Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Komédia
  • Dráma
  • Akčný
  • Dobrodružný
  • Animovaný

Obľúbené filmy (10)

Študentka

Študentka (1988)

Pre mňa najlepší film so Sophie. Na veľkú romantiku moc nie som, ale toto ma pred rokmi dostalo podobne, ako jeden tiež zabudnutý filmík "Dvaja na lásku". Ako píše gouryella "po kolikate uz ten samy pribeh". Takmer všetky možné témy už boli vo filmoch spracované a niektoré sa opakujú stále a opakovať sa budú. Ide o to, ako je to nakoniec natočené. A toto je natočené veľmi príjemne, uveriteľne, francúzky a tak to mam rád. Sophie má výborného partnera vo Vincentovi Lindonovi a obaja hrali ten svoj vzťah veľmi veľmi prirodzene. Dialógy a scénar mali hlavu a pätu, žiadne slzy naviac. Bolo aj troška erotiky, troška srandy a celé to bolo zabalené do príjemnej muziky od Vladimira Cosmu, ktorý sa vo svojom obore vyzná takmer ako Ennio Moriccone (tento pán je ale úplná špička). Vo svojom žánry to je u mňa v top3 a teda za 5 hviezd (95%).

Špecialisti

Špecialisti (1985)

Tento francúzky film som videl už veľmi dávno, hádam pred 20 rokmi, ale dodnes si ho pamätám takmer od začiatku po koniec. Veľmi prijemná story o tom ako sa dá vylúpiť jedno veľmi dobre chránené kasíno a pritom zistiť čo je v živote dôležitejšie ako peniaze. Hoci s nimi je to o niečo príjemnejšie….

Vtedy v Amerike

Vtedy v Amerike (1984)

Film je ako celok tak silný, že som ho v sebe nosil intenzívne ešte týždeň po zhliadnutí a aj v súčasnosti, keď si naň spomeniem mi behajú zimomriavky. Je v ňom toľko filmového umenia, nádherných obrazov, dialógov, hudby, príbehu, ktoré do seba zapadajú a fungujú v neuveriteľnej harmónii, kedy ťažko odtiaľ vyňať nejakú scénu samotnú, pretože ten film je jednoliaty celok bez úsmevu či slzy naviac. Nečudo, keď s ním Sergio Leone žil viac ako 10 rokov a postupne ho vychovával ako vlastné dieťa. To je potom film dokonalosť sama, prepracovaný do detailov, prežitý, precítený do tej najväčšej hĺbky.

Barbier sibírsky

Barbier sibírsky (1998)

Krásny, nádherný, skvostný film o láske. Atmosféra Ruska 19 storočia mi je veľmi blízka a film nerobí z rusov len hlúpych alkoholikov, ale skôr prijemných ľudí, ktorý sa vedia baviť, ale stále majú v sebe to niečo typicky ruské (veci, ktoré robia robia od srdca a naplno). Od Michalkova som videl predtým film Urga a aj to bol jeden z dôvodov prečo som sa na tento film tešil a musim povedať, že ma Nikita nesklamal. Pri prvej bezstarostnej, prijemným humorom nabitej polovici filmu som sa veľmi bavil. Prekvapením bola Julia Ormond, ktorá tam snáď hraje samu seba. Šibalský Oleg Menšikov ako sympatický vojak ruskej armády exceluje. Ich stretnutie ako aj problémy, ktorými táto ústredná dvojca prechádza sú natoľko prirodzene jednoduché a uveriteľné, že robia z ich vzťahu lásku čistú ako Egejské more. Druhá polovica filmu je v protiklade s prvou bez náznaku humoru, ale zato tej lásky medzi nimi dvoma som tam cítil oveľa viac ako predtým. Tí dvaja jednoducho patria k sebe a ani celá nekonečná ruská Sibír ich vzájomnú lásku nezlomila. Trojhodinová dľžka filmu je určite potrebná, ak nie krátka na prežitie tak hlbokého vzťahu.

Je treba zabiť Sekala

Je treba zabiť Sekala (1998)

Toto dielo sa právom môže nazývať filmom a to ešte aj s veľkým F. Režisér Michálek vrátil tomuto slovu ten pôvodný význam. Skutočne výborne natočená a zahraná dráma s veľmi silným posolstvom, ktoré bude aktuálne pokiaľ bude ľudstvo na zemi. Film, ktorý sa na nič nehrá a zároveň ako hovorili starí dobrí uvádzači "nastavuje zrkadlo spoločnosti". Medzi českými filmami vyčnieva veľmi, veľmi vysoko. Ide o jeden z najlepších českých filmov od novembra 1989. Všetko ostatné a podstatné povedali úžívatelia vo svojich komentároch s hodnotením štyri hviezdy a viac. 100%.