veľmi bavil.

To bol február 2022 a Šugy sa opäť vráti s ďalšími filmovými a seriálovými tipmi.

Február 2022

Január 2022

Hneď začiatkom roku prišlo na seriálové pecky. Druhá séria Euforie začala skvelo a minimálne z režijného hladiska, je to stále na špičke. Milo ma prekvapil seriálovž spin-off filmu The Suicide Squad (2021) - Peacemaker. Prvá polka poslednej série Ozarku mala pomalý rozjast ale potom v sa v tempe pridalo a bolo to skvelé. The Righteous Gemstones ma hneď 2. časťov 2. série sklamalo.

 

Filmovo ma najviac zaujal film Birds of Paradice (2021) od Amazonu. Sila psa (2021) od Netflixu bola mrazivo dobrá, ale rýchlo vyprchala. Milo ma prekvapil Free Guy (2021). Konečne som dohnal film Bratia (2009). Trochu uponáhlané posledná tretina filmu uberá na údernosti, ale sstále je to silný film.

Január 2022

SPOTLIGHT

Spotlight (2015)

 

Veľmi silný film o procedurálnej práci ľudí, ktorí prišli na škandál, ktorý otriasol celou církvou. Výborne vybrúsená komorná dráma plná hereckých hviezd, ktoré hrajú, ako o život. Málokedy sa stáva, že pri sledovaní drámy mám aj bez osobného zainteresovania podobne tiesnivý pocit, ako práve pri Spotlighte. Tento film určite stojí za pozornosť a je mi dosť lúto, že som ho takú dobu ignoroval. Precízna réžia a sakramensky hutné tempo rozprávania!

5/5

SPOTLIGHT

LOGAN

Logan: Wolverine (2017)

Film jemne inšpirovaný comicsovou predlohou "Old Man Logan", je rozlúčka s X-Menovským vesmírom pre hereckú dvojku Jackman & Stewart, ako sa patrí. V dojemnom "one last time" móde, kde menej znamená viac. Komorná, pochmúrna dráma zo sveta zanikajúcej evolučnej vetvy - mutantov - s odzbrojujúcim zavŕšením jednej osobnej cesty starnúceho hrdinu, ktorý chce len v kľude dožiť tých pár chvíľ, čo mu ostávajú. Samozrejme, že sa mu zmenia plány s príchodom malej Laury (ktorú skvele stvárnila mladá Dafne Keen). Sloboda autorského tímu je citelná na účelovo prezentovanej špinavosti a drsnosti celého filmu. Palec jednoznačne hore! 

10/10

LOGAN

Zlé časy v El Royale

Zlé časy v El Royale (2018)

Film na ktorý som sa tešil od prvého traileru a nesklamal. Goddard baví scenárom, vizuálom a skvelými hercami. Jeff Bridges si kradne film pre seba v každej scéne. Ľahké pomrkávanie na Tarantinovu tvorbu je zrejmé zo stavby filmu ale aj zo skvele vybraného pesničkového soundtracku, ktorý podtrhuje príjemý retro-feeling prepožičaný Michaelom Giacchinom a jeho úžasnou hudbou. Rozhodne jeden z najlepších filmov roku 2018. 

9/10

Zlé časy v El Royale

Knick

Knick: Doktoři bez hranic (TV seriál) (2014)

Jeden z najlepších seriálov aké som za dlhšiu dobu videl. Nemal som problém všetkých 20 častí pozrieť za dva dni. Clive si svoju úlohu užíva a prostredníctvoj jeho postavy sa vnárame do počiatkov modernej chirurgie v pevných rukách Stevena Soderbergha. Realistický, nekompromisný a plný ľudských osudov. To je Knick!

9/10 

Knick

Warior

Warrior (2011)

Rocky pre 21. storočie. Výborne vystavané spoločenské drama. V tomto filme nie je jediná nepodstatná postava. Každý tu má čo povedať. Každý tu má svoje miesto v deji. Obaja hlavní hrdinovia majú skvelo vykreslené pohnútky a opodstatnenia pre svoje konanie a ako divák tušíte, že si to jednoducho musia spolu vyriešiť nie len konverzačne, ale aj v ringu.

Skvelý film. 9/10

Warior

Under the Silver Lake

Záhada Silver Lake (2018)

Asi jeden z najdivnejších filmov, aké som za posledné roky videl - a bavil ma. Asi by som ho kategorizoval, ako neo-neo-noir. Žiadny iný názov to pre mňa lepšie nevystihuje. Garfield tu hrá veľmi dobre mladého chlapa, žijúceho na hranici bielej lúzy. Divnými udalosťami sa pripletie ešte do divnejšieho prípadu/komplódu, ktorý sa (aj napriek tomu, že sa mal venovať vlastným problémom) snaží za každú cenu vyriešiť. Ukazuje tu L.A. z iného uhlu, než ako je nám prezentované v klasickej produkcii. Páči sa mi bezprostrednosť, s akou autor chrlí nápady, aj keď sú často iba zvláštnymi odbočkami od "deja", len preto lebo ho napadli a hodili sa mu k tomu aby dovŕšil divnosť svojho diela. Silver Lake má veľmi citelnú štylizáciu a neviem prečo, ale cítil som v tom nádych Hollywoodu 70. rokov. Neviem či si tento film ešte niekedy pozriem ale bez problémov dám 7/10.

Under the Silver Lake