Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Komédia
  • Dokumentárny
  • Animovaný

Recenzie (1 183)

plagát

Ani tieň podozrenia (1943) 

Trochu sklamanie ale nenudil som sa. Prvá hodina mi dokonca príjemne ubiehala, užíval som si nejednoznačnost a rozvoj vzťahov, hlavne medzi Teresou Wright a Josephom Coltenom. Postavu strýka Charlieho bolo od začiatku ťažké odhadnúť, no čakal som viac vyhrotených momentov. Záver bol skratkovitý až moc a miesto eskalácie som dostal odfláknutu konfrontáciu vo vlaku čo trvala pár sekúnd. Hitchcokove uzavretia vo mne rezonujú, toto bolo očakávané a bez pridanej hodnoty. Decentný triler, pekne natočený, bezchybne zahraný, no málo napínavý a zbytočne priamočiarý.

plagát

Náš svět plný života (2024) (seriál) 

Nádhera. Pre labužníkov do prírodovedných dokumentov pôjde o slasť pre oči. 90% záberov je ako vystrihnutých z promo materiálov na 4K televízory. Obsahovo silné ako nenútena výučba o fungovaní rovnováhy v prírode a 4 epizódy sú naozaj jednoduché sústo aj pre tých čo podobné veci nevyhladávaju. Hlavné tým odporúčam, keď sa nechcú trápiť s rozsiahlejšími sériami. Toto je svojim spôsobom meditatívny zážitok ktorý v kľude zhltnete na jeden šup pri večernom relaxe v posteli.

plagát

Ikarie XB 1 (1963) 

Omamujúci sci-fi art. Plíživa kamera, kvalitný herci, klaustrofobická atmosféra. Trúfam si povedať že v porovnaní s Hollywoodom v tých rokoch film vôbec nezaostával. A ajked teraz môže par vecí pôsobiť smiešne, ja som vždy mal slabosť pre to ako si ľudia v minulosti predstavovali techniku budúcnosti. To kúzlo doby je neprekonateľné. Dej bol v zasade až moc jednoduchý a žiadna postava nedostala výrazne prekreslenie, ale o to tu nešlo. Klenot Československej tvorby o ktorom sa, na moje prekvapenie, málo hovorí.

plagát

Super Mario Bros. vo filme (2023) 

Lepšie 3*. Film má podobnú štruktúru ako hry, kde postavičky utekajú z bodu A do bodu B, splnia level a idú ďalej. Na začiatku sa predostre zlá a dobrá strana a vy už viete čo bude nasledovať. Že by mi to ale vadilo? Práve naopak, bol som celkom rád že sa film neberie vážne, neskúša hrať s dospelejšími témami aj tam kde nie sú treba (ako napríklad Pixar) a hlavnú kartu vsádza na priamočiarosť. Príbeh má grády ajkeď viete že vás nič neprekvapí. Vážne nič, ide len o zábavu a v podstate najmenej originálny animák posledných rokov. Verím že fanúšikovia hier kľudne dajú lepšie hodnotenie, ja som veľa odkazov pravdepodobne nepochopil ajkeď som poznal charaktery. Humor ma tiež úplne neoslnil, animácia je pekná ale nie highlivel, no svieže tempo a skvelý mix hudby ma získali na svoju stranu.  Neodpálili ale na výnimočný zážitok. Super Mário film je stopercentná relax party, v prvom rade pre deti a hráčov, s nekomplikovaným dejom a bez pridanej hodnoty. Bavil som sa, pochybujem ale že viac ako jeden krát.

plagát

Fleming (2014) (seriál) 

Miniséria na jedno pozretie. Dominic Cooper je sympaťák, postava Fleminga má charizmu, podivné úchylky a ako tvorca legendárneho Bonda je on sám vykreslený tak trochu ako agent 007 z výpredaja. 4 časti boli na mňa veľa, dej sa buď točí v kruhu, smeruje k podivným zápletkam alebo vás proste nebaví. Hlavne laškovanie s Larou Pulver je občas až grotesktné. Množstvo scén je ale pekne natočených a na TV projekt ma výprava svojský šmrnc. Akčné pasáže, špionážne angažma aj odkazy na bondovky tiež celkom bavili a ako beletrizovaná biografia plná zábavnej fikcie a historických nepresnosti ide o príjemnú záležitost. 6/10

plagát

Moonfall (2022) 

Asi aj chápem ludi pre ktorých pôjde o guilty pleasure. Aj ja som sa zo začiatku nechal unášať tým množstvom klišé, nazvladnutých efektov a známych hercov v ich najstereotypnejších úlohách. Emmerich svojim spôsobom paróduje vlastné filmy, hlavne Deň nezávislosti. Berie sa ale až moc vážne a to mi vadilo najviac. Moonfall je v rámci serióznych sci-fi iba cirkusová atrakcia. S prepálenou stopážou a uleteným twistom v závere. Keby Asylum dostal neobmedzený rozpočet, výsledok by vyzeral podobne. Nazvali by ho Armageddon 2 a množstvo divákov by sa na ňom z chutí zasmialo. Aj toto mohla byť skvelá komédia, tvorcovia a štúdio si to ale neuvedomili. Pri scenári na úrovni Bollywoodu je mi to až divné. Keby aspoň ten vizuál nebol prestrelene lacný.

plagát

Prízrak v Benátkách (2023) 

Hororový Poirot vôbec nebol zlý ťah. Oproti dvom predchodcom ide dokonca o sviežu nadstavbu čo ponúka mysteriózne prvky ako diváka jednoduchšie dostať do slepej uličky. K výnimočným detektívkam ale film neradím ani teraz ajkeď ma Smrť na Níle bavila menej. Orient Express ale po celú dobu vyzeral atraktívnejšie a opäť som tu občas nedával vyčerpávajúce tempo aké mi k Branaghovej sérii už tak nejak prischlo. Nečítal som predlohu a ajtak som vraha podvedome podozrieval väčšinu času, to prirodzene strháva body dole. Pár momentov má super atmosféru, no z prostredia nočných Benátok a jedného strašidelného domu sa dalo určite vytrieskať ešte viac napätia. To záverečne odhaľovanie vraha v podaní geniálneho detektíva ktorý zistí aj najmenší detail ma ale bude baviť vždy. No a Kenneth je v tejto úlohe super takže budem rád keď niekedy vzniknú aj ďalšie diely.

plagát

Pápežov exorcista (2023) 

Rovnako prostoduchý zážitok ako druhá Mníška. A porovnávať by som vedel aj pri viacerých atribútoch. Opátstvo podobne neatraktívne ako francúzsky internát, démon rovnako neoriginálny ako Valak. Celkovo ide o krásnu ukážku žanrových klišé (hlavne v druhej polovici) a toho ako moderné horory stagnujú. Vlastne by som film ani tradičným hororom nenazval. Rusell Crowe hraje cool týpka, není mu cudzí humor a očividne ho to bavilo. Mytologické pozadie premrhali ale aspoň snaha bola, pár pekne natočených pasáži sa našlo (hlavne s posadnutým chlapcom, ten pôsobil ako tak strašidelne) no viac som mal pocit že sledujem mystery fantasy s prepálenym finále ako niečo kde sa má divak báť. Vedľajšie postavy sú odfláknute úplne a to až tak že 10 minút po dopozeraní si nepamätám jediné meno a výrazným pozitívom tak pre mňa ostáva iba Russel.

plagát

Pianista (2002) 

K filmu sa vraciam často, mam rád Polanskiho za kormidlom aj Brodyho ako herca. No a nato že tématika 2. sv. vojny ma viac berie v dokumentoch tak toto patrí medzi moje top 3 keď ide o hrané spracovania. Smutný tón tomu neuveriteľne svedčí ajked to znie možno divne. Atmosféra je neprijemne autentická a už navždy si budem pamätať momenty pri ktorých ma valcovali emócie. Pianista je aj po opakovaných pozretiach silný, citlivo vyrozprávaný a majstrovsky natočený.

plagát

Sly (2023) 

Prijemná záležitosť a povinná jazda pre fanúšikov, spracovaná ale zbytočne zrýchlene. Dokument opisuje v prvom rade Stalloneho hereckú karieru. Ukazuje ťažké začiatky v brandži a dôležitosť postavy Rockyho naprieč celým životom. Zo súkromia sa ale nedozvieme takmer nič okrem skratkovitého vysvetlenia vzťahu otec/syn. A to je obrovská škoda. U Arnieho som dostal do detailu vypracovaný profil osobnosti, zákulisné príhody a ajkeď som sa chcel vyhnúť porovnávaniu, myslím že niesom jediný koho to napadlo. Dosť sa čudujem že Netflix nechcel sériu s aspoň tromi hodinovými časťami. Potešilo že Sly rozpráva veľmi osobne a intímne, no neznalci môžu po pozretí nadobudnúť dojem že ide o človeka ktorý stvárnil Rockyho a Ramba, plus natočil pár ďalších filmov čo nemali úspech. Pri legende akčného žánru je to málo.